Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama dwóch synów

6 latek do szkoły?

Polecane posty

Gość mama dwóch synów

Mam pytanie. Mój syn chodzi do grupy 5 latków( (rocznik 2007,znana już teraz zerówka). jako rodzic mam wybór i mogę wysłać do 1 klasy bądź iść do grupy 6 latków. czyli znowu do zerówki Moje obawy tyczą się 2 opcji: 1) dziecko idzie do grupy 6 latków , i praktycznie uczy się tego samego co w latkach, następnie idzie do 1 klasy gdzie spotykają się roczniki 2007 i 2008 , dzieci jest dwa razy więcej w szkole. rezultat taki ze klasa składa się dwóch roczników. i te młodsze dzieci będą musiały dogonić te starsze(lecz i tak wszystko zależy od dziecka wersja druga 2, dziecko idzie do 1 klasy i uczy się z rocznikiem starszym od niego. czyli już literki , czytanie sylab, liczenie. i obawy czy da sobie rade.

Gość da sobie radę
Byłam wychowawczynią w przedszkolu w grupie 5 latków i był tam jeden 6 cio latek, nudził się z nimi, tym bardziej, że w przedszkolach nie można w tej chwili uczyć literek. Poślij dziecko do szkoły, spokojnie da sobie radę, lepiej aby podciągało się do starszych niż uwsteczniało.

Gość dcccccccccccccccfo
Jeśli sprawnie głoskuje i ogólnie lubi naukę możesz dać do szkoły.Obecnie moje dziecko w klasie 1 idzie normalnym trybem i nie ma dzieci, które by zostały puszczone wcześniej do szkoły przez rodziców.

Porozmawiaj z nauczycielką w przedszkolu, pomoże ci podjąć decyzję. Do końca kwietnia powinnaś też dostać na piśmie informację o gotowości dziecka do podjęcia nauki w szkole. Na gotowość szkolną składa się kilka czynników- dojrzałość intelektualna, emocjonalna, sprawność fizyczna i manualna.

Gość dcccccccccccccccfo
No własnie jak to jest z tą nauką liter w przedszkolach? Moje dziecko, chodząc do przedszkola nauczyło się liter, ale nauczycielka twierdziła, że wcale nie musiała ich uczyć, po czym dziecko poszło do 1 klasy i w drugim miesiącu nauki zostało gruntownie przepytane z czytania.Przy czym niby są na etapie poznawania liter ale czytanka była dość trudna odbiegająca od tego, co robią na bieżąco , bo w sobie zawierała "ó", ż" itp wyrazy dość długie.Dzieci po zer owca szkolnej poradziły sobie znacznie lepiej.Na starcie więc są różnice, widoczny bałagan edukacyjny.

zgadzam się że to jest kwestia indywidualna.Ja w zaszłym roku miałam taki sam dylemat.Zdecydowaliśmy jednak, żeby drugi rok chodził do zerówki.Na dzień dzisiejszy widzę żę to była słuszna decyzja.Syn wydoroślał ,zmniejszyły się problemy z koncentracją,i myślę że w jego przypadku 7 lat to odpowiedni wiek na szkołę

Gość mama dwóch synów
bardzo wam dziękuje za pomoc i opinie a wystarczyło żeby rok później się urodził, to wtedy byśmy musieli się dostosować , i zero problemu( ( wtedy już by musiał sobie poradzić) ehee:)

Ja swojego nie posłałam do szkoły jako sześciolatka, zdecydowanie nie był gotowy. Teraz pójdzie od września jako 7latek - teraz widzę że tę dojrzałość osiągnął. Wiem że to była słuszna decyzja, po co na starcie fundować dziecku poczucie, że jest gorsze, bo sobie nie radzi, a co za tym idzie fobię szkolną? Dla wyjaśnienia - jestem nauczycielką w przedszkolu :D

W klasie mojego dziecka było 9 sześciolatków na 24 osobową grupę. Wszystkie, podkreślam - wszystkie chodziły na zajęcia wyrównawcze, bo nie nadążały za resztą. Ja bym nie posłała, szkoła to poważna sprawa, dużo obowiązków i wbrew pozorom bardzo dużo spraw na głowie takiego dziecka. No chyba, że jest nad wyraz rozgarnięte, samodzielne i rozumne, potrafi głoskować, umie chociaż trochę czytać, liczyć, pisać. W szkole owszem - będzie się tego uczył, ale jeśli nie będzie nadążał, nikt na niego nie poczeka, program musi być realizowany, karawana jedzie dalej. Dziś te dzieci są w II klasie i nadal odstają od tych starszych, mają duże braki w dalszym ciągu.

Gość a tutaj nic
ja tez uważałam, ze dzieci w pierwszej klasie zaczynają poznawać literki bo przecież zakaz uczenia w zerówce. później dziecko idzie do szkoły i słyszę ze dzieci naciskają na czytanie, to wreszcie co jaki jest program w pierwszej klasie w związku z literkami?

No u mnie wyglądało to tak, że przez całą pierwszą klasę dzieci uczyły się całego alfabetu, mniej więcej jedną albo dwie litery tygodniowo, a potem różnie - 1.5,2 tyg ćwiczenia z tymi literkami. Tylko trzeba pamiętać o tym, że poza polskim jest jeszcze masa innych przedmiotów, więc nie wygląda to tak, że przez 5 czy 6 lekcji 5 dni w tygodniu dzieci ćwiczą litery. Jak masz zdolne dziecko, to możesz nadrobić w weekendy, pracujesz z nim popołudniami, ćwiczysz ile wlezie jakoś pchasz ten wózek. Ale jeśli dziecko potrzebuje trochę więcej czasu i wolniejszego tempa, może być trudno, bo jedno niedociągnięcie niesie za sobą kolejne, a potem trudności się tylko nawarstwiają - tak właśnie było w przypadku tych 6latków w klasie mojej córki. I jeszcze weź pod uwagę nauczyciela, czy przyłoży się do tego czy nie. U mnie było ok, ale np w klasie równoległej babka przez pół roku nauczyła dzieci 5 liter :o Więc też nie do końca wiem jak to jest z tym programem - czy one same sobie narzucają tempo, czy jak to jest - nie wiem, nie będę ściemniać. Ale obracam się w środowisku wielu mam i dzieci, które poszły do szkoły również jako 6latki i większość ma niestety podobne odczucia - że lepiej było poczekać ten jeden rok i dać czas dzieciom na dorośnięcie do roli ucznia.