Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama/De

ile kosztuje utrzymanie 3 dzieci w Polsce

Polecane posty

Hej , ja akurat nie mieszkam w rudzie ale na śląsku i powiem Ci , że do przedszkola państwowego nabory są w kwietniu. Ja mam męża i moje dziecko nie dostało się przez 3 lata , chodziło więc do prywatnego. Ja za prywatne płaciłam 550 zł ( z baletem, angielskim i francuskim) . Do takiego "lepszego" przedszkola trzeba dziecko zapisać z UWAGA z 3 -letnim wyprzedzeniem :P . Do "zwykłych prywatnych" masz szanse od razu się dostać ale tutaj koszt ok 800 zł . Na państwowe raczej bym nie liczyła no chyba, że masz szczęście i twoim rejonowym nie będzie "samotnych matek" . Basen z nauką pływania , karnet (2 -miesiące) kosztuje 250,00 zł. W rudzie otworzyli niedawno aqua -park ale nie wiem jakie tam są koszty. Do tego odzież i jedzenie, ceny ciut wyższe niż w Niemczech , nic nie ma taniej jak już to raczej drożej. Cen za lodowisko nie znam, bo chodzimy na bezpłatne w parku ;) Pozdrawiam

ceny w niemczech niższe??? no błagam! właśnie jestem w de, żywność jest droższa tutaj o ok. 30%, ubrania to samo, zajęcia dpdatkowe bywają tańsze np. basen, media droższe, wynajem mieszkania również. porównuję do cen krakowskich. całościowo w de jest drożej niż w pl. choć w stosunku do zarobków relatywnie jest taniej.