Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chlipka lotna ciężka

dieta

Polecane posty

jaką dietę stosujecie aby zachować szczupłą sylwetkę ? proszę o konkretne przykłady tego co jecie (tylko bez dzielenia na gramy, bo to trudne do wyobrażenia). 5 posiłków dziennie jest ponoć zalecane... ale jakie to mają być posiłki aby schudnąć ? ważę 75kg i nie jestem wysoka

Gość kobiettttttttty
Wszystko w małych ilościach, z wykluczeniem cukru i tłuszczu.

ja uważam że całkowite wykluczenie tłuszczu nie jest konieczne, al zastąpienie zlych tłuszczów tymi dobrymi może sporo pomóc. Jeśli chcesz przykładowy dzięń z 5 posiłkami to może to wyglądać np tak: 1. serek wiejski z ogórkiem/pomidorem/rzodkiewką/cebulką czy co tam lubisz 2. jabłko/jabłko z marchewką lub inny owoc 3. gotowane warzywa (1 marchew, 1 pietruszka, por, 1 ziemniak lub jesli chcesz się pozbyć ziemniaków z diety - chociaż moim zdaniem nie jest to konieczne- 1 burak) + szklanka kefiru jogurtu naturalnego 4 kromka ciemnego pieczywa z dżemem niskosłodzonym - uważam że całkowita rezygnacja z jakiegokolwiek cukru, to męczarnia i skończy się napadem obżarstwa 5 surowe warzywko i duża ilość wody przed snem (o ile masz mocny pęcherz i nie będziesz wstawac co 5 minut siku :P ) dozwolone wszelkie kasze, ryby np pieczone w folii albo robione na parze, duże ilości płynów (np zielona/czerwona herbata) Dałabym sobie spokój z ryżem - puste jedzenie, i słodyczami, jeśli już koniecznie musisz zjesc coś słodkiego to zamiast tabliczki czekolady lepiej zrobić sobie naleśnika z owocami i miodem. Będzie dość kalorycznie ale na pewno zdrowiej, więc wyrzuty sumienia mniejsze :P

2. to może być banan ?

zawartość składników odżywczych w 100 g owocu banana Węglowodany: 1923,5 g Błonnik:2 g Woda:74 g Tłuszcz:0,20,4 g Białko:1,151,3 g Popiół:0,9 g Wapń:11 mg Fosfor:28 mg Żelazo:0,6 mg Sód:29 mg Potas:240 mg Beta-karoten:300 g Witamina B1:0,07 mg Witamina B2:0,08 mg Niacyna:0,7 mg Witamina C:17 mg ech zawsze lepiej przemawiają % dziennego zapotrzebowania, bo kto by pamiętał ile mg czego potrzeba dziennie :)

a znacie jakieś dobre książki o diecie które warto kupić ? (ewentualnie portale)

Gość hvinujh
Ja stosuję diete Dr Haya. Dieta ta polega na odpowiednim komponowaniu składników. Jak również zakazuje łączenia niektórych składników z sobą. Dr Hay podzielił pożywienie na 3 grupy : gr. węglowodanową, gr białkową, gr. neutralną Jego zasada polega na tym żeby nie łączyć gr węgl. z gr. białkową. Natomiast można łączyć : - gr. białkową z białkową - gr. węgl z węgl (pod warunkiem występowania podobnych cukrów) - gr neut z neut - gr neut z węgl - gr neut z biał. -Gr białkowa to taka która ma w sobie min. ok 65- 80 % białka - Gr węglowodanowa to taka która ma w sobie min. ok 65- 80 % węglow. - Gr neutralna to gr składająca się albo z kw. omega np oliwy, albo z wody (przy czym woda może być różnego pochodzenia) zarówno organiczna np (cytrusy, sałata, ogórki) lub jedzenie gotowane na parze

Gość hvinujh
Polecam książki dr Górnickiej, dr Gersona, Dr Haya, Dr Dukana,

Gość hvinujh
jeśli ktoś chce schudnąć to powinien definitywnie wyeliminować ze stojej diety : - produkty smażone na oleju wielokrotnego użytku : (pączki, gniazdka, frytki, popcorn, chipsy) oleje takie są bardzo szkodliwe dla zdrowia, zawierają zły cholesterol, zapychają krew przez tworzenie blaszek, powodują też kumulowanie się wody w ciele a to puchnięcie ciała - ziemniaki, kopyta, pure, kartoflanke, banany (gdyż one w ok 60 % skaładją się ze skrobi) -zupki chińskie i proszki typu buliony w proszku itp. One są konserwami. Poza tym to jest najgorszy pokarm jaki istnieje na rynku! - Wszelkie napoje słodzone gazowane, nie będę podawała ich nazw, jak rónież napoje energetyczne

dzięki, a co to są te "gniazdka" ? gdzie ich szukać ?

