Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość protokół firewall

Proszę o odpowiedź informatyka lub kogoś kto wyjaśni

Polecane posty

Gość kfdoepo
"jak wpisuje ten adres to pojwia sie strona startowa google czy to chciales mi powiedziec?" - tak o to mi chodziło. Ten ciąg cyfr i znaczków (muc03s01-in-f31.1e100.net) to nic innego, jak adres wyszukiwarki www.google.pl tylko zapisany jako domena odwrotna. A domena odwrotna, cytuje: "Domena odwrotna sluzy temu, aby serwery DNSu potrafily zdeterminowac nazwe hosta po adresie IP (czyli odwrotnie do zwyklej rejestracji domeny, ktora sluzy temu, aby serwer DNS mogl rozpoznac adres IP hosta po jego nazwie)." "gdzie jest ta opcja lokalizuj?" - mniej więcej w połowie okna przeglądarki, malutki przycisk - tu: http://i45.tinypic.com/19uqvq.png "chcialeś zebym sprawdzila jaki to adres? przecież ja wiem, jaki to jest adres ip" - chciałem, abyś przeczytała informacje tam zawarte tzn. w okienku "PODAJ ADRES IP LUB NAZWĘ HOSTA" widnieje adres GOOGLE.PL (a nie GOOGLE.COM). Poniżej przycisku "LOKALIZUJ" są 4 małe okienka, gdzie nr.1 to ADRES IP: 173.194.35.184 nr.2 to HOST, czyli GOOGLE.PL i nr.3 to DOMENA ODWROTNA, czyli MUC03S02-IN-F24.1E100.NET. I teraz najwazniejsze! Cokolwiek z tych trzech okienek wpiszesz w okienku adresu przeglądarki, uzyskasz ten sam efekt, czyli strone startowa przeglądarki Google. Zauważ, że jak zmienisz adres hosta i wpiszesz GOOGLE.COM, to w tych trzech okienkach poniżej pojawia się inne wartości! A zatem mówiąc krótko - gdy korzystasz ze strony google.pl wtedy twój firewall wyświetla muc03s01-in-f31.1e100.net. Jak zmienisz adres na goole.com, to zobaczysz ten ciąg liczb: 46.28.247.29. PS. Przy okazji dzięki za takie pytanie, znowu dowiedziałem się kilku ciekawych informacji, a nie ukrywam, że sie tego uczę. Pozdrawiam.

Gość kfdoepo
"wg tego linka to jakies pasy startowe!" - he he, akurat na mapke nie zwracaj uwagi. Te informacje w okienkach sa ważniejsze :-) "a może chciałeś żebym wlazła w tego trefnego linka!" - nie, to żadna podpucha :-) Chciałem tylko, żebys odczytała trochę informacji, które naprowadziłyby cie na właściwy trop. Zresztą, na tej stronie nie ma niebezpiecznych linków, bez obawy.

Gość kfdoepo
"są 4 małe okienka" - byk, miało być "są 3 małe okienka" :-)

Gość kajf;ajf;kakjal
hmm...tylko jak weszłam na ten link, to cos powstrzymywalo moj antywiurs przed skanowaniem strony (wyskakiwalo okienko i nagle zamykalo), zaczely sie procesy uruchamiac w menadzerze zadan, wiatraczek zaczal szumiec....itp

Gość kfdoepo
Zgadza się, bo tam jest mapka, która potrzebuje javy do prawidłowego działania, a ta z kolei zużywa więcej mocy procesora stąd jego zużycie wzrosło i usłyszałas szum wiatraczków. Bez obaw :-)

Gość kfdoepo
Jak masz jeszcze jakieś pytania, na które będę w stanie odpowiedzieć, to jutro, bo dziś uciekam spać. Muszę wstać o 4:30 :-/ Miłej nocki. Pozdrawiam

Gość kajf;ajf;kakjal
dzięki za wyjaśnienie, przydalby mi się ktoś taki jak ty, mam multum pytań, :)

Możesz śmiało pisać na: boogie_free@interia.pl Jak tylko będe w stanie, to chętnie pomogę :-)

Gość kajf;ajf;kakjal
kfdoepo hmm....widzę, że uciekłeś a chciałam o coś zapytać

Nie, nie uciekłem. Wątek mi umknął :-) Cóż tam za pytanie masz?

