Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wilczewski M

Czy można zwolnić pracownika, który przebywa na chorobowym?

Polecane posty

Gość Wilczewski M

Witam. Rzadko korzystam z for internetowych, ale chciałbym o coś zapytać. Mianowicie od grudnia 2012roku jestem na zwolnieniu chorobowym. Dostarczyłem pracodawcy wszelkie zaświadczenia, zwolnienia od lekarza itd. Dowiedziałem się jednak ostatnio, że mój pracodawca chce mnie zwolnić. Zna się ktoś na prawie pracy? Może jakieś artykuły w internecie są na ten temat?

Gość rwerwerwerq
poczytaj bo ogolnie nie mozna zwolnic pracownika na chorobowym , ale tam jest cos o tym ze chorobowe nie moze trwac 30 dni. nie pamiętam

Gość pomysłowa Gośka
na zwolnieniu l4 nie , ale może zgłosić zastrzeżenia co do zasadności twojego zwolnienia i cie zus sprawdzi . jak bujasz to dyscyplinarka.

Gość ixyyyyyyyyyyy
moze chodzi o to, ze pracodawca chce cie zwolnic po powrocie ze zwolnienia?

Gość 987654321123456789
nie, dopoki masz zwolnienie lekarskie nie moze cie zwolnic z pracy, co najwyzej jak sie chorobowe skonczy

Pracodawca na zwolnieniu lekarskim nie ma prawa Cię zwolnić, ma to tego prawo bo zwolnieniu, jeżeli będziesz przedłużał zwolnienie do 182 dni, po tym czasie ma prawo Cię zwolnić.

Gość ella1010
jest w necie taka strona www.radapracownikow.pl poświęcona prawom pracownika. jest tam sporo artykułów na ten temat . ja często z niej korzystam bo prawo pracy jest tam przystępnie wytłumaczone. na pewno znajdziesz tam to co cię interesuje.

Gość ś
ciągnełam zwolnienie pół roku. a potem umowa się sama rozwiązała. firma sie rozwiązała jak byłam na urlopie i nie miałam innego wyjścia jak iść na zwolnienie bo musiałabym jechać 100km tam gdzie była siedziba i musieliby dać mi pracę.nikt cię nie ruszy na zwolnieniu.

Rozwiązanie umowy o pracę z chorym pracownikiem jest możliwe w następujących przypadkach: Art. 53. 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia: 1)jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa: a)dłużej niż 3 miesiące gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy, b)dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową,

Gość tralalalaa...
jak coś przeskrobałeś wcześniej i pracodawca się dowie w czasie gdy jesteś na zwolnieniu to też może cię zwolnić I to by był chyba już pełny spis możliwości jakie ma pracodawca w tej sytuacji.

Gość rampampam
Podobną sytuację miała moja mama. Na stronie radypracownikow wyczytałam, że w twoim wypadku nie może. Ale jeżeli przedłużysz zwolnienie do 3 m-cy, a zatrudniony jesteś krócej niż 6 m-cy, wtedy może Cię zwolnić bez wypowiedzenia. Więcej przeczytasz na stronie rady.