Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Potrzebującywiedzy

Mam pytanie. Jaki brzmi odpowiednik słowa feminizm odnoszący się do mężczyzn?

Polecane posty

Gość Potrzebującywiedzy

bo nie wiem.

Gość kastrat lub eunuch
🖐️

Gość feminista :P
jako obrońca praw kobiet bo teraz myli się feminizm z wścieklizną macicy niestety, tak samo jak prawicowiec to nie jest świr z PiS, a katolik moher od Rydzyka :P ale ludzie deprecjonując jakieś poglądy lubią im zarzucać skrajności

Gość Potrzebującywiedzy
co za po*ebani ludzie tu są nawet na normalne pytanie nie można dostać odpowiedzi.

Gość Potrzebującywiedzy
Mi chodzi o słowo, które określa taką samą POSTAWĘ u męczyzn. W sensie, że mężczyźni walczący o swoje prawa.

Gość rewrewrewr
szowinizm, podstawki nei kończyłes???

Gość a49a
Coś takiego nie istnieje, bo faceci nie musieli o nie nigdy walczyć. Oczywiście w dzisiejszych czasach trochę się pozmieniało i czasem ich prawa są łamane w imię "równouprawnienia", ale nie słyszałam o tym, aby powstał jakiś ruch analogiczny do feminizmu.

Gość rewrewrewr
albo seksizm.... Seksizm (z ang. sexism, sex "płeć") to pogląd, że kobiety i mężczyźni nie są sobie równi lub że nie powinni posiadać równych praw. Zazwyczaj sprowadza się do "wiary w wyższość mężczyzn i wynikających z niej dyskryminujących zachowań wobec kobiet". Chociaż, z uwagi na źródłosłów, " podstawowym znaczeniu, seksizm oznacza nieuczciwą dyskryminację z powodu płci"," w bardziej precyzyjnym i konkretnym znaczeniu (...) seksizm odnosi się do historycznej i globalnie powszechnej formy dyskryminacji kobiet". Często oznacza przekonanie, że mężczyźni są lepsi od kobiet i zasługują na to, by sprawować nad kobietami kontrolę. Szczególną odmianą seksizmu jest seksizm językowy.

Gość feminista :P
aaa, źle przeczytałam maskulizm chyba

ja pitole jasne że szowinizm . Dlatego się mowi MĘSKI szowinista bo w szowinizmie nie chodzi z gory o jednosc płci ale moze chodzić więc powinno się poprzecić męskim.

Gość Ethan Ring
Męski odpowiednik człowieka walczącego o prawa kobiet to feminista. Zaś jeśli chodzi o jego przeciwstawnik, czyli kogoś walczącego o prawa mężczyzn, to zapotrzebowanie na podobne pojęcie do niedawna jeszcze nie istniało. Ale dziś? W dobie wypaczania feminizmu do poziomu mizoandrii, szukałem męskiego odpowiednika dla feminizmu. Szowinizm nie spełnia tych kryteriów, jako że polega przede wszystkim na gloryfikacji własnego gatunku/rasy/grupy społecznej/płci/narodu połączone z deprecjonowaniem innych grup. Na marginesie: wobec powyższej definicji można powiedzieć, że wiele feministek w swojej walce o równe prawa stało się szowinistkami. Ale co z walką o coraz istotniejsze równouprawnienie mężczyzn, która swojej nazwy nie posiada? Jakim pojęciem określić potrzebną coraz bardziej męską przeciwwagę dla feminizmu? Uważam, że z uwagi na strukturę językową idealne byłoby zapożyczone od Fritza Mauthnera, a mało znane słowo "HOMINIZM". W języku łacińskim słowo "homo" oznacza "człowiek" (w tym kontekście używał go Fritz Mauthner), ale również i "mężczyzna". W zaproponowanym przeze mnie kontekście określenia "hominizm", "hominista", byłyby więc idealnymi językowo odpowiednikami dla słów "feminizm", "feministka".

Gość Ethan Ring
Pojęcie "maskulinizm" odpowiednich kryteriów nie spełnia, jako że oznacza manifestowanie przewagi płci męskiej nad żeńską (tyle, że bez dyskryminacji kobiet).

Cóz... Mèzczyzni nie musieli walczyc o podstawowe prawa, bo je sobie dawno temu nadali. Co do dyskryminacji kobiet, to polemizowałabym, ale to temat na inny czas. Nie jestem wojującą feministką, ale zauwazam w zyciu spolecznym "nieprawidlowosci" w stosunku do kobiet.

Gość gość
proste jak drut facet domagający się praw dla facetów to męska szowinistyczna świnia

Gość Demitri
Uwaga! Kij w mrowisko! :-D Taa, a feministka to ktoś (celowo nie napiszę że kobieta), kto w pocie czoła walczy o prawa, które posiada od dawien dawna.

Gość Anett

Maskulizm dla rodzaju męskiego to odpowiednik feminizmu. 🙂