Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lucasix

Tłusty czwartek, więc przepis na zdrowe pączki ;)

Polecane posty

Gość Lucasix

Składniki - 2/3 szklanki mleka (polecamy mleko ryżowe) - 15 g drożdży, - 1,5 szklanki mąki orkiszowej, - 25 g masła naturalnego, - 3 łyżeczki cukru trzcinowego, - olej rzepakowy, - 3 żółtka z wiejskich jaj, - mąka do podsypywania (obojętnie jaka) NADZIENIE: Do naszych pączków polecamy przede wszystkim konfitury domowej roboty. Mogą to być konfitury śliwkowe, różane, truskawkowe. Wszystko według własnej koncepcji smakowej. ;) PRZYGOTOWANIE: 1. W lekko podgrzanym mleku rozpuścić cukier trzcinowy, drożdże oraz masło. Wsypać dwie łyżki mąki. W ten sposób przygotowaną bazę zostawiamy i pozwalamy jej rosnąć. 2. Resztę mąki orkiszowej wsypać do miski, dodać żółtka oraz podrośniętą bazę. Mieszając wszystkie te składniki będziemy tworzyć ciasto. Musi być ono gęste i nieklejące. Jeśli ciasto jest klejące warto dodać trochę mąki. W ten sposó gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie. 3. Gdy nasze ciasto osiągnęło już oczekiwany rozmiar, należy je jeszcze raz przerobić, wyłożyć na stolnicę wcześniej posypaną mąką i delikatnie rozwałkować. 4. Można teraz przejść do kolejnej fazy, czyli wycinania kół. Koła należy nadziewać wybraną przez nas konfiturą, uformować kule i pozostawić do wyschnięcia. 5. W ten sposób przygotowane kule należy smażyć w głębokim oleju. 6. Usmażone pączki należy jeszcze odstawić na pewien czas by przystygły. SMACZNEGO ! przepis pochodzi ze strony: http://www.portal.notoeko.pl/przepisy/desery/naturalnie-smaczne-paczki.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość peachean
O smaku pączków decyduje też to, na czym je smażymy - mi najbardziej smakują te na oleju rzepakowym - nie przypala się, nie ma własnego smaku więc pączek smakuje pączkiem... a że przy tym jest najzdrowszym olejem do smażenia, bo ma najlepszy skład tłuszczowy to nawet lepiej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ter1958
nie mogę jeść pączków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×