Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 27latek_d

Czy to może być rak jelita?

Polecane posty

Gość 27latek_d

Witam, Wiem, że to forum dla kobiet a jestem mężczyzną. Ale widzę, że tu dużo osób opisuje swoje schorzenia. Może tu znajdę odpowiedź. Otóż od 6 lat cierpię na nagłe bóle (20-30 sekundowe) odbytu. Byłem jakoś 5 lat temu u proktologa, zrobił mi Anoskopię. Wtedy stwierdził, że to zwykłe małe hemoroidy. Stąd bóle a także krwawienia. Dlatego, więc jak czasem pojawiało się krwawienie, po sporym stolcu (raz na 2 miesiące) to nie zwracałem na to uwagi. Szczypanie, pieczenie czy uczucie mokrego odbytu. I tak to trwało aż do początku stycznia, kiedy znów mnie zarwało w odbycie, jak zwykle myślałem, że ból zaraz minie. Ale nie mijał. Nie mogłem siedzieć, chodzić, biegać ani trenować na siłowni. Nie moglem się dobrze wypróżnić, oddawałem stolec na raty. czasem był taki bobkowaty, czasem cienki. Po czterech dniach ból minął ale między czasie byłem na ostrym dyżurze, gdzie wykonaną mi obwodową morfologię, gdzie wyniki były doskonałe, usg brzucha, gdzie nic nie wykryto. W badaniu per pectum czyli badanie palcem w odbycie, lekarz stwierdził, że odbyt mam bardzo napięty. Zapomniałem wspomnieć, że cierpię na nerwicę, którą nie leczę. Pracuje w korporacji, gdzie non-stop mam stres. Przez to zacząłem nałogowo pic coca-colę, napoje energetyczne codziennie. Tak już od dwóch lat, stąd, tez przytyłem 10 kilo. Przekierowano mnie na badanie rektoskopowe. Dodatkowo od dwóch miesięcy mam lekkie pobolewania w lewym dolnym rogu podbrzusza. Taki jakby ucisk, najbardziej odczuwalny kiedy zaczyna mi się chcę wypróżnić czy mam gazy. Po rektoskopii stwierdzono podejrzenia przetoki odbytniczej i szczeliny. Muszę wykonać usg transrektalne. Lekarze z przymrużeniem oka patrzą na moje obawy o nowotworze jelita. Lekarz badający rektoskopem sprawdził kawałek jelita za odbytem i stwierdził, że nie widzi tam patologii. Za to chirurga niepokoją te pobolewania w lewym dolnym rogu podbrzusza. Twierdzi aby wykluczyć nowotworów trzeba wykonać kolonoskopię ale zaznacza, że w moim przypadku to bardzo mało prawdopodobne, bo jestem za młody (mam 27 lat) a dwa przez mój styl życia prawdopodobnie mam zespól drażliwego jelita bądź ubytki w jelicie przy esicy. Na kolonoskopię się nie zgodziłem, bo już wystarczy jak przeżyłem katorgę przy rektoskopii. Narzeczona mi mówiła, że słyszała mój jęk bólu na korytarzu :/ Dodatkowo od tygodnia chodzę non-stop zmęczony, z zawrotami głowy..

Gość najamam
chyba lepiej pomeczyc sie przy badaniu -wiem,ze boli- niz zyc z nieswiadomoscia- czlowieku zgodz sie a bedziesz pewny, wydaje mi sie ze rak malo prawdopodobny skoro miales tyle badan, krew miales w kale czy nie ? pomecz sie teraz niz cos zanidbaj ! \zmien styl zycia, stres zabija powoli, najwazniejsze jest zdrowie, zmien prace jesli czujesz sie zaszczuty, kurcze do czego to dochodzi, ps idz do dobrego psychiatry, neurologa, ja sama mam nerwice, tez wyszukuje tysiac chorob, ale leczylam sie i jest o duzo lepiej

Czubku to pij dalej cole i napoje energetyzujące. Nie wiesz że od tego rozwalisz sobie cały organizm??? Przecież był głośny przypadek o człowieku który codziennie pił cole i od niej umarł. Kuźwa co to za pomysły mają ludzie.Zacznij dbać o siebie

Gość 27latek_d
Cola mnie uspokajała ale już od tygodnia nie pije. Tylko herbata bądź woda. Nie miałem badania na krwi w kale, nie zalecili mi. Póki co USG doodbytnicze. Jak pisałem przetoka odbytnicza i szczelina.

Gość 27latek_d
Przez stres mam refluks żołądkowy i nadżerki w przełyku a także przepukline rozworu przełykowego. Rakofobię juz mam od jakiegoś czasu. Wszędzie widzę choroby.

Gość do 27latek_d
Przetoka może być spowodowana właśnie stresem jak masz napięty odbyt. Na raka jelita jeśli młodzi chorują to bardzo, bardzo rzadko. Ale jeśli coś się dzieje w jelicie, np wrzody, czy choroba leśniowskiego (choć przy niej byś tracił wagę i dużo miał biegunek) to nie wyleczone mogą na starość doprowadzić do raka.

