Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SoniaSonatkaaaa_s

Problemy z koncentracją, nauką, potworny stres

Polecane posty

Gość SoniaSonatkaaaa_s

Hej wam. Od pewnego zauważam u siebie problemy z pamięcią, koncentracją. Co prawda udało mi się zaliczyć wszystkie egzaminy (dziś miałam ostatni), ale kosztowało mnie to dużo wysiłku i nerwów, no i w dodatku mogły być to lepsze oceny niż 3. Wcześniej (jestem na III roku) zdecydowanie lepiej dawałam sobie radę, a teraz nauka idzie mi żółwim tempem, potrzebuję bardzo dużo czasu, żeby osiągnąć zamierzony efekt. Strasznie się tym martwię, w końcu wkrótce następny semestr, a ja czuję się tak, jakby wszystko wylatywało mi z głowy. Czy możecie mi podać jakieś sposoby na lepsze zapamiętywanie, tak żebym mogła uczyć się szybciej i z lepszym efektem? Pozdrawiam serdecznie, Sońka

Gość koookleska
kup w aptece sesje

Gość SoniaSonatkaaaa_s
Sesję Plusz, tak? Myślałam właśnie nad czymś takim, słyszałam, że dobry jest miłorząb japoński, ale nie wiem ile w tym prawdy. Jeśli macie jakieś inne sposoby, piszcie, pomożecie nie tylko mnie, ale i innym z podobnym problemem ;)

Takie preparaty jak sesja, to tylko naciaganie ludzi. jedyna metoda to siedziec nad książkami i systematycznie sie uczyć, przedewszystkim w SPOKOJU nie w nerwach, nauka w nerwach jest mozolna i mało efektywna.

Gość deoifjiuw
moze magnez uzupelnij?moze jakas aktywnosc fizyczna?

Gość ja miałam problemu z koncentra
cją od momentu kiedy mi tarczyca siadła. poobserwuj siebie- może to być zmęczenie a może jakiś większy problem

Gość SoniaSonatkaaaa_s
Akademia - próbuję walczyć ze stresem, ale ostatnio ten przejął nade mną władzę i niestety z tego powodu czuję się momentami jakbym traciła całą wiedzę, którą posiadam. Innym powodem, który te lęki pogłębia, są ludzie. Ten lęk przed porażką, poczucie kompromitacji... Straszne uczucie.

Gość też pomyślałam o tarczycy
zaburzenia tarczycy właśnie mogą powodować taką pustkę w głowie i problemy z koncetracją przy nadmiernym stresie, fakt trudno się skutecznie uczyć

Gość też pomyślałam o tarczycy
w takim razie masz nerwicę uzupełnij niedobory magnezu i witamin z grupy B (B Compositum) jedz często banany i orzecy oraz razowy chleb, warzywa i owoce uprawiaj jakiś sport, choćby codzienny półgodzinny spacer na wszelkie schizy dobrze pomaga joga, relaksuje, wycisza, polepsza motywację i samoocenę

Gość SoniaSonatkaaaa_s
Spróbuję się zbadać. Nie wiem co się dzieje, jestem ciągle rozkojarzona, zmęczona, apatyczna, z psychiką też niestety u mnie kiepsko, bo przestaję wierzyć w siebie, czuję się ułomna i głupia. Teraz jakimś cudem to wszystko zdałam, ale wymęczyłam się strasznie, do dziś nie mogę się uspokoić.

Gość SoniaSonatkaaaa_s
Dzięki za rady. Rzeczywiście chyba mam problemy z nerwami. Gdy coś mnie czeka, boli mnie żołądek, wali mi mocno serce, drżą ręce, mój umysł przestaje pracować. Wcześniej też się denerwowałam, ale też potrafiłam się wyluzować, nawet na I roku, gdy wszystko było nowe i rzeczywiście mogło budzić lęk. Teraz niby powinnam się oswoić z egzaminami, w końcu najgorsze dwa już przeżyłam, a jednak jest mi dużo trudniej. Mam wrażenie, że inni mają szybsze tempo, czuję się opóźniona.

Gość SoniaSonatkaaaa_s
Studiuję historię. Wiadomo dużo czytania, dużo dat, ale nie jest źle. Najtrudniej było na drugim roku, mieliśmy wtedy egzaminy z nowożytności z profesorem, który uchodzi za postrach studentów, ale o dziwo, poszło mi u niego całkiem dobrze (dostałam 2 czwórki). Teraz niby miałam łatwiejsze egzaminy, mniej materiału, ale nauka szła mi fatalnie, gdyby nie to, że uczyłam się dwa tygodnie z wyprzedzeniem pewnie bym oblała :(

Gość SoniaSonatkaaaa_s
Pinkiii - to prawda. Pisanie pracy, egzaminy itp. Trochę tego jest. Z drugiej strony wcześniejsze lata były gorsze i jakoś się nie panikowało.

Gość nymi78
Magnez i dużo swieżego powietrza! Najlepiej szybki spacer na swieżym powietrzu. Polecam też sposoby na poprawę pamięci, tzw. mnemotechniki. Poczytaj tutaj www.mnemotechnika.com

Gość antymateria
Sądzę, że po prostu stres i ilość nauki cię przemeczyły. Być może masz jakieś niedobry witamin i minerałów. Polecam ci Actibion http://www.actibion.pl/ to pomoże ci przezwyciężyć nerwy i odzyskać koncentrację