Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość arletta40

w wieku 40 lat kupiłam sobie pierwsze mieszkanie na własność

Polecane posty

Gość arletta40

za gotówkę nie wiem czy to porażka czy chwała .......

Gość Szumszu
moi rodzie też w tym wieku

Gość arletta40
ale cieszę sie chociaż tym, nie mam nic od rodziców i nie mialam

Zależy z jakiej perspektywy patrzeć. Jak na Polkę to chwała bo wielu nawet przez tyle lat nie jest w stanie zarobić na chatę. Jak na obywatela kraju rozwiniętego to porażka bo tam na dom zarabiasz w jakieś 3 lata pracy za średnią pensję. W Polsce pracując za średnią krajową potrzebujesz ok 15 lat (oczywiście w obu przypadkach odkładając całość). Dodam jeszcze, że w Polsce za średnią krajową pracuje może 20% społeczeństwa, kolejne 30% jest bezrobotne a 50% robi za minimalną.

Gość Funku mój
Ale za gotówkę czy na kredyt ? Ile kosztował i gdzie ? A tak w ogóle to gratuluje bo to sukces !

Gość arletta40
czyli odbieram to jako sukces , nie zarabiałam za granicą jestem z jednej strony szczęsliwa , po tylu latach moi rodzice tez sa szczęsliwi

Gość knmlkml;
w tych czasach to chwala ze juz w wieku 40 lat stac cie za gotowke kupic mieszkanie, takze spoko...mnie nie stac nawet na mebel do meiszkania

Gość arletta40
za gotówkę, kredytu bym nie dostała :)

Gość mnmmn
ile zarabiasz/zarabialas miesiecznie?

Gość arletta40
moje zarobki sa niereguralne, własna działalność , jak mialam więcej gotówki to zainwestowałam żeby rozmnożyć , po trochu po latach miałam nie prowadzę konsumpcyjnego życia

Gość gienka ty to masz
ja w iwku 35 gotowka 40-tez fajnie lepsze t o niz kredyt na 10000lat

Gość Oczywiscie, Miagwa....
na dom na zachodzie sie w trzy lata zarabia, ciekawe ile bys musiala zarabiac (odkladajac calosc) zeby po trzech latach dom kupic.

Gość Funku mój
To jak bez kredytu to naprawdę sukces Ja wzięłam kredyt ale 1/3 mam splacona

Już odpowiadam - znajomy nauczyciel w Niemczech ma 2000 euro miesięcznie =24000 rocznie=72000 przez 3 lata. To prawie 300 tys zł - za taką kwotę można bez problemu kupić mieszkanie w Berlinie, tylko po co skoro i tak większość ludzie mieszka w czynszówkach. Tylko w Polsce jest nacisk albo własnościowe albo wynajem od prywaciarza za krocie.

Gość arletta40
nie dziwię sie że w polsce jest nacisk na wlasnościowe biorąc pod uwagę prawo, nie jest ono przestrzegane u nas i jest korupcja i każdy może wylądowac pod mostem jeśli nie ma swojego widzisz co ostatnio zrobili komornicy ? zajeli oszczędności życia niewłasciwym osobom i wszystko zgodne z prawem jeden pan ,któremu komornik zajął 50 tys i nie oddał umarl na zawał , nie był dlużnikiem tylko nazywał się tak samo jak dłużnik, reszty nie weryfikują w Niemczech jest bezpiecznie i tam ludzie niczego sie nie boją

Gość jiiojio
Jak na obywatela kraju rozwiniętego to porażka bo tam na dom zarabiasz w jakieś 3 lata pracy za średnią pensję. haha, to mnie rozbawiles:D

Gość tikkki
hej gratuluje w polsce to normalnie maskra ludzie narzekaja marudza ale nic nie zrobia trzeba wyjsc na ulice jak człowiek ktory zarabia 1500 zl ma kupic mieszkanie za 100 tys

Gość kikirikiiiiiiii
gratuluje,zawsze masz już coś swojego, w Polsce,mimo wszystko za średnią krajową też można,mam 32 lata,w wieku 21 lat kupiłam mieszkanie z mężem na kredyt,spłaciliśmy,kupiliśmy samochód z salonu(skoda),kupiliśmy dziłkę,wybudowaliśmy dom,sprzedaliśmy mieszkanie i tak w wieku 32 lat mam dom bez kredytu,wystarczy oszczędzać od pierwszych dni pracy i żyć normalnie bez szaleństw:)ale zdaję sobie sprawe i to mnie przeraża,że idą ciężkie czasy:(

gratuluje. a gdzie wczesniej mieszkalas? i czy masz swoja rodzine, meza, dzieci? tak z ciekawosci pytam bo rozmyslam wlasnie nad swoja sytuacja.

Gość arletta40
mam męza i dziecko , mieszkałam w starym domu dzielonym z inną rodziną męża i oni byli włascicielami mieliśmy pokój z kuchnią nawet proponowali żeby zalatwić żebyśmy byli współwłascicielami ale ja juz nie chciałam wkładać w to pieniędzy tylko kupić własne

to i tak dobrze. nie jestes sama wiec i pewnie sama rodziny nie utrzymujesz. z drugiej strony, jak ktos jest w goracej wodzie kąpany jak np ja to chcialby najpozniej do trzydziestki cos swojego miec a tu sie na nic takiego nie zanosi;/ ciezko bedzie, oj ciezko..

Gość arletta40
pieniądze sa zarobione wspólnie z mężem, tak pięknie nie ma niestety :)

Gratuluję Ci :) W dzisiejszych czasach to jest naprawdę sukces i to bez kredytu. Też bym tak chciała, ale płonne nadzieje...w każdym razie gratuluje :)

Gość arletta40
tak, ale to chyba nie ma znaczenia, czy własnościowe prawo do lokalu czy odrębne z gruntem, to i to mieszkaniem jest

Gość arletta40
dzięki :)

słyszałem o ruznych kruczkach prawnych ze sie jest w pełni włascicielem mieszkania wtedy jak ma sie wykupiony grunt pod mieszkaniem

Gość arletta40
to nie ma znaczenia grunt można sobie osobiście wykupic ale nie każdy chce