Gość do 27latek_d
Chociaż ostatnio na jakieś stronie była historia chłopaka w Polsce bardzo młodego, który od dziecka zmagał się z zaparciami, z bólami podbrzusza. Lekarze w rodzinie mówili, że ten chłopak tak ma. Aż w końcu trafił na OIOM w ostatniej fazie raka jelita. Miał chyba 26 lat.

Gość geralt z wawy
Lateksova, a gdzie tą historię słyszałaś o tym człowieku co pił codziennie cole i umarł? Jak to jest? Są ludzie co chleją alkohol, palą tony papierosów a żyją bez żadnych schorzeń. A człowiek już trochę nie zdrowo się odżywia, nie je warzyw, pije colę już ma problemy zdrowotne.Gdzie ta sprawiedliwość na tym świecie? Z drugiej strony w korporacjach to normalka, że się pije colę, red bulle czy kawę codziennie.

Gość davetch
tak na bank to jest rak złośliwy jelita

Gość asfsg
A ja mam taki biały śluz w kale i czasami takie żółte kulki

Gość taka sobie jedna ania
do 27 latek - nie strasz chlopaka, tamten pewnie zaniedbal pewne badania i dlatego tak wyszlo :/ uwazam, ze jesli miales tyle badan, to rak zostalby juz wykryty, po prostu zmien diete i najlepiej prace, o ile to mozliwe, zycie w ciaglym stresie moze doprowadzic do wielu chorob

Gość Gomzoo!
Zrób sobie kolonoskopię w narkozie (ja miałam tak robiona gastroskopię). To krótkotrwała narkoza, więc nie jest aż tak bardzo ryzykowna, a komfort badania daje ogromny. jeśli wyjdą Ci jakieś polipy (a to z nich rozwija się rak), to od razu je wytną. Mi podano Propofol dożylnie (robi to oczywiście anestezjolog).

Gość do 27latka_d
Nie straszę chłopaka, bo jak piszę ryzyko raka jelit w Jego wieku jest bardzo minimalne. Zawsze lekarz musi wykluczyć raka nawet jak prawdopodobieństwo wynosi 0,00001%. Ile to osób było leczone na zwykłe przeziębienie a potem się okazywało, że to białaczka. Tak samo mrzonką jest to, że jak się je nie zdrowo to ryzyko raka wzrasta. Geny mają ogromny czynnik rakotwórczy. Ile to osób odżywiało się bardzo zdrowo, uprawiało sporty, zero nałogów a zapadali na raka układu pokarmowego jak jelito, wątroba, przełyk itp. Znam takiego pijaczka na dzielnicy, pije i pali pety od wielu wielu lat. Ma chyba ponad 50 lat i nic mu nie dolega, był nawet w szpitalu. Żyje.

Gość do 27latka_d
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_jelita_dra%C5%BCliwego Mi się e, że ma zespół jelita draźliwego. Charakteryzuje się bólem w lewym dolnym rogu podbrzusza. Objawy Sytuacje stresowe wyzwalają objawy, do których najczęściej należą: ostre, skurczowe, nękające bóle brzucha (zazwyczaj podbrzusza i lewego dołu biodrowego). Prawie nigdy nie budzą w nocy. Nasilają się po posiłkach. Mogą towarzyszyć biegunkom. Ulgę przynosi wypróżnienie lub oddanie gazów. biegunka stolce mogą być wodniste lub półpłynne ale rzadko dochodzi do zwiększenia ich objętości. Zazwyczaj występuje po posiłkach, stresie psychicznym i w godzinach rannych. zaparcie u chorych bez biegunki. Częstotliwość wypróżnień jest zmniejszona, stolec oddawany jest z wysiłkiem. Po oddaniu stolca często uczucie niepełnego wypróżnienia. wzdęcie brzucha domieszka śluzu w kale odbijanie i gazy nudności i wymioty zgaga bóle głowy uczucie zmęczenia zaburzenia miesiączkowania częstomocz "przelewania w brzuchu" Badanie przedmiotowe nie wykazuje odchyleń od normy.

Gość 27latek_d
Całe moje życie to jeden stres. Kiedy moje życie się stabilizuje (czyt. Ślub) to przytrafiają się jakieś choróbska. Znów czuje się osłabiony i lekko boli w lewym boku :(

Gość zapominajkaNie
Według mnie nie masz raka, tylko właśnie jelito drażliwe(wrażliwe). Aczkolwiek zrób sobie kolonoskopię po prostu dla świętego spokoju, bo będziesz się jeszcze bardziej nakręcałał. Stres Cię zjada, dopiero teraz lekarze dostrzegają rolę stresu w życiu człowieka, uświadamiają sobie, że jest on w stanie doprowadzić do śmiertelnej choroby. Prawda jest taka, że choroba zaczyna się w głowie. Wiesz co Ci powiem? Jeżeli przez kilka miesięcy(może lat) będziesz dalej tak żył, będziesz ciągle myślał o raku, to jestem pewna na 99%, że zachorujesz. Wiem, co się działo z moim ciałem pod wpływem stresu, napięcia, świat nas skłania, byśmy byli najlepsi, mnie ambicja też prawie wykończyła, wyścig szczurów, tylko po co to wszystko? Żeby potem umrzeć w wieku 40 lat? Trzeba trochę przystopować, ja nie zrezygnuję z moich pasji i zainteresowań, z kariery, ale... musisz znaleźć czas dla siebie, czas na relaks i odpoczynek.