Gość kajf;ajf;kakjal
Chciałabym niestety wrócić do poprzedniego pytania, zrobiłam testy i zauważyłam, że nie zawsze pojawia się połączenie przychodzące muc...(rozumiem, że pojawia się ono za każdym razem kiedy, korzystam z google.pl). Poza tym jak wyjaśnić, taką sytuacje: Oto wykaz godzin (z pewnego dnia) połączeń muc...: 23 : 31 : 50 23 : 31 : 50 23 : 31 : 48 23 : 31 : 48 23 : 31 : 47 23 : 31 : 47 23 : 31 : 46 23 : 31 : 45 23 : 31 : 45 itd. było tych połączeń zancznie więcej...jak to możliwe, ze wciagu 1 sekundy dwa razy korzysytalam z google.pl z taką intensywnością. Może źle cię zrozumialam, aż mi głupio o tym pisać.

Gość kajf;ajf;kakjal
oczywiście mam na myśli wykaz połączeń muc...połączeń przychodzących.

Gość tryhcerhyheh
moze kazda z godzin odnosi sie do kazdego elementu z osobna sciaganego z serwera wyszukiwarki bo przeciez na jedna witryne przypada nie tylko plik internetowy z kodem strony i trescia, ale i obrazki skrypty style itp. oczywiscie ja sie na tym nie znam w ogole, tylko tak probuje znalezc jakies wytlumaczenie

Możesz mi powiedzieć, jakiego firewall-a używasz? Najlepiej dokładną nazwę programu.

Sprawdziłem jeszcze u siebie ruch sieciowy za pomocą programów linuksowych, jako że już od dłuższego czasu prawie w ogóle nie używam Windowsa. Wygląda to tak, jak na poniższym zdjęciu: http://img809.imageshack.us/img809/9935/16404685.jpg Mój komputer, to HOST ... ... ... ...DYNAMIC.MM.PL - wszystkie połączenia z moim komputerem są zaznaczone za pomocą kolorowych linii, im grubsza linia tym większy przesył danych. W ten sposób, graficznie, można określić z jakimi innymi hostami łączy się nasz komputer. Cyframi 1 i 2 zaznaczyłem domeny GOOGLE.PL. Dodatkowo w innym oknie: http://img809.imageshack.us/img809/9935/16404685.jpg mam kilka szczegółowych danych, jak adresy domeny (173.194.44.16, 173.194.44.31), ilość pakietów, czas jaki upłynął od ostatniej wizyty itp. Zamknąłem przeglądarkę, program pobierający i wyświetlający dane na temat pogody i komunikatory internetowe. Pomimo tego mój komputer nadal łączy się z MUC03S07-INF...1E100.NET i to dokładnie co 2 minuty. Jak się okazało, mam jeszcze niewielki program sprawdzający pocztę na serwerach co 2 minuty (sprawdza i wyświetla komunikaty na pulpicie) i łączy się w tym czasie z INTERIA.PL, O2.PL oraz domenami GOOGLE. Nie wiem po kiego licha z tym ostatnim, ale tak się właśnie dzieje. Odpowiadając na twoje pytanie - tak jak poprzedniczka/poprzednik pisze, że być może chodzi tu o pobieranie różnych plików z jednego serwera... ciężko to stwierdzić nie znając ustawień oprogramowania w twoim komputerze i ogólnie bez oględzin. Idąc za przykładem, jaki podałem powyżej, to może u ciebie jest podobna sytuacja, że jakieś oprogramowanie zupełnie nie związane z GOOGLE niawiązuje połączenia z ich serwerami/domenami. Może jakiś komunikator, aktualizator programów i systemu, widgety (być może masz jakieś na pulpicie) itd. "jak to możliwe, ze wciagu 1 sekundy dwa razy korzysytalam z google.pl z taką intensywnością." - w ciągu jednej i kilku sekund (zależy od szybkości łącza) otwiera się strona, a jak wiadomo, gdy coś pobierasz, to w tym samym czasie również wysyłasz i na odwrót. Także to nie jest tak, że ile wpisów muc03s01-in-f31.1e100.net tyle logowań na stronę GOOGLE.PL. To raczej wiadomość, że w danej chwili wysłano i pobrano określoną liczbę pakietów/danych. Żeby można było coś więcej powiedzieć, to trzeba by wyłączyć wszystkie możliwe programy na twoim komputerze, które mogą się łączyć z siecią i wtedy szukać przyczyny. Jednak na twoim miejscu nie przejmowałbym się takim stanem rzeczy, bo zapewne wszystko jest w normie. Jak masz Win 7 to polecam widget Wired Network Meter albo Wireless Network Meter, czyli malutkie okienko, które można ustawić w dowolnym miejscu na pulpicie, a informujące na bieżąco o pobranych i wysłanych danych. Przydaje się. "Może źle cię zrozumialam, aż mi głupio o tym pisać." - to ciężki temat i nie dość, że nie jestem w tych sprawach ekspertem, to na dodatek mogę być kiepskim tłumaczem :P

