Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kinskaaa

Osobowość unikająca a studia

Polecane posty

Gość Kinskaaa

Dzień dobry. Czy są tutaj może osoby z osobowością unikającą, które studiują? Możecie mi napisać, jak sobie radzicie ? Pytam, bo po roku bycia na leczeniu wróciłam na uczelnię i nadal zastanawiam się, czy kiedykolwiek pokonam swój problem.

Gość jacekk
Witaj, również cierpię na to zaburzenie, z jego powodu musiałem zrezygnować ze studiów. Wszystko zależy od tego jak czujesz się na roku, w grupie osób, z którymi przebywasz. Obecnie mam 27 lat i uczęszczam na terapie, mam nadzieję że kiedyś będę w stanie prowadzić normalne życie.

Gość gość
na czym polega terapia?

Gość jacekk
Chodzisz do psychologa, który stara Cię zmotywować do działania, pomimo dyskomfortu psychicznego, oporów i niechęci, które odczuwasz. Z drugiej strony starasz się zrozumieć powody swoich ograniczeń, oswoić nieświadomy lęk z którym żyje człowiek z osobowością unikającą. Ale i tak mam wrażenie że stoję w miejscu, a każda chęć zmiany powoduje wzrost napięcia psychicznego. Nie wiem czy zdołam się przełamać, nie wiem co jest poza tą granicą, której nie potrafię na razie przekroczyć.

Gość gość
pracujesz/pracowales, jestes/byles w zwiazku?

Gość jacekk
Pracowałem krótki okres za granicą po skończeniu liceum(około pół roku) Później przyszły nieudane studia, frustracja że nie mogę znaleźć dziewczyny, mimo że raczej się im podobam. Jak już trafiła się okazja i mogłem być w związku to dostałem takiej nerwicy że musiałem się "ewakuować". Skończyłem edukację z dyplomem technik-informatyk w prywatnej szkole. Ogólnie od tamtego czasu siedzę w domu i nie umiem nic zmienić w swoim życiu. Wciąż wewnętrznie żyję tym co było w liceum, czasami w których umiałem się cieszyć z życia. A od tamtego czasu minęło sporo lat. A w ogóle z kim mam przyjemność?

Gość osobowość unikająca a co to ta
a co to takiego? Człowiek nieśmiały, zalękniony?