Gość deszczowa piosenka 2555
hvinujh, widzę, że posiadasz dużą wiedzę, może napiszesz coś jeszcze? Mnie bardzo zaciekawiła książka Michała Tombaka "Droga do zdrowia"

Gość 9348928924
ale brednie piszecie... nie powinno sie stosowac zadnych diet, tylko jesc zwyczajnei mniej, najlepiej o 400 kcal mniej niz zapotrzebowanie, czyli jakies 1700, dla b grubych 2000-2200 banany-obnizają metabolizm

to nie brednie.... :)

Gość ou
najlepsza jest dieta warzywno-owocowa.

Gość tomek 01
robić lewatywy z kawy zaraz waga spadnie

Gość aaaparafka
wegatariańska, a nawet wegańska. Ja jestem prawie weganką. Odżyłam. Nie mam też w końcu problemu z wyrzutami sumienia.

Gość aaaparafka
Wegaanizm to ni tylko niejedzenie mięsa i nabiału, polega na całkowitym zrewolucjonizowaniu żywienia. Odpadają słodycze, konserwanty, barwniki. Mało znam wegetarian lub wegan jedzących byle co. zazwyczaj mają spora wiedzę na temat składników pokarmowych i zapotrzebowaniu na nie.

Gość zadzwonowanaaaa
nie dla każdego wegetarianizm czy weganizm jest ok musiałabyś przeanalizować to, jak do tej pory się żywiłaś, a poinadto zorientować się na temat diety zgodnej z grupą krwi i nie robię sobie jaj ja 2 tyg na tej diecie schudłam 3 kg ale wcale nie chciałam chudnąc więc zaprzestałam ja ważę 55kg przy 170cm wzrostu dzisiaj jadłam (dam przykład, uważam to za w miarę racjonalny sposób żywienia) śniadanie (dzisiaj późno wstałam, około 10, normalnie jem około 8:30 a o 11 -12 coś przegryzam, np. sałatke jakąś, zupę)- kaizerka z serkiem górskim i cebulą, jogurt (dobrej jakości, w wiejskim sklepiku kupiony) do tego kawa z mlekiem i zielona herbata następnie około 13 (wcześniej niż zwykle) makaron z odrobiną mięsa , brokułem, sosem pomidorowym, papryką, cebulą i ziołami (porcja wielkości zawartości miseczki klasycznej na zupe) następnie jabłko i mandarynka na kolację pieczywo z twarożkiem, sałatą rzymską, pomidorem, ogórkiem, cebulką w ciągu dnia wypiłam 4 kubki herbaty, dwie szklanki wody, teraz piję 0,5 litrowy kubek ziół do tego zjadłam kilka kostek czekolady (gdyby nie to, że wstałam później to o 11-12 miałabym jakiś posiłek - sałatka lub zupa a obiad by się przesunął na 17 - i tak przeważnie jest) wg mnie ważne jest by nie jeść dużo smażonego i mało tłuste no i umiar, niewielkie porcje, popijać jedzenie, jeść wolno i w miarę regularnie

Gość zadzwonowanaaaa
a co do ziemniaków to pieczone w piekarniku w skórce sa bardzo dobre!!!! więc niech ktoś tu nie pisze farmazonów, że w każdej postaci sa złe bo to nieprawda

Gość zadzwonowanaaaa
ps czekolada gorzka w umiarze też nie jest zła

Gość aaaparafka
Rzeczywiście, jeśli ktoś wierzy w dietę zgodna z gr krwi, to dla niektórych osób niejedzenie mięsa nie będzie wskazane. Ja akurat nie zgłębiałam się w to. A grupę mam 0rh+ i podobno powinnam jeść właśnie mięso. Na swojej diecie czuje się jednak fantastycznie :D

Gość brawo_1232132
trzeba nie jeść