Gość kajf;ajf;kakjal
Wolałabym na forum nie podawać nazwy firewalla. Te połaczenia przychodzące muc... są wg. mnie przypadkowe, na pewno nie są regularne jak u Ciebie. Dodam, że pierwszego dnia po całkowitym odinstalowaniu Javy i ponownym i jej sciągnięciu, ani razu nie miałam przychodzących połączeń muc...,. a przecież jak zawsze korzystałam z google.pl. Może masz racje, to nic istotnego, ale i tak pewnie będe to zjawisko obserwować, hehe. Nie mam Win 7. Bardzo dobrze radzisz sobie z tłumaczeniem. "...nie jestem w tych sprawach ekspretem" - a w jakich jesteś? Poza tym muc... mam jeszcze kilka innych połączeń przychodzących, to kilka z nich: - customer.teliacarrier.com - mk.zl.interia.pl (przypuszczam, ze to zwiazane z logowaniem na poczte) ale czemu? - 5E980B0A.static.tld.pl W sumie to nie rozumiem, dlaczego mam te połączenia przychodzące, skoro są bezpieczne, to czemu antywirus je blokoje - to wszystko jest dla mnie mało logiczne.

"Dodam, że pierwszego dnia po całkowitym odinstalowaniu Javy i ponownym i jej sciągnięciu, ani razu nie miałam przychodzących połączeń muc...,. a przecież jak zawsze korzystałam z google.pl." - musiałaś mieć, może nie wyświetlały się w formie muc...., a w postaci numerów IP z zakresu: 173.194.0.0 - 173.194.255.255, jak podaje ta strona: http://pl.digipedia.org/ip/?q=google.pl&hash=eee1077266aaa7160a9fc6e97d24e8b4&submit=Lokalizuj Z tym firewall-em to nie jest ważne,, chciałem ewentualnie zainstalować go u siebie i sprawdzić, jak to jest z tymi pobieranymi danymi w stosunku do czasu o jakim pisałaś. Te połączenia: - customer.teliacarrier.com - 5E980B0A.static.tld.pl możesz zablokować w firewall-u i zobaczyć, co się stanie :-) "mk.zl.interia.pl (przypuszczam, ze to zwiazane z logowaniem na poczte) ale czemu?" - może masz otwartą kartę w przeglądarce i jesteś zalogowana na koncie pocztowym, to by tłumaczyło połączenie z serwerem Interia.pl. "W sumie to nie rozumiem, dlaczego mam te połączenia przychodzące, skoro są bezpieczne, to czemu antywirus je blokoje - to wszystko jest dla mnie mało logiczne." - antywirus nie zarządza ruchem w sieci, a firewall, więc to zapora blokuje te połączenia. Musisz mieć pakiet zabezpieczający (antuwirus +firewall) dlatego myślisz, że to antywirus ;-) To trochę jak z wykrywaniem wirusów przez programy antywirusowe, nie wszystkie decyzje, jakie podejmuje antywirus są słuszne i podobnie jest z firewall-em. To, że blokuje jakieś połączenie przychodzące nie oznacza, że ktoś się włamuje do Twojego komputera z zewnątrz. To tylko program stworzony przez człowieka, który też się myli ;-) ""...nie jestem w tych sprawach ekspretem" - a w jakich jesteś?" - w tej dziedzinie nie ma ekspertów ;-)

