Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z cyklu pogawedki o pracy

Wyznania polskiej sprzataczki

Polecane posty

Gość z cyklu pogawedki o pracy

http://www.rp.pl/artykul/592583.html "Polka napisała książkę o swych doświadczeniach sprzątaczki. „Niemcy są aroganccy i skąpi uważa Justyna Polanska Zerwany paznokieć, zmumifikowany chomik, zużyte tampony w stanie rozkładu, pół kurczaka, wymiociny psa, dwa zęby mądrości i opakowanie ze skwaśniałym mlekiem to tylko kilka przykładów tego, co można znaleźć w niemieckich domach. „Codziennie poznaję brudne tajemnice moich klientów pisze 32-letnia Justyna Polanska, która od 12 lat sprząta w Niemczech. W poniedziałek ukazała się jej książka „Pod niemieckimi łóżkami (wydawnictwo Knaur). Polka opisuje w niej swoje doświadczenia w pracy. Co można znaleźć pod łóżkami klientów, jakie kryją tajemnice. Kto jeździ drogim samochodem, czyja lodówka świeci pustkami, kto zdradza żonę lub męża. Za fasadą bałagan Do Niemiec przyjechała 12 lat temu w poszukiwaniu lepszej przyszłości. Będąc w Polsce, myślałam, że Niemcy są tacy czyści i uporządkowani, tymczasem w rzeczywistości jest odwrotnie: za fasadą panuje bałagan mówi „Rzeczpospolitej. Ale ma na to sposób: zawsze pracuje w rękawiczkach. Na wszelki wypadek trzyma kilka zapasowych par w samochodzie. Sprząta u prawników, sędziów, a nawet policjantów. Wszędzie na czarno. Tygodniowo pracuje 40 do 50 godzin, dzięki czemu zarabia 1500 2000 euro miesięcznie. Jak mówi, do najlepszych klientów należą ci, którzy doszli do czegoś w życiu własną pracą. Najgorsi są nowobogaccy. Kiedyś cała rodzina zasiadła na kanapie z lemoniadą w ręku, żeby się jej przyglądać, jak myje okna. Zdarza się, że na Gwiazdkę dostanie przeterminowane jedzenie czy dwie butelki wody mineralnej bez bąbelków. To jednak jest jeszcze do zniesienia. Gorzej, kiedy panowie chodzą przy mnie nago, nawet kiedy żona jest w pobliżu. Kiedy traktują mnie z góry skarży się. Pracując w niemieckich domach, doświadczyła na własnej skórze, co Niemcy myślą o Polakach. Uważają, że utrzymujemy się z kradzieży, sprzątania albo prostytucji mówi. Nieraz miała okazję poczuć się gorsza. Kiedyś sprzątałam dom razem z niemiecką sprzątaczką. Kiedy już prawie skończyłam, poczułam zapach pizzy dochodzący z kuchni. Zeszłam na dół i tam wszyscy siedzieli przy stole, rodzina i niemiecka sprzątaczka. Mnie nie zaprosili, choć pracowałam u nich siedem lat opowiada. Często klienci twierdzili też, nie mają pieniędzy na wypłatę, choć przed chwilą wrócili z zakupów w Nowym Jorku. Forma psychoterapii Jeden zapytał, czy w Polsce jest coca-cola. Odpowiedziałam, że kiedy schodzimy rano z drzew, to czasami znajdujemy puste puszki pozostawione przez turystów z bardziej rozwiniętych krajów śmieje się. Niekiedy ludzie odpowiadający na jej ogłoszenie, dowiadując się, że jest Polką, wołają: „Scheiss Pollacken!, i rzucają słuchawkę. To jeden z powodów, dla których napisała książkę. Chciałam to wszystko wyrzucić z siebie. Miałam nadzieję, że to coś zmieni. Była to forma psychoterapii mówi. Znajomy pomógł jej znaleźć wydawnictwo i wymyślić pseudonim (książkę wydała pod prawdziwym imieniem, ale fałszywym nazwiskiem w obawie przed utratą klientów). Książkę można kupić za niespełna 9 euro (36 złotych). Dlaczego mimo tych doświadczeń chce zostać w Niemczech? Stać mnie na urlop dwa razy w roku, samochód, mieszkanie. Wyszłam za mąż. Co bym robiła w Polsce? pyta. Wiele rzeczy ominęłam w książce. Planuję więc napisanie drugiej. „Pod niemieckimi łóżkami to nie pierwsza książka traktująca o doświadczeniach ludzi pracujących w nisko płatnych zawodach. W ostatnich latach zapanowała wręcz moda na tego rodzaju literaturę faktu. Rok temu we Francji bestsellerem stała się książka kasjerki Anny Sam. Przez osiem lat 29-letnia kobieta z wyższym wykształceniem pracowała w supermarkecie w Rennes. W swej książce „Udręki pewnej kasjerki pisała o pogardzie klientów. „Stałam się automatem. Ludzie nie traktowali mnie jak człowieka pisze Sam. W nocy śniło jej się, że siedzi przy kasie i przesuwa towary po taśmie. Wodziła ręką po kołdrze i wołała „piip albo „Czy ma pan kartę stałego klienta?. Klienci straszyli nią swoje dzieci. „Widzisz, kochanie, jeśli nie będziesz się dobrze uczyć, zostaniesz kasjerką jak ta pani. Dziś nie siedzi już przy kasie i nie tęskni za dawną pracą. " I co? W Niemczech jakoś nie ma kultu pracy sprzataczni czy kasjerki jak w Polsce :P Moze warto brac przykład z cywilizowanych krajów, a nie bezmyślnie lykac propagande pracy fizycznej lansowanej przez naszysh rzadzących którzy mają raj że ludzie pchają sie tłumnie do takich "super prac" za 1600 brutto :(

