Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę mama po raz 1

Pytanie o urlop macierzyński

Polecane posty

Gość będę mama po raz 1

Cześć Dziewczyny! Mam L4 do przewidzianego terminu porodu tj do dzisiaj. Nie czuje, żeby mnie coś lapało, z reszta z usg mam termin na 10.02. Jutro ide do lekarza i zastanawiam sie co mam zrobić ? Czy przedłuży mi l4 do tego 10.02, czy będę już szła na macierzyński ? Jeśli nie dostane L4, to czy mam jakieś zaświadczenie wziać, nie wiem, jakiś papier do ZUSu? Nie wiem, wogole jak to sie załatwia. Myślałam w sumie, ze po prostu zanosze akt urodzenia i jest. No ale, co jesli np. da mi L4 do 10.02 a ja urodze np. 07.02 ? WIem, ze pozno sie obudziłąm, ale moze któraś jednak wesprze radą ?

Gość MMM333
lekarz prawdopodobnie wypisze ci dalsze L4 a jak urodzisz to w szpitalu przy wypisie dostaniesz zaświadczenie o porodzie, które dostarczysz do zakładu pracy,tyle.

Gość będę mama po raz 1
no, ale przeciez mozna wziąć macierzyński dwa tygodnie przed porodem, wiec te zaświadczenie wypisze mi lekarz ? ( jakby był uparty i sumienny :P ) Załózmy ze dostane jednak te l4 do 10.02 no a urodze wcześniej, to od kiedy macierzyński będzie liczony? Boje się tylko, zebym czegoś nie zawaliła.

Gość zonaKraka
Mi lekarz przedłużał L4, ale nie ma obowiązku tego robić- bratowej np. powiedział żeby już przed terminem brała macierzyński. L4 w zagrożonej ciąży jest po to żeby uchronić kobietę przed przedwczesnym porodem, a po 38 tc ten argument już nie ma racji bytu. Ale jak lekarz fajny to nie będzie robił problemów. Jak przedłuży to zanosisz akt urodzenia do księgowej i tam wypisujesz wniosek o urlop, jak nie przedłuży- najpierw wniosek o urlop, a akt urodzenia dostaniesz później.

Gość MMM333
Można wziąć ale po co? Zostaw sobie w całości i wykorzystasz po urodzeniu dziecka. Jeśli dostaniesz zwolnienie do 10.02 a urodzisz prędzej to macierzyński liczony będzie od dnia porodu.

Gość staraj się
Staraj się o l4, szkoda macierzyńskiego. Urodzisz wcześniej to urodzisz. Macierzyński będzie liczony od dnia porodu. A do dnia porodu będziesz po prostu na l4.

Gość zonaKraka
A jak urodzisz w trakcie trwania L4, to wtedy liczy się po prostu od dnia urodzenia, zwolnienie lekarskie się kończy.

Gość będę mama po raz 1
no jasne, żebym wolała L4. Całą ciążę chodziłam prywatnie, wiec z L4 nie było problemu, teraz przy końcówce lekarka kazała mi przychodzić na nfz, bo tylko w osrodku ma ktg, wiec troszke to inaczej wyglada ;) Czyli co, jutro jak bede u niej dostane albo L4 albo zaświadczenie które zanosze do zakładu pracy, tak ?