Rzuć jeszcze okiem na ten cytat: "Firewall wyświetla alarmujące komunikaty, ktoś szykuje się do włamania na nasz komputer. Co w takiej sytuacji należy zrobić? Po pierwsze, nie panikować. Bardzo często okazuje się, że jest to tylko fałszywy alarm. Istniejące na rynku aplikacje bywają przewrażliwione i zgłaszają nawet błahe incydenty. Należy zorientować się, jaki rodzaj zagrożenia został zidentyfikowany. Czy jest to jakas nieznana aplikacja, która próbuje połączyć się z siecią? Jeśli tak, należy dokładnie sprawdzić co to za aplikacja i w jakim celu próbuje uzyskać dostęp do internetu. Istnieje niebezpieczeństwo, że nasz komputer został zainfekowany przez trojana, który teraz "dzwoni do domu". Jeśli zagrożenie zostało zdefiniowane jako przychodzące z zewnątrz, trzeba dokonać analizy. Czy jest to pojedynczy pakiet na pojedynczy port? Cała seria połączeń na różne porty? Na jakie? Czy są to porty, na których nasłuchują jakieś znane usługi? Czy adres IP, z którego są nadawane pakiety ma jakiś związek z serwerami, z których ostatnio korzystaliśmy? Z praktyki wiemy, że bardzo często okazuje się, że firewall reaguje nadpobudliwie na zwyczajny ruch - pakiety ICMP echo request, ruch z serwera WWW, który właśnie odwiedzamy w przeglądarce. Czasami firewall nie radzi sobie z analizą połączeń jakie nawiązujemy, przez co błędnie zgłasza wystąpienie alertu. Zdarza się to np. podczas nawiązywania aktywnego połączenia FTP - jeśli odpowiedź serwera potraktowana zostanie jako osobne połączenie, zgłoszona zostanie próba włamania. Zdarza się też, że zgłoszenie alarmu faktycznie jest na miejscu, natomiast przyczyna nie leży tam, gdzie wskazuje firewall - przykładową taką sytuacją jest błąd routera rozdzielającego internet w sieci lokalnej. Komputery A i B znajdują się za NATem. Pakiety, które powinny iść do komputera A przez błąd routera trafiają do komputera B. Firewall na komputerze B zgłasza próbę włamania z serwera. Dopiero po przeanalizowaniu dostępnych danych można ustalić, czy faktycznie istnieje jakieś zagrożenie i czy należy podjąć dalsze działania. Działania te zazwyczaj sprowadzają się do kontaktu z abuse organizacji, do której należy adres IP próbujący połączyć się z naszym komputerem. Konieczne będzie udostępnienie dokładnych logów dotyczących incydentu - ważne aby nasz firewall takie logi generował. Trzeba pamiętać, że odbiorca naszego maila może zarządzać setkami tysięcy adresów IP (z czego część może należeć do klientów tej organizacji albo nawet klientów klientów), a jego łącza mogą przesyłać w ciągu sekundy gigabity danych. Dlatego ważne jest dostarczenie precyzyjnych danych na temat tego z jakiego IP nawiązywano połączenie, z jakiego portu, na jaki IP i jaki port, kiedy dokładnie (co do sekundy) to nastąpiło. Bez takich danych bardzo często niemożliwe jest ustalenie konkretnej przyczyny wystąpienia alarmu." źródło: http://www.kei.pl/firma/wiedza-inspiruje/bezpieczenstwo-w-sieci-firewall

Gość kajf;ajf;kakjal
Jestem pewna na sto procent, że nie miałam połaczeń PRZYCHODZĄCYCH muc... - bo tamtego dnia nie miałam żadnych połączeń przychodzących, które byłyby blokowane przez firewall!!! "Te połączenia: - customer.teliacarrier.com - 5E980B0A.static.tld.pl możesz zablokować w firewall-u i zobaczyć, co się stanie" Przecież one są blokowane przez firewall, chciałam się tylko dowiedzieć co to za połaczenia i dlaczego się łączą. Absolutnie nie panikuje, po porstu chciałabym zrozumieć procesy zachodzące w moim komputerze. Jesteś informatykiem, czy to tylko twoja pasja?