Gość Kalineeczka
Ciekawy tematr :) Mogłabym przeczytać taką książkę (o sprzątaczce i mentalności Niemców)

Gość Haleena 1939e
było ją stać na wyjście za mąż? a co to taka brzydka była,że musiała płacić kolesiowi,żeby się z nią ożenił? :O no sory ja znam mnóstwo biednych lasek które było stać na ślub:D

Gość sprzatam w PL
tez moglabym napisac kilka ciekawych rzeczy o moich klientakach klientach:P wszyscy bogaci i uwazaja sie za ludzi z klasa sprzatam tez u jedenj dwiazdy z tvn:)

Gość Kalineeczka
Bardzo wiele młodych par nie stać na ślub , muszą się zapożyczać, lub prosić rodziców o sfinansowanie wesela. Na jakim Ty świecie żyjesz.

Gość vdddfbbdbb
rzecywiscie! coz za oburzajaca i niewiarygodna informacja! niemcy mieli karton ze skwasnialym mlekiem w domu!! nigdy juz nie spojrze na zadnego niemca tak jak do tej pory

Gość Kalineeczka
sprzatam w PL To napisz tutaj parę ciekawostek :) Albo chociaż jedną :)

Gość sprzatam w PL
ta gwiazda to prowadzi taki program o restauracjach a sama je kurczaka łapami i rzuca kosci po całym domu :P

Gość Kalineeczka
heh ;)

Gość Haleena 1939e
no to chyba wiadomo o kogo chodzi :D dla mnie to żadna gwiazda tylko otyła paniusia...jak wiekszosc z gastronomii .. a co do slubu to zawsze facet powinien sie martwic o to a ie kobieta, nie wstyd mu że kobieta sprzata przy innych .? a co do trzymania wymiocin psa to nie wierze. no chyba że zastala to na dywanie, u mojej babci też zwymiotował pies to normalne ...co miał robić? do kibla wymiotować? :O

Gość Haleena 1939e
a co do ślubu jeszcze - jak ktoś chce gwiazdorzyc i mieć wypasiony z czerwonym dywanem na 300gosci itp to jego sprawa,, jak ktos chce TYLKO WZIAC SLUB to placi tylko oplate urzedowa, znaczek skarbowy, urzednika stanu cywilnego, ewentualnie swiadkow na poczestunek moze zaprosic.

pozniej napisze bo dopiero z pracy weszlam a moja gwiazda to nie ta od gotowania podszywie moja gwiazda jest szczupla i wysportowana

Chodzilam do starszego malzenstwa ale tacy ludzie"na czasie"ona po 60tce(wygladala przynajmniej 10lat mlodziej)on 15lat starszy(taki grzyb) to byla jego chyba 4 zona,a jej drugi maz ale razem byli juz po rozwodzie wspolnm i zyli niby lepiej niz podczas malzenstwa ona dzieci nie miala on mial wczesniej z innym roznami ona opowiadala jak byla kochanka ksiedz,ten ksiaz przyjezdzal do nich w odwiedziny,byli kochankowie(zawsze miala mlodych chlopaczkow)przysylali jej paczki a jej maz sie z tego cieszyl on chodzil po domu znago,jak ja przyszlam rowniez,ja wchodze,on siedzi nago,fiut miedzy nogami(dziad po 80tce)ona mowi ubierz sie bo Kasia przyszla,ale moila to z takim luzem,on wstawal i tak paradowal jak go pan bog stworzyl odlewal sie przy otwartych drzwiach do lazienki,najczesciej do bidetu mimo,ze kibelek byl obok smrod z tego bidetu nie do zniesienia:O