Gość 27latek_d
Wiesz zrobię kolonoskopię i nic mi nie wyjdzie to za jakiś czas będę doszukiwał czegoś innego. A stres? Stres sam przychodzi, od zawsze lekarze mi mówili, że mam ciągle spięte mięśnie. Sam nie wiem kiedy przychodzi, stresuje się nawet wtedy kiedy nie jestem tego świadom. Wychowałem się w rodzinie, gdzie był alkohol i awantury, potem choroby Babci i widziałem jak cierpi moja kochana osoba. Wszystko to pozostawiło trwałą rysę.

Gość obiskok
Najlepiej nic nie pić i nic nie jeść bo wszędzie rak. Ludzie popadają w rakofobię. Coś już boli to rak, coś szczypie to rak, krew z tyłka leci to rak. Wszędzie rak. Dobrze, że świadomość ludzi wzrasta. Ale nie popadajmy w paranoje.

Gość do postu wyżej
Każdy boi się wczesnego i w pełnym cierpieniu umierania.

Gość 27latek_d
W piątek mam usg transrektalne aby potwierdzić podejrzrnie przetoki odbytniczej o szczeliny.

Gość 27latek_d
USG nic nie wykazało, nie ma przetoki. Prawdopodobnie to szczelina co by się zgadzało z tym wielkim bólem. Mam strasznie napięte ściany jelita. Ale jedno mnie niepokoi, ten nasilony co raz bardziej ból w lewym dole biodrowym. Przy bólu czuję osłabienie, takie jak przy stracie krwi po oddaniu krwi. Dziwne zawroty głowy, osowienie, dużo śpię. Temperatura nie przekracza 36,6 stopni ale bywa też tylko 36 stopni. Nie wiem czy to stres jednak i to zwykłe wrażliwe jelito czy to coś gorszego :/

kolonoskopię można zrobić w pełnym znieczuleniu (ze zniesieniem świadomości), takim jak czasem u dentysty się stosuje. nawet jeżeli teraz nie masz raka jelita grubego, to prowadząc taki styl życia masz spore szanse (na prawdę duże), że na niego zachorujesz za jakieś 10-20 lat. więc albo pogódź się z wizją (optymistyczną) załatwiania się przez brzuszek do woreczka, albo weź się za siebie.

Gość 27latek_d
To znaczy co mam jeść, jak styl życia obrać? Pod pachami jeszcze mnie pobolewa od dłuższego czasu. Ale też od zeszłego tygodnia mam problem z gardłem, może też od tego czuje się osłabiony.

Gość co za świat
Oj już nie przesadzajcie, ludzie chleją wódę i jarają papierosy często i im nic nie jest a ci co piją colę już są bardziej narażeni niż Ci co prowadzą rozrywkowy tryb życia. To na to wychodzi największe znaczenie ma odżywianie niż picie alkoholu czy palenie papierosów.

Gość jsjdosa
wiesz co ci dolega? HIPOCHONDRIA

odstawić wszelkie puste kalorie typu batoniki, słodycze, słodkie napoje, napoje energetyczne, fast foody. jeść dużo surowych warzyw, produktów z pełnego przemiału (przynajmniej 2 x dziennie). wykluczyć czerwone mięso i alkohol. spożywać ryby i białe mięso. dużo świeżych ziół, zamiast kawy zielona herbata. pić przynajmniej litr wody niegazowanej dziennie. po ostawieniu napojów energetycznych będziesz czuć się ospały jakiś czas, zanim organizm sam zacznie produkować niezbędne aminokwas, który dostarczałeś mu for free w dużych ilościach.

Gość lusia pusia
Kurna pracuje w korporacji, gdzie co druga osoba wypija przynajmniej jedną puszkę red bulla czy coli lub jedną filiżankę kawy, żyje w stresie i jakoś nic tym osobom nie jest. To w takim razie zaraz świat będzie wyludniony, bo każdy będzie miał rak jelita, bo pije colę czy napój energetyczny. Przestańcie siać panikę.

Gość lusia pusia
Ile to osób chorowało na raka, gdzie odżywiali się zdrowo i prowadzili zdrowy tryb życia....

JEZU CHŁOPIE IDZ DO LEKARZA A NIE NA FORUM SIE WYPYTUJESZ,ZRÓB KOLONOSKOPIE I NIE RÓB Z TEGO BADANIA TRAGEDI. Ja mam obciążony wywiad rodzinny rakiem jelita i chodze na kolonoskopie raz w roku,jestem kobietą i nie panikuje,to wcale nie boli!!!jest nieprzyjemnym badaniem ale nie boli..