"tamtego dnia nie miałam żadnych połączeń przychodzących, które byłyby blokowane przez firewall!!!" - a może były jakieś połączenia blokowane, lecz nie otrzymałas żadnego komunikatu? ""Te połączenia: - customer.teliacarrier.com - 5E980B0A.static.tld.pl możesz zablokować w firewall-u i zobaczyć, co się stanie" Przecież one są blokowane przez firewall, chciałam się tylko dowiedzieć co to za połaczenia i dlaczego się łączą." - kolejno: 1. customer.teliacarrier.com - TeliaSonera AB, Sturegatan 1, Stockholm, SWEDEN 2. 5E980B0A.static.tld.pl - Krakowskie e-Centrum Informatyczne JUMP Dziedzic, Pasek, Przybyla s.j. Kraków, Malopolskie, PL Na pytanie, dlaczego się łączą z Twoim komputerem, nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć. Może spróbuj ponownie uruchomić komputer i nie włączać żadnych programów, które mogłyby się łączyć z siecią, następnie otworzyć okno firewall-a i obserwować połączenia. Jak będzie spokój, to otwierać kolejno programy i ciągle obserwować ruch w sieci. W ten sposób będziesz w stanie odnaleźć program, który jest być może odpowiedzialny za łączenie się z powyższymi domenami. Aha, wyłącz też zbędne programy, które uruchamiają się przy starcie systemu (oczywiście oprócz firewall-a). "Absolutnie nie panikuje, po porstu chciałabym zrozumieć procesy zachodzące w moim komputerze." - to dobrze, że drążysz temat. Będziesz miała większą wiedzę i kontrolę nad swoim PC-tem :-) "Jesteś informatykiem, czy to tylko twoja pasja?" - oficjalnie nim będę za 1,5 roku. Połączyłem przyjemne z pożytecznym (pasję z wykształceniem).

Gość kajf;ajf;kakjal
"a może były jakieś połączenia blokowane, lecz nie otrzymałas żadnego komunikatu?" - Tego nie wiem. "Może spróbuj ponownie uruchomić komputer i nie włączać żadnych programów, które mogłyby się łączyć z siecią,..." - Podczas korzystania z netu nie uruchamiam żadnych programów. "Aha, wyłącz też zbędne programy, które uruchamiają się przy starcie systemu (oczywiście oprócz firewall-a)." - Myśle, że to mam w miare ok. " - to dobrze, że drążysz temat. Będziesz miała większą wiedzę i kontrolę nad swoim PC-tem" - hmm, szczerze już mam tego dość, od kilku miesięcy staram się wszystko zrozumieć ale na najważniejsze pytania nadal nie znam odpowiedzi. "Połączyłem przyjemne z pożytecznym (pasję z wykształceniem)" - sytuacja idealna.

Wierz mi lub nie, ale da się sprawdzić skąd pochodzi i dokąd zmierza każde połączenie, jakie nawiązuje Twój komputer z innymi hostami/komputerami. Potrzeba tylko trochę podstawowej wiedzy i determinacji. Twierdzisz, że nie otwierasz żadnych programów, gdy jesteś podłączona do sieci - musiałabyś wyłączyć sam system, ponieważ on też generuje ruch. "szczerze już mam tego dość, od kilku miesięcy staram się wszystko zrozumieć ale na najważniejsze pytania nadal nie znam odpowiedzi." - coś mi się wydaje, że podejrzewasz kogoś (być może bliskiego) o włamanie do Twojego komputera ;-) Może dla świętego spokoju przeskanuj komputer "zewnętrznym" skanerem antywirusowym (on-line) albo ostatecznie zrób reinstalację systemu. Będziesz miec wtedy jakiś punkt odniesienia, a wszystkie nowe instalacje będziesz kkontrolować za pomocą firewall-a. Wyeliminujesz potencjalne śmieci na dysku, a sama reinstalacja i tak kiedyś będzie konieczna... znając "Okienka" ;-)