Gość Kalineeczka
O jaaa, to nieźle z tym starym dziadkiem gołym :O Może to już jakaś demencja czy coś, dobrze, że chociaż żona go upomniała ;)

Gość Kalineeczka
Tak, ja przeczytałam :)

Gość ja sprzatalam za granica
ale nie w Niemczech i nie do pomyslenia dla mnie jest takie traktowanie:O Mnie zawsze traktowano z szacunkiem, lubilam wszystkie rodziny u ktorych pracowalam, z niektorymi mam kontakt po tym jak przestalam juz sprzatac. Ale probowalam tez na studiach sprzatac w Polsce, wytrzymalam 2 dni:O Polacy to sie maja za nie wiadomo jakie paniska, a przynajmniej za takich sie uwazaja skoro stac ich na sprzataczke:D Poniewaz ten temat przypomnial mi o moim poprzednim zawodzie to nawet za ta ksiazke sie wzielam i sobie wlasnie czytam:P

Kalineczka zona go upominala ale z takim usmieszkiem tak jakby szukali mlodej dziewczynki do lozkowych igraszek:O

Gość Kalineeczka
.

Gość Kalineeczka
sprzatam w PL ojej to nieciekawie :O W sumie na zboków to wszędzie można trafić

Gość Kalineeczka
ja sprzatalam za granica To miałaś szczęście, że trafiłaś na porządnych ludzi, nie tak jak autorka, a skąd wzięłaś tę książkę, bo zaciekawiła mnie :)

Ogolnie w polskich domach,tak pieknych i bogatych,gdzie sa dywaniki dziergane z inddi po 30tys za szt i zaslony jak suknie balowe.brud i smrod az obrzydzenie bierze w pieknym slaonie na lawie za nascie tys-ociete pazury leza zuzuta podpaska pod lozkiem w sypialni-smrod jak tylko drzwi otworzylam kible obs*,obszane naokolo kafelki to taka norma pies lub kot ,ktory narzygal w slonie to norma

Gość Kalineeczka
Tak myślę, że dużo można rzeczy odkryć przy sprzątaniu :) I dowiedzieć się wiele o ludziach.

Gość Kalineeczka
sprzatam w pl obrzydliwe z tymi pazurami i podpaską :O W ogóle jak można tak rzucić podpaskę, jak się wie, że ktoś to zobaczy :O Ja bym się spaliła ze wstydu, jakby ktokolwiek zobaczył gdzieś moją podpaskę rzuconą. Obrzydliwe. Niezłe widoki się musisz naoglądać.

Gość Kalineeczka
fuuu, serio z tą kupą:O

Gość ja sprzatalam za granica
sciagnelam z chomika:) Nigdy wlasnie nie zdarzyly mi sie tez jakies obrzydliwe rzeczy typu wymiociny, odchody itd. Raz jednak nie przyjelam pracy, byla to rodzina z Pakistanu, dom ogromny, piekny. Poszlam na rozmowe i zobaczyc dom by wycenic swoja prace w nim. Niestety w kuchni dostrzeglam robaki, syf byl naprawde nie z tej ziemi. odmowilam grzecznie mowiac, ze mieszkanie nadaje sie do dezynfekcji a nie do sprzatania.

kalineczka w ogole wchodzac do kogos do domu mozna go poznac od A do Z cala rodzine,jak zyja,o jedza czesto ludzie znani w calym miescie,szanowani,kazdy mysli,ze szczesliwi,mieszkaja tylko ze soba,wcale sie nie odzywaja maja osobne pokoje,lazienki,nawet lodowki:D

no podpaske pani zmienila sobie w lozku i przykeila pod:O i chyba o nie zapomniala zurzyte tampony wrzycone tak po prostu do kosza w lazience to norma a jaki smrodz ze im nie przeszkadza to zawsze sie dziwie otwierasz smietnik w lazience,a tam nawet worka nie ma,i prosto w wiaderku z 20nabrzmialych wielkich czerwonych tamponow