Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wwwwwwwwww212121

Czy gin nie powinny była mi zrobić cytologii?

Polecane posty

Gość wwwwwwwwww212121

Mam prawie 21 lat, ostatnio byłam na pierwszej wizycie u ginekologa... Poszłam do kobiety , która miała niby bardzo dobre opinie w internecie. Gdy powiedzialam, że nie rozpoczełam jeszcze współżycia seksualnego, to ta stwierdziła, ze takim razie nie ma potrzeby robic u mnie cytologii...Czyżby? Myslalam, że cytologia wykrywa cos wiecej poza wirusem hpv, przenoszonym drogą płciową...

Gość htejh
Miała rację, zgodnie z zaleceniami PTG cytologia jest zalecana od 25 roku życia i wykrywa wyłącznie nadżerki, skoro nie wpsółżyjesz to nie możesz mieć infekcji HPV.

Gość w ogromnym przelocie XV
Powinna zrobić cytologię.

Do 25. roku życia to można zdechnąć na raka. :D Dziewica też może mieć raka szyjki macicy. HPV nie jest jedyną przyczyną raka.

To chyba przez ten program profilaktyczny. Tylko chyba wszyscy zapominają, że program jest skierowany głównie do kobiet, które o siebie nie dbają czyt. nie są pod stałą kontrolą ginekologa. Jeszcze się nie spotkałam z ginekologiem, który nie zleciłby mi cytologii słysząc, że poprzednią miałam wykonaną dawniej niż rok temu.

Gość htejh
Bo wy jesteście mądrzejsze od lekarzy :D Zachęcam do zapoznania się z wytycznymi PTG, wiem że to dla większości za trudnę to może wkleję tylko mały cytat: Badaniami profilaktycznymi polegającymi na corocznej kontroli cytologicznej powinny być objęte kobiety po ukończeniu 25 roku życia (najpóźniej w wieku 30 lat).

Gość wwwwwwwwww212121
akurat nadżerkę to wiem że można mieć w młodym wieku i będąc dziewicą...moja przyjaciółka miała usuwaną nadżerkę w wieku 20 lat, a wtedy była jeszcze dziewicą, więc...

Gość eureka;;;;
a u mnie w miasteczku to mało który lekarz ginekolog zleca jakiekolwiek badania, mi jeszcze żaden gin nie zlecił cytologii, musiałam robić sama w ramach profilaktyki i co powiecie???

Gość eureka;;;;
więc jeśli macie lekarzy, którzy wam zlecają choćby cytologię to wam bardzo zazdroszczę, a jak zasugeruje lekarzowi badanie to robi oczy jak 5 złoty:P