Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takaonaaaaaaa

czemu w polsce jest tak zimno aż do czerwca wlasciwie?

Polecane posty

Gość takaonaaaaaaa

bo zima trwa rzez : listopad , grudzien , styczen , luty , marzec , kwiecien czesto też, w maju jest zimna wiosna ,a w czerwcu dopiero przy dobrym szczesciu mamy wiosne. czyli zima trwa ponad pol roku ...

Gość takaonaaaaaaa
w ogóle nie wiem czemu mówi się ,że kwiecien to wiosna skoro bardzo czesto jeszcze sniezyce sa nawet... 3 miesiace sie tylko w miare cieple

Gość aaappppcaa
nie wiem, gdzie Ty żyjesz, ale maj akurat jest często ciepły. Zresztą to mój ulubiony miesiąc. Natomiast jesień, wg mnie zaczyna się już z początkiem sierpnia; dni coraz krótsze i czuje się jesień w powietrzu. Dla mnie znośny czas u nas to maj - lipiec. W pozostałe miesiące mógłbym hibernować...

Dlatego: "Oto najważniejsze czynniki kształtujące klimat w Polsce: Położenie w strefie umiarkowanej półkuli północnej- przeważają wiatry związane z cyrkulacją niżową (cyklonową) Morza oblewające kontynent od północy, zachodu, południa i wkraczające między jego półwyspy Ciepłe prądy morskie Północnoatlantycki, Norweski Sąsiedztwo Azji na wschodzie Przewaga pasm górskich ułożonych równoleżnikowo Rozmieszczenie ośrodków wyżowych i niżowych i ich zmiany wraz z porami roku Rozkład i ruchy frontów atmosferycznych Polska leży w klimacie umiarkowanym przejściowym dlaczego? Gdyż docierają do nas masy powietrza ze wszystkich kierunków: Z północy powietrze arktyczne - napływa do nas najrzadziej powoduje silne mrozy, obfite opady śnieżne a na wiosnę falę przymrozków Z wschodu powietrze polarne kontynentalne - w styczniu napływa mroźne a latem suche i gorące Z południowego wschodu powietrze zwrotnikowe kontynentalne - latem i wczesną jesienią napływa przynosząc pogodę ciepłą i suchą Z południowego zachodu powietrze zwrotnikowe - pogoda gorąca i burzowa zimą odwilże i mgły Z zachodu powietrze polarne morskie - najczęściej napływa przynosi zachmurzenie, latem pogodę chłodną i dżdżystą, zimą odwilże i mgły Polska leży w klimacie umiarkowanym przejściowym pomiędzy klimatami: a) umiarkowanym oceanicznym na zachodzie b) umiarkowanym kontynentalnym na wschodzie. Dlatego.. Wyróżniamy 6 pór klimatycznych w ciągu roku Przedwiośnie (średnia dobowa temperatura od 0 do 5C) Wiosna (średnia dobowa temperatura od 5 do 15C) Lato (średnia dobowa temperatura od 15C) Jesień (średnia dobowa temperatura od 5 do 15C) Przedzimie (średnia dobowa temperatura od 0 do 5C) Zima (średnia dobowa temperatura poniżej 0C) - Wiatry są słabe i umiarkowane (od 2 do10 m./sekundę). - Silniejsze występują tylko nad morzem (sztorm) i w górach (halny). - Opady zależą od tego z którego kierunku napływają masy powietrza. - Wahają się one od 600mm na rok w środkowej części kraju nawet do 1800mm w Tatrach."

Gość gość
Nie nawidze naszego klimatu. Pół roku człowiek wysiedzi się w domu bo zimno ,plucha,pada, a jeszcze lato często jest do d... ,tak jak w tym roku np czerwiec :[

Gość gość

Klimat umiarkowany xd, a to że będzie w lipcu jak w listopadzie zimno, to sami sobie na to pracujecie