Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kukulaczka

Belgia-Holandia

Polecane posty

Gość kukulaczka

Witam, cala noc dreczylo mnie zagadnienie. Bede mieszkac w Belgii (nawet nie za granica a w belgijskim misteczku w Holandii) a pracować w Holandii i teraz pytanie: 1. meldujac sie musze za rok 2013 juz rozliczac sie w Belgii? 2. meldujac sie zmienic blachy na belgijskie? 3. mieszkac bez meldunku, rozliczajac sie w NL i jezdzac na polskich blachach?

Gość kukulaczka
up!

Gość nie rozumiem tzn. bedziesz
mieszkac w Belgii czy Holandii? "nawet nie za granicą" jak nie za granicą? albo za którą granicą? a gdzie teraz mieszkasz? wez sie jasno wyrażaj dziewczyno

Gość kukulaczka
Nie wyrazaj sie jasno tylko mowie ze nie wiem na jakiej zasadzie funkcjonuje to miasteczko. Jest to belgijskie miasteczko w Holandii

Gość nie rozumiem tzn. bedziesz
a wiesz choc jak sie nazywa to miasto? skąd my niby mamy cokolwiek wiedziec, jeżeli nawet nie powiesz jakie to miasto

Gość kukulaczka
Czemu z taka pretensja? Masz gorszy dzien ze tak sie zloscisz? Miasteczko Baarle

Gość dehhhh
Ale gdzie?baarle nassau czy baarle hertog?miasto to nie jest w calisci belgijskie tylko w polowie.Zalezy w ktorej czesci bedziesz mieszkac i pracowac.

Gość kukulaczka
Tylko mieszkac, Hertog

Gość henk1
Mogę odpowiedzieć odnośnie Holandii.Jeżeli zameldujesz się w Holandii to będziesz musiała składać angifte w Holandii i płacić podatek drogowy i się ubezpieczyć tj. ziekenfonds,ale też musisz nadal składać zeznania roczne w naszej skarbówce. Można też mieszkać bez meldunku ( legalnie )w Holandii.Wystarczy jak powiesz że jezdzisz często do Polski 2,3 w miesiącu albo częściej wtedy nie musisz sie meldować.Nie bedzie Ciebie w Holenderskim systemie,ale jeżeli podejmniesz pracę w Holandii to zakład sam zgłosi Ciebie do ubezpieczenia zdrowotnego.Ale wracajac do tego bez pracy,nie ma Cię w systemie to nie płacisz za nic.0 podatku drogowego i problemów.Gdybym miał wybierać to zdecydowanie mieszkać i pracować w Belgii.Teraz w Holandii jest bardzo ciężko.

Gość kukulaczka
Wiec polecasz Belgie. Ja mam do pracy w Holandii z Belgii 6km takze wiesz, rozwazamy rozne opcje i nie wiem na ktora konkretnie sie zdecydowac. Ponoc w Belgii socjalne nizsze

Gość gość
pracujesz w NL - musisz placic podatki w NL - musisz miec ubezpieczenie w NL mieszkasz w BE - meldunek w BE - rozliczenie w belgijskim urzedzie podatkowym w Turnhout - za darmo - ubezpieczenie np. CM 6eu per maand - do 6 MIESIECY od zameldowania przerejestrowanie auta OBOWIAZKOWE Baarle Hertog jest jak najbardziej w Belgii - obowiazuje prawo begiskie Baarle Nassau analogicznie holenderskie

Gość gość
aaa 3 opcjo odnosnie braku meldunku i polskich blach szczerze nie polecam same klopoty a rejestracja auta w BE wynosi duzo taniej niz w NL