Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość protokół firewall

Proszę o odpowiedź informatyka lub kogoś kto wyjaśni

Polecane posty

Gość protokół firewall

Proszę o wyjaśnienie

Gość protokół firewall
W protokole firewall, bardzo często zanjduje połączenie przychodzące, które jest blokowane przez antywirus. Adres ip jest zawsze taki sam, w polu "aplikacja" jest pusto, w polu "protokół" jest TPC, w polu "powód" jest punkt końcowy nie istnieje, w polu "zdalny host" jest muc03s01-in-f31.1e100.net. Dlaczego to coś nawiązuje połączenie z moim kompem, co to właściwie jest, czy to normalne?

Gość protokół firewall
jak wyżej

Gość firewall protokół
NIKT NIE WIE???????

Gość kajf;ajf;kakjal
może jednak ktoś wie

Gość kajf;ajf;kakjal
moze jednka ktos wyjaśni

Gość sadwdas
używasz google chrome?

Gość kajf;ajf;kakjal
nie, nawet niedawno odinstalowałam

Gość dawno się tak nie ubawiłam
ip wskazuje na mountain view w dolinie krzemowej miejscu gdzie swoje siedziby maja takie firmy jak microsoft google mozilla symantec masz antywira symanteca ? moze to jakies aktualizacje ?

moze faktycznie korzysta z jakiejs aplikacji google w kazdym razie nie ma co sie nad tym rozwodzic zbytnio raczej nieszkodliwe :P

Gość kajf;ajf;kakjal
Picasa - mam ten program ale nigdy z niego nie korzystałam, nie mam antywira symanteca, cały czas coś aktualizuje, mam już dośc tych aktualizacji.

ejj no panie certyfikowany nie bądź świnia jak wiesz to pomóż pani :o ps. modka ssie :o🖐️

Gość kfdoepo
"Picasa - mam ten program ale nigdy z niego nie korzystałam" - ty nie musisz go używać, on sam się połączy z siecią w tle. Jak go nie używasz, to po prostu usuń. Wyłącz automatyczne aktualizacje systemu i będziesz mieć spokój.

Gość kajf;ajf;kakjal
Ostry gracz jeśli wiesz a nie pomagasz to po co się tym chwalisz. kfdoepo "Picasa - mam ten program ale nigdy z niego nie korzystałam" - ty nie musisz go używać, on sam się połączy z siecią w tle. Czemu się więc łączy, czy to kwestia aktualizacji?

Gość kfdoepo
"Czemu się więc łączy, czy to kwestia aktualizacji? " - gdy instalujesz oprogramowanie na komputerze, to zgaduję, że nie czytasz umowy, którą akceptujesz (nie martw się, ja też tego nie robię), a jest tam na pewno mowa, że program ten może się łączyć z siecią bez Twojej wiedzy tzn. w tle. Tak jest z prawie każdym programem. Oczywiście mówimy tu o uruchomionych programach. Wklep sobie w: Start > Uruchom > msconfig. Tam w zakładce "Uruchamianie" (czy jakos tak) będziesz mieć listę programów, które startują wraz z systemem. Możesz je wyłączyć/usunąć z listy. Prawdopodobnie jest tam też Picasa. Własnie od tego jest zapora ogniowa, aby kontrolować cały ruch, jaki sie odbywa między twoim komputerem i siecią. Są tam wszystkie aplikacje, które korzystają w danej chwili z połączenia int.

Gość kajf;ajf;kakjal
kfdoepo Dziękuje Ci za tak szczegółową odpowiedź, ale nie mam tam Picasy.

Gość kfdoepo
"nie mam tam Picasy" - może inaczej się nazywa, lepiej patrzeć na ścieżke dostępu, czyli C:Program Files/Google/Picasa... itd., bo nazwa procesu może trochę zmylić. Spróbuj też Alt+Ctrl+Del > Menadżer zadań. Są tam wyświetlone wszystkie uruchomione w danej chwili procesy.

Gość kfdoepo
Wyszła buźka, a nie o to chodziło :-) Jeszcze raz: C : Program Files / Google / Picasa...

Gość kajf;ajf;kakjal
chyba jestem ślepa, nie wiedze Picasa w msconfig

Gość kfdoepo
W msconfig Picasy może nie być, nie musi się samoistnie uruchamiać. Może być też tak, że istnieje jakiś proces, który łączy się z serwerem Google, lecz nazywa się myląco, a jest powiązany z Picasą. Proponuję: Panel Sterowania > Dodaj/Usuń Programy i tam zrobić rozeznanie, czego potrzebujesz, a co możesz usunąć. Przyznam, że jak używałem Windowsa, to Picasa miała jedną z najładniejszych przeglądarek zdjęć, chodzi mi tu o efekt eksponowania wybranego zdjęcia i przyciemniania tła. Używałem jej jako domyślnej przeglądarki.

Gość kajf;ajf;kakjal
Nie mam tego w msconfig, na pewno.

Gość kajf;ajf;kakjal
ten host muc03.... ma czasem inną nazwe fa-in-154.1e100...(czy coś podobnego)...czasem tez widnieje w nazwie hosta tylko sam adres.

Gość kfdoepo
Rzuć okiem jeszcze w Menadżerze zadań, być może obecnie pracuje w tle. jak tam też nie ma, to program jest wyłączony. A może w ustawieniach Picasy włączone są jakieś automatyczne aktualizacje, być może proces odpowiedzialny za sprawdzanie aktualizacji ma inna nazwę i stąd ciężko go przypisać do Picasy.

Gość kajf;ajf;kakjal
hmm...w menadzerze nie moge tego znaleźć jak wpisuje ten adres to pojwia sie strona startowa google czy to chciales mi powiedziec?

Gość kajf;ajf;kakjal
i kliknij lokalizuj gdzie jest ta opcja lokalizuj?

Gość kajf;ajf;kakjal
chcialeś zebym sprawdzila jaki to adres? przecież ja wiem, jaki to jest adres ip

Gość kajf;ajf;kakjal
hej, wg tego linka to jakies pasy startowe!

Gość kajf;ajf;kakjal
kfdoepo a może chciałeś żebym wlazła w tego trefnego linka!