Gość kajf;ajf;kakjal
"Wierz mi lub nie, ale da się sprawdzić skąd pochodzi i dokąd zmierza każde połączenie..." - jasne, tylko że nie posiadam odpowiedniej wiedzy a cierpliowść już straciłam. "Twierdzisz, że nie otwierasz żadnych programów, gdy jesteś podłączona do sieci - musiałabyś wyłączyć sam system, ponieważ on też generuje ruch." - no więc, nie potrafie jednocześnie wyłączyć systemu i obserwować ruchu w sieci. "coś mi się wydaje, że podejrzewasz kogoś (być może bliskiego) o włamanie do Twojego komputera" - szczerze mówiąc, nie chce już więcej roztrząsać swoich problemów w internecie, i tak jestem zbyt aktywna, co przynosi mi więcej nieprzyjemności niż pożytku. "Może dla świętego spokoju przeskanuj komputer "zewnętrznym" skanerem antywirusowym (on-line) albo ostatecznie zrób reinstalację systemu" - mam dość skanowania, jeśli miałabym już coś wykonać, to tylko reinstalacje, która niestety też jest dla mnie wyzwaniem, bo nigdy tego nie robiłam. "a sama reinstalacja i tak kiedyś będzie konieczna... znając "Okienka" - co masz na myśli "Okienka"? Mam pytanie, czasami, podczas korzystania z neta , wyskakuje okienko o treści: "Witryna sieci web chce otworzyć zawartość sieci web za pomocą tego programu na komputerze. Ten program zostanie otwarty poza trybem choronionym. Tryb chroniony programu Internet Explorer pomaga w ochornie komputera. Jeśli nie ufasz tej witrynie sieci web, nie otwieraj tego programu. Nazwa: Instalator Systemu Windows. Wydawca: Microsoft Windows. Zezwalaj. Nie zezwalaj." Kiedyś zezwalałam, ale od pewnego czasu przestałam, bo tak naprawdę nie wiem, na co zezwalam (hehe). Możesz mi wyjaśnic, co to za komunikaty i czy powinnam zezwalać, przecież ja nic w tym czasie nie uruchamiam, pobieram, tylko np. przeglądam forum.

"a sama reinstalacja i tak kiedyś będzie konieczna... znając "Okienka" - co masz na myśli "Okienka"? - "Okienka" to Windows, chodziło mi o system :-) Jak używasz komputera kilka lat i nigdy nie przeinstalowywałaś systemu, to warto by to komuś zlecić, jak sama obawiasz się to zrobić. Z drugiej strony, każdy posiadacz PC-ta powinien się tego nauczyć, by nie korzystać z pomocy znajomych, przyjaciół lub serwisów. W sieci są szczegółowe instrukcje "krok po kroku". Zachęcam, w razie czego służę pomocą. ""Witryna sieci web chce otworzyć zawartość sieci web za pomocą tego programu na komputerze. Ten program zostanie otwarty poza trybem choronionym. Tryb chroniony programu Internet Explorer pomaga w ochornie komputera. Jeśli nie ufasz tej witrynie sieci web, nie otwieraj tego programu. Nazwa: Instalator Systemu Windows. Wydawca: Microsoft Windows. Zezwalaj. Nie zezwalaj." - takie ostrzeżenie pojawia się, gdy chcesz otworzyć plik, który nie jest obsługiwany przez przeglądarkę internetową. Np. chciałbym otworzyć .pdf-a klikając na link w sieci: http://img37.imageshack.us/img37/6918/informatykapdfszukajwgo.jpg Interent Explorer próbuje otworzyć plik za pomocą zewnętrznego programu, którego używam jako czytnika plików .pdf (PDF-XChange Viewer), lecz nie może zapewnić mi bezpieczeństwa, ponieważ jest to zupełnie oddzielny program niezwiązany z przeglądarką. http://img854.imageshack.us/img854/392/zabezpieczeniaprogramui.jpg W Firefox-ie jest podobnie, gdy zechcesz otworzyć plik wideo np. z rozszerzeniem .avi, to przeglądarka zapyta Cię, co zrobić. Można też ustawić domyślny program do konkretnego rodzaju pliku. Wtedy nie pojawią się żadne informujące okienka tylko dany plik otworzy się w domyślnym programie. http://img703.imageshack.us/img703/7999/preferencjeprogramufire.png Ze względu na większe bezpieczeństwo polecam Firefox-a... a już na pewno, jeśli Twój Internet Explorer to jakiś stara, niezaktualizowana wersja przeglądarki. Nowe wersje, to 8 i 9, więc jak masz jakąś starszą, to ją zamknij i więcej nie otwieraj ;-) Tu możesz pobrać Firefox-a: http://www.dobreprogramy.pl/Firefox,Program,Windows,13108.html Tu Operę (też świetna przegądarka): http://www.dobreprogramy.pl/Opera,Program,Windows,12614.html Takie okienka ostrzegawcze, jakie wyskakują w Internet Explorerze są śmieszne, ponieważ w tej chwili programy antywirusowe kontrolują niemal wszystkie procesy związane z otwieraniem jakiegokolwiek programu. Nawet wirusa nie będziesz w stanie otworzyć, żeby program antyw. nie uruchomił "alarmu". Oczywiście zakładamy, że wirus ten jest w bazie danych, a program anty. ma ów bazy zaktualizowane. "co to za komunikaty i czy powinnam zezwalać, przecież ja nic w tym czasie nie uruchamiam, pobieram, tylko np. przeglądam forum." - jeżeli w danej chwili nie klikasz w żaden link, to taki komunikat nie ma prawa się pojawić. Powinnaś sobie zainstalować na nowo system - Win 7, po instalacji stworzyć konto użytkownika albo nawet gościa i używać komputera tylko na tych kontach. Wtedy żaden program nie zainstaluje się na komputerze bez Twojej wiedzy, ponieważ wymagane będzie hasło. Z konta administratora nie powinno się korzystać.

