Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama/De

ile kosztuje utrzymanie 3 dzieci w Polsce

Polecane posty

Gość mama/De

tak jak w temacie zastanawiam sie ile kosztuje utrzymanie dzieci w wieku 4l. 18mc i noworodka w Pl?

Gość pro_KURY_tor
to zalezy co im chcesz zaapewnic...mozna wydać dowolną kwotę a i tak bedzie malo, mozna po kosztach czyli ty opiekujesz sie dziećmi sama, sama im przyżądzasz posiłki, karmisz piercią a nie milupa czy innym gównem w proszku, koszty stałe to wiadomo, bo gdzies mieszkac trzeba i coś jeść też

Gość drogo ale warto
najdroższe jest utrzymanie noworodka. Pieluch, mleko (jak nie karmiac piersią). Mam 2 miesięczne dziecko. Narazie go dokarmiam mm bo mam mało mleka w piersi. pieluchy z biedronki co najmniej 60 zł m-nie . Ja chcesz oryginalne pampers to 100 zł. Mleko mm min 100 zł. Potem dojdą kaszki. Mam tez córke 4 latka.

tak, karmisz piersią 4-latka :D? bo taniej? to może męża jeszcze pokarm, żeby nie jadł innego syfu!

Gość oj trójka to bardzo ciężko
tzn pewnie ma się na utrzymanie(jedzenie,ubiór po rodzeństwie) ale jednak łatwo nie jest. My mamy jedno chce miec drugie ale zobaczymy jak to bedzie,bo finansowo tez trzeba podołać. Nie spominajac o zainteresowaniach(basen,czy kółko taneczne) itp w przyszlosci.

Gość tu są same milionerki
na jedne dziecko musisz miec 10 tysięcy to się zastanów co dopiero na trójkę:D

Gość dziunia dobre:D
:D

Gość my na jedno mamy
razem wyplaty 3-4 tysiace,mysle ze na drugie jeszcze bym spokojnie miała(planujemy w przyszlosci),ale z trzecim byłoby ciężko. Zależy jaki masz tryb zycie. My staramy kupowac sie tanio i zdrowo. Chyba ze bedziesz ciagnela od Państwa ale jakie sa kryteria jak to wyglada i ile to nie wiem.

Gość pewnie dużo
.

Gość fsafasafsafsafs
troje dzieci? O chryste!!! powiedzmy 8latek-jedzenie i ubranka(500), 4-5 latek-samo przedszkole najtaniej 350 plus jedzenie i ubranka(koszt kolo 700), no i powiedzmy 6 miesieczne-400zł z mlekiem, kaszką ubrankami. jezeli macie dwoch przedszkolaków to wspólczuje. pomijam sytuację z niania. na moje oko najtaniej 1500zł. drugi 1000zł wasze jedzenie. paliwo minimum 300. 2800 wychodzi. dodam raty kredytu i oplaty. jezeli oboje zarabiacie okolo 4tysiecy to byc moze sie ledwo ledwo zmiescicie...

Gość fsafasafsafsafs
ledwo ledwo mieszkajac na kupie z dziadkami, w malym miescie na wschodzie Polski.

Gość fsafasafsafsafs
6 miesieczne-400zl, przedszkolak-najmniej 600, 8 latek-500zł. wy-jedzenie i drobne ubrania ze szmateksu-1200zl paliwo-300zł(w tym koszty utrzymania) rata kredytu/oplaty itd-400-1500zł dzieci-1500. wy-1200 samochód-300 opłaty -400-1500 wychodzi od 3500 do 5000.

Gość fsafasafsafsafs PRZESADZASZ
Moja znajoma ma tróję dzieci. Ubranka przechodzą ze starszeg na młodsze,oczywiście też się coś kupi(nowe i używane) zabawki tak samo. Jak dochody nie przekraczają to starasz się o dodatek na przedszkole,mieszkanie,książki. Na wakacje też pojadą. A mają może max 4 tysiące dochodu. Cała filozofia. Zależy kto czego oczekuje co chce zapewnić.

Gość hehehe zależy
kto o jakim życiu marzy. Ja jakbym trojke miala w Polsce teraz to bym nad wisle pojechala a nie nad morze. Mam jedno i jest ok.

Gość litości 100000
mam 3 dzieci i 1500-2000 zł miesięcznie. Mieszkam na wsi z tesciami w domku. Odpada mi czynsz. Raty za kredyt nie mam. Nie pracuje wiec dziecko nie chodzi do przedszkola. Starsza chodzi do zerowki. Maleństwo je i śpi. Ale 10 000 zł. Na jedno? Kobiety co ty go w złoto ubierasz? Pomysl za nim napiszesz.

najdrozszy noworodek - a to dobre. Poczekaj az do szkoły pójda wszystkie. Albo wcześniej nawet, jak się zorientujesz, że buty kupine w październiku na zimę z zapasem, już w styczniu sa za małe, bo noga urosła.

