Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poliaka

6,5 miesięczne niemowlę a nóżki

Polecane posty

Gość poliaka

Kochane mamy, powiedzcie mi czy mam sie martwić. Moja córka nie stąpa nóżkami po podłożu jak ją trzymam pod paszki. W ogóle jej to nie interesuje, nogi sie załamują i nawet nie próbują dotknąc podłoża. Obracac na brzuszek zaczęła się miesiąc temu, widze że ręce się wzmocniły, ale na plecki dalej nie potrafi, nie mówiąc o siadaniu. A dzisiaj mama moja mnie dobiła i z tymi nogami...

Gość buuu uuu uu
Twoja córka rozwija się jak najbardziej prawidłowo, nie daj się zwariować jakimś "poradom" mamy.. Pediatra na każdej wizycie stawiała moją Małą na nóżki i mówiła, że u maluszków nóżki powinny się uginać, dopiero później dziecko trzyma sztywno nóżki. Nie pamiętam kiedy następuje ten moment, że nóżki są w miare sztywne, przy najbliżej wizycie zapytaj o to lekarza, jak się niepokoisz i już. A co do obrotów to moja też się zaczęła przekręcać jak miała 6,5 mca mniej więcej. Tylko że jakos od razu załapała obroty w obie strony, ale dziecko zazwyczaj najpierw przekręca sie z pleców na brzuch, a dopiero potem odwrotnie. I taka kolejność jest uznawana za prawidłową, choć oczywiście każde dziecko jest inne i czasem nijak mają się sztywne reguły do ich rozwoju. Poza tym dziewczynki zazwyczaj motorycznie rozwijają się wolniej niż chłopcy. Pamiętam jak zaraz po narodzinach córy zafascynowana czytałam na jakimś portalu o rozwoju dziecka tydzień po tygodniu, a to o głużeniu, a tu o tym jak dziecko widzi, itd.. Przestałam czytać jak napisali, że dziecko powinno(!!) się przekręcać z pleców na brzuch w 3 mcu życia, a jak nie, to trzeba to zgłosić pediatrze. Nieźle ich obśmiałam w duchu, ale w sumie co bardziej przejęci i nakręceni przez złote rady ciotek młodzi rodzice mogą się niepokoić.

Gość poliaka
dzieki wielkie buuu :) trochę mnie uspokoiłas, przyznam szczerze ze do głowy juz dostaje od haseł "a moje dziecko już dawno tak robiło" a "Ty jak byłas mała to już wtedy robiłas to i to". Człowiekowi ręce opadaja po prost jak to słyszy. A potem się zamartwia i czeka na wszystko i doszukuje sie problemów :-/

Gość nioooo
dziewczyny a to mnie zaskoczylyscie ze dziecko najpierw powinno sie odwracac z plecow na brzuszek. Moj synek ma 5,5 miesiaca i jak go poloze na brzuszku to za chwilke odwraca sie na plecki, ale z powrtotem nie ma mowy, za ciezka pupka :) Nie to ze swiruje ze cos jest nie tak, tylko tak sie zdziwilam troche...