Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie podstawy a ja nie wiem:(

Umie ktoś dobrze niemiecki? Nie rozumiem tego einer, eines, eine . Pomoże ktoś?

Polecane posty

W ogole niemiecki mi nie wchodzi jeśli chodzi o gramatykę, w ogóle jej nie rozumiem, w angielskim jakoś wszystko wydaje mi się prostsze jeśli chodzi o strukturę jest I have coś tam coś tam, a w niemieckim Jest Ich habe i potem jest jakaś dziwna kolejnośc jakoś chyba odwrotnie niż w polskim? ;( nie wiem. Wytłumaczyłby mi ktoś tak na chłopski rozum? np. Brad Pitt ist einer der bekanntesten Schauspieler in der Welt i einer jest tu dlatego, że jest Der Schauspieler - rodzaj męski i przypadek Nominativ tak? Ale ja nie wiem kiedy jaki przypadek ? Kto co Brad Pitt? Ich reise mit dem TGV, einem der schnellsten Zge der Welt. A tu jakie pytanie? Podróżuje czym pociągiem, nie ma takiego przypadku który odpowiada na takie pytanie.. Jestem głupia, przepraszam :( nie rozumiem tego;

Gość z mit jest zawsze dativ
amen

a to wiem:>

Gość Elektronikełe ausf.II
Ważne jest, aby zapamiętać, iż po czasownikach sein (być)i werden (zostać) zawsze występuje mianownik.

Gość mister germany
pomoge przyjedz :-) nie bedziesz miala na pewno problemow z ein eins dem den der die das a moze znasz angilski to mi pomozesz?

Gość ladna i cwana
Haa ja rok temu zdawalam mature z niemieckiego.. na lekcji bylam gosciem i jakos nie spieszno mi bylo do nauki. W dzien ustnej poszlam do mojej nauczycielki zeby m mi podala najpotrzebniejsze zwroty. Uczylam sie 10 minut i zdalam na 85% hahaha :-) gorzej z pisemnym bo tylko 54% ale wazne,ze zdane :D

Gość slodkawisnia - znowu pijana
jestem juz pijana, ale postaram sie pomoc mhm.. troche sie musisz pouczyc gram.. mit - to jest przyjmek, laczy sie z Dativem Mit oznacza miedzy innymi z, np Ich gehe mit meinem Freund. lub tez zastepuje nasz przypadek nadrzednik czyli np Ich fahre mit dem Wagen. Ich schreibe mit dem Bleistift. To na poczatek:) Siegnij po repetytorium z gram,a wszystko Ci sie wyajsni.

dziekii. ladna i cwana- ale zdawalas podstawowa nie? mister germany- pewniep wlasnie angielski umiem calkiem dobrze, a niemiecki nic mi do glowy nie chce wejsc, nie moge zrozumiec tego( chodze do klasy z rozszerzonym niemieckim, wiec chcialabym zdac przynajmniej podstawe, ale nie moge ogarnac niemieckiego :(

Gość kup repetytorium
tam wszystko będzie. ein,eines einem to są do tego tabelki tak samo jak do die, das, der. jeżli chodzi o przyimki to tu jest trochę więcej nauki. Trzeba zakuć na pamięć które z którymi przypadkami i jak wiesz to tabelka i wszystko jasne. Jeszcze jest kwestia rekcji czyli czasowniki i ich przyimki czy spójniki już nie pamiętam dokłądnie, wtedy może być totalnie inaczej, ale tam też jest określone kiedy stosuje się jaki przypadek. Przykład: fragen nach - pytać o. powodzenia :-)

Gość kwiat astru
zaimki nieokrelone mowiace o osobie badz rzeczy blizej nie znanej , czyli jakies dzieci jakies panie jacys tam ludzie

Gość jij0i09io09
nie pieprz, ze angielski umiesz dobrze, bo nawet jak ktos nie lubi niemieckiego, to na rozum mozna nauczyc sie wszystkich zasad i tworzyc zdania. Jestes po prostu tepa

Umiem angielski,. Tak, jestem tępa, dlatego pytam. C hodzi o to, że w tych zdaniach z eine,einer,eines nie wiem KIEDY jaki przypadek jest więc nie wiem kiedy to eine/er/es wstawiać. Der Gepard ist ein(e)s der schnellsten Tiere. Ich reise mit dem TGV, einem der schnellsten Zge der Welt. Venedig ist eine der schnsten Stdte Italiens. Wiem, że są przypadki. Wiem, że to eine/einer/eines zalezy jakiego rodzaju jest rzeczownik tak, ale kiedy jaki przypadek? Jakie pytanie mam zadać do zdania, żeby wiedzieć tak po polsku? ;<

?

Gość ucz sie gramatyki polskiej!
Ty sie musisz przede wszytskim polskiej gramatyki nauczyc, to i niemiecki zrozumiesz. w angielskim nie ma przypadkow, dlatego rozumiesz wszystko, a w niemieckim sa i dlatego masz problem. slodkawisnia, nawet jesli pijana, dobrze ci radzi, siegnij po kompendium z gramatyki polskiej. mianownik (nominativ) kto co dziewczyna dopelniacz genetiv kogo czego (nie ma) dziewczyny celownik (dativ) komu czemu (sie przygladam) dziewczynie biernik (akusativ) kogo co (widze) dziewczyne narzednik (instrumental) z kim z czym (spaceruje ) z dziewczyna (z kreseczka, nie mam polskich liter) miejscownik (locativ) o kim o czym (rozmawiam) o dziewczynie czasowniki w nawiasach sa pomoca, oczywiscie te przypadki nie tylko z tymi czasownikami sie lacza, kazdy przypadek ma jakas grupe czasownikow albo przyimkow z ktorymi sie laczy. ale to wszystko jest w gramatyce chyba do piatej klasy podstawowki, czy nawet do czwartej. przejrzyj to nagle wszystko zrozumiesz i z niemieckiego, bo to sie laczy