Gość mamaMalejZosi
jejku, jak ktoś opisuje, że na niemowlaka 400-500 zł, to ja się zastanawiam, co Wy temu dziecku co miesiąc kupujecie. Ja mam 6 miesięczna dziewczynkę i na miesiąc wychodzi mi max 200 zł (a mała jest na mm). Ubranka mam popożyczane, albo jakieś podostawała, podobnie jak zabawki (zreszta ile takie małe dziecko tego potrzebuje). My z mężem tez planujemy 3 dzieci, a zarabiamy ok 4 tys i zabieramy sie za budowę domu. Sama pochodzę z domu gdzie była 4 dzieciaków, wszyscy mieszkaliśmy przez jakiś czas w 1 pokoju, później w większym mieszkaniu, ciuchy przechodziły przez każde dziecko i się dało, a moi rodzice nawet samochodu nie mieli i dało się żyć.

Gość Małe, duże
A doliczcie w przyszłości jak dzieci podrosną, zajęcia dodatkowe, obozy, kolonie, kieszonkowe, dentysta....aparat ortodontyczny,...itd, itd... Podziwiam tych którzy mają 3 lub więcej dzieci...naprawde podziwiam:)

Gość Małe, duże
W okresie chorobowym w aptece zostawia się 100-150 zł na jedno dziecko...a gdzie reszta?

Gość Kobietka w spódniczce w grochy
Małe dzieci kosztują najmniej. Takie pow 10 lat najwięcej. Mam trójkę. Koszt ich utrzymania to 4-5 tys, ale ...można utrzymać za mniej. To zależy w głównej mierze od tego na jakim poziomie chcesz je utrzymywać i na co możesz sobie pozwolić ,a na co nie.

Gość ja rodzenstwo mam i sie ciesz
za nic nie chcialabym byc sama jedynakiem. Dlatego nie chce jednego dziecka,dójkę i to max dwójke na trzecie juz ciezko....

Gość Mam 1 dziecko
i w chwili obecnej dla siebie nie mam na ortodoncje bo cały czas wydatki,ale mam nadzieje ze jak przejde na pelen etat to bedzie latwiej, a gdzie trojka.

Gość wredne małpy na tym kafe :o
Oj Dziunia inteligencją nie grzeszysz :o

Gość AUTORKO!
MYŚLĘ,ŻE SPOKOJNIE MOŻNA ZA 3-4 TYSIĄCE POCIĄGNĄĆ Z TRÓJKĄ DZIECI,TYLKO BEZ PEWNIE BEZ LUKSUSÓW(TYPU:WAKACJE,FERIE ITP). ALE SĄ I TACY KTÓRZY BY NAWET NA JEDZENIE NIE MIELI PRZY TAKIEJ KWOCIE. ZALEŻY OD TEGO JAK WYDAJESZ PIENIĄDZĘ,NA CO WYDAJESZ, CZY LUBISZ WYJŚĆ DO KINA,ROZERWAĆ SIĘ. MAMY 3 TYSIACE ŁĄCZNIE I JEDNO DZIECKO,W PLANACH MAMY DRUGIE,ALE WIEM ŻE WYJŚCIA DO KINA,ITP SIĘ ZMNIEJSZĄ O PEWNĄ ILOŚĆ CO TERAZ.

Gość ta róbcie a potem pod caritas
idziecie:-/

Gość no caritas
i jedziemy:D

Gość bromisz
to zależy od Ciebie oraz tego jakie warunki chcesz stworzyć swoim dzieciom. Nie da się tak jednoznacznie stwierdzić ile to będzie, ponieważ każde dziecko będzie miało w przyszłości inne potrzeby. http://aimor.pl/pierscionki

Gość mama/De
pytanie kieruje z tad ze za jakis rok chcemy wrocic do pl..i jestem na etapie kalkulowania.starsza corka chodzi do przedszkola dwujezycznego niemiecki i angielski.do tego balet basen lodowisko .nie chce jej tego pozbawiac po powrocie do kraju ,mlodsza tez juz bedzie wiekowo nadawala sie do przedszkola w domu zostanie ze mna tylko malenstwo...finansowo jestesmy zabezpieczeniaz juz teraz prowadzi firme w pl i rownoczesnie w de do tego dojdzie przychod z wynajm niemieckievo mieszkania w pl mamy dom.dodam jezcze ze bedziemy mieszkac w rudzie slaskiej.aha i o ile wczesniej musze szukac przedszkla dla dzieci?

Gość wejdz sobie na strone
realistycznie patrzac, to jak na 5 osob, w tym zajecia dodatkowe dla dzieci to tak z 7 tysiecy jest potrzebne minimum. My mamy jedno przedszkolne, mamy 5 tysiecy i co miesiac konto wyczyszczone a naprawde oszczedzamy i nie jemy homarów

Gość to wrocicie do biedy
liczyc z 10 tysiakow musicie