Gość kajf;ajf;kakjal
"Ze względu na większe bezpieczeństwo polecam Firefox-a..." - pomyśle nad tym, a jeśli chodzi o internet Explorer to niedawno aktualizowalam. "co to za komunikaty i czy powinnam zezwalać, przecież ja nic w tym czasie nie uruchamiam, pobieram, tylko np. przeglądam forum. - jeżeli w danej chwili nie klikasz w żaden link, to taki komunikat nie ma prawa się pojawić". - a jeśli się pojawia, to o czym to może świadczyć? "Powinnaś sobie zainstalować na nowo system - Win 7, po instalacji stworzyć konto użytkownika albo nawet gościa i używać komputera tylko na tych kontach." - dzięki za rade, musze o tym pomyśleć. Mam pytanie, czasami podczas pisania, np. na forum, kursor myszki nie reaguje, tzn. nie miga i kiedy próbuje np. kliknąc na napisany tekst, nie wyświetla sie kursor. Dlaczego tak się dzieje?

"...jeżeli w danej chwili nie klikasz w żaden link, to taki komunikat nie ma prawa się pojawić". - a jeśli się pojawia, to o czym to może świadczyć?" - dobrze by było, gdybyś zrobiła "screen-a" tego okna programem do zrzutów ekranu. Jak nie masz żadnego, to polecam: Greenshot ( http://www.dobreprogramy.pl/Greenshot,Program,Windows,35374.html ). Obsługa jest banalnie prosta. Po instalacji program otwiera się zminimalizowany na pasku (ikona) > prawy klik na ikonę i wybierasz zrzut okna i to wszystko. Plik graficzny wysyłasz np. na www.tinypic.com i kopiujesz adres z okienka DIRECT LINK FOR LAYOUTS i wklejasz tu na forum... albo od razu wysyłasz plik do mnie na mail-a. Wtedy będziemy myśleć... "czasami podczas pisania, np. na forum, kursor myszki nie reaguje, tzn. nie miga i kiedy próbuje np. kliknąc na napisany tekst, nie wyświetla sie kursor. Dlaczego tak się dzieje?" - czy to tylko się dzieje na jednym forum, czy na wielu innych forach (stronach)? Czy kursor poza przeglądarką zachowuje się normalnie np. kiedy piszesz w notatniku albo Wordzie?