Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sgslngllvlk

szybkie pytanie

Polecane posty

Gość sgslngllvlk

witam, pracowalam w firmie 4 lata, umowa była na czas nieokreslony. Z koncem listopada zostałam zwolniona, jestem na 3 miesiącznym okresie wypowiedzenia, ktory konczy sie z koncem lutego. przebywam na chorobowym, na moje miejsce zostala zatrudniona juz inna osoba. W trakcie wypowiedzenia zaszlam w ciąze, dowiedzialam sie kilka dni temu. Czy pracodwca musi cofnąć swoje wypowiedzenie?

Gość sgslngllvlk
poradzcie mi cos... staralam sie o dziecko od czerwca i teraz gdy mozna powiedziec ze musialam sie wstrzymac z powodu utraty pracy jakos zaszlam...

Gość anielicaaaaaaaa
moim zdaniem musi ci przedłużyc umowe do dnia porodu, a potem już przejmie cie zus i to on bedzie wypłacał macierzyńskie

Gość sgslngllvlk
ja czytalam, ze musi anulowac wypowiedzenie gdy mialam na stale umowae ale czy ta nowo zatrudniona osoba nie przeszkadza ze tak powiem

Gość gloria floria
moja koleżanka miala identycznie i przedluzono jej umowe do czasu porodu. pensja leci ciagle na konto a ona w domu cala ciaze, potem macierzynki itd.

Gość liszka-kliszka
sprawdź dokładnie, bo nie wiem czy nie musisz być przynajmniej w 12 tygodniu w ostatnim dniu wypowiedzenia i dopiero wtedy jesteś chroniona.

Gość sgslngllvlk
ale to byla umowa na stale wiec chyba ten 3 miesiąc nie obowiazuje?

ten 3 miesiac niestety obejmuje kazda kobiete bez wzgledu na to jaka miala umowe ;) oczywiscie mowimy o umowie o prace bo zlecenie czy o dzielo to sie kompletnie w to nie wlicza

Gość sgslngllvlk
chyba wlasnie nie

Gość sgslngllvlk
moja umowa byla na stałe, wiec nie maja czego mi przedluzyc tylko anulowac wypowiedzenie

Gość sgslngllvlk
Zwracam się z prośbą o wycofanie wypowiedzenia umowy o pracę, doręczonego mi w dniu.., ze względu na ciążę, w którą zaszłam w okresie wypowiedzenia. Na mocy art. 177 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy, Dz.U.98.21.94 z późn. zm., zwanej dalej k.p., obowiązuje szczególna ochrona trwałości mojego stosunku pracy, wyrażająca się w zakazie wypowiadania i rozwiązywania umowy o pracę w okresie ciąży i urlopu macierzyoskiego. Zakaz ten znajduje swój wyraz również w niemożności rozwiązywania umowy o pracę już wypowiedzianej, co potwierdza orzecznictwo Sądu Najwyższego wielokrotnie wypowiadającego się w tym zakresie. Mianowicie, w wyrok z dnia 29 marca 2001 r., I PKN 330/00, OSNP 2003/1/11, stwierdzono, że pracownica, która początkowo nie kwestionowała wypowiedzenia jej umowy o pracę, może żądad uznania tej czynności za bezskuteczną, gdy po dokonaniu wypowiedzenia okazało się, że jest w ciąży lub gdy w okresie wypowiedzenia zaszła w ciążę. Podobnie w wyroku z dnia 2 czerwca 1995 r., I PRN 23/95, OSNP 1995/22/276, Sąd Najwyższy orzekł, że wynikający z art. 177 1 k.p. zakaz rozwiązania umowy o pracę z pracownicą w okresie ciąży obowiązuje również w sytuacji, gdy zaszła ona w ciążę w okresie wypowiedzenia. Dla ochrony przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem umowy o pracę kobiety w okresie ciąży nie jest istotny termin wykazania tej okoliczności, lecz wyłącznie obiektywny stan istniejący w chwili wypowiedzenia lub rozwiązania umowy o pracę

Gość sgslngllvlk
Zwracam się z prośbą o wycofanie wypowiedzenia umowy o pracę, doręczonego mi w dniu.., ze względu na ciążę, w którą zaszłam w okresie wypowiedzenia. Na mocy art. 177 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy, Dz.U.98.21.94 z późn. zm., zwanej dalej k.p., obowiązuje szczególna ochrona trwałości mojego stosunku pracy, wyrażająca się w zakazie wypowiadania i rozwiązywania umowy o pracę w okresie ciąży i urlopu macierzyoskiego. Zakaz ten znajduje swój wyraz również w niemożności rozwiązywania umowy o pracę już wypowiedzianej, co potwierdza orzecznictwo Sądu Najwyższego wielokrotnie wypowiadającego się w tym zakresie. Mianowicie, w wyrok z dnia 29 marca 2001 r., I PKN 330/00, OSNP 2003/1/11, stwierdzono, że pracownica, która początkowo nie kwestionowała wypowiedzenia jej umowy o pracę, może żądad uznania tej czynności za bezskuteczną, gdy po dokonaniu wypowiedzenia okazało się, że jest w ciąży lub gdy w okresie wypowiedzenia zaszła w ciążę. Podobnie w wyroku z dnia 2 czerwca 1995 r., I PRN 23/95, OSNP 1995/22/276, Sąd Najwyższy orzekł, że wynikający z art. 177 1 k.p. zakaz rozwiązania umowy o pracę z pracownicą w okresie ciąży obowiązuje również w sytuacji, gdy zaszła ona w ciążę w okresie wypowiedzenia. Dla ochrony przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem umowy o pracę kobiety w okresie ciąży nie jest istotny termin wykazania tej okoliczności, lecz wyłącznie obiektywny stan istniejący w chwili wypowiedzenia lub rozwiązania umowy o pracę