Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

-gitarzystka-

Jak taktownie zwrócić uwagę, że nie życzę sobie mówieniana

Polecane posty

Witam. ;) Może zacznę od tego, że nie jestem jakąś wielką Panią, coby mi pokłony składać i po rękach całować, ale bardzo irytuje mnie zwracanie się do mnie na "Ty" przez obce osoby. Mam co prawda 19-lat, więc staro nie wyglądam, ale uważam, że jest to niemiłe, kiedy traktuje się mnie w sposób lekceważący... Szczególnie, że zgodnie z polskimi zwyczajami i savoir-vivrem per "Pan/i" zwracamy się do osób powyżej 16. roku życia. Szanuję innych, ale też wymagam szacunku do siebie, a gdzie nie pójdę to wszyscy traktują mnie jak smarkacza. Np. w KFC: nie mówię, że chcę słyszeć "Przepraszam bardzo, musi pani chwilę poczekać...", wystarczy mi "Proszę chwilę poczekać", zamiast "Weź sobie tackę i poczekaj". No cholera, gdzie zwykła ludzka uprzejmość (nie mówiąc o tym, że poniekąd płacę Jej za to, żeby była miła)? Albo sytuacja z dzisiaj: idę do przychodni po ksero świstka z dokumentacji. Oczywiście nie zrobione (pomijam fakt, że miało być już na 3 dni wcześniej...). Pani z recepcji wysyła mnie na drugi koniec przychodni, gdzie mam dostać świstek. No OK idę. Tam wręczają mi oryginał i każą zanieść spowrotem do recepcji. A co ja jestem? Chłopiec na posyłki? Mam za nie wszystkie biegać? To ich praca i im za to ksero płacę przecież! Dorosłego faceta też by wysłały, bo im się nie chce tyłka ruszyć? No przepraszam bardzo... W autobusie zaczepia mnie obca kobieta: "Skasuj mi bilet." A może przez grzeczność wypadałoby najpierw zapytać, czy mogłabym to zrobić? W kółko takie teksty słyszę... A najbardziej mnie wk*rwia to, że do 14-,15-latków, po których ewidentnie widać, że jeszcze młodzi zwraca się "Pan/i", bo mają 175 cm wzrostu... Ludzie myślą, że jak ktoś jest niższy od nich, to od razu można sobie pozwolić na takie odzywki. Nie chcę robić rabanu w takich sytuacjach, bo to gra niewarta świeczki, ale jak uprzejmie zwrócić uwagę, żeby nie zwracać się do mnie na "Ty"?

Gość sa tu i odwrotne posty
ludzi , ktorzy nie cierpia, gdy do nich mowic PAni. generalnie - wyrosniesz z tego. Im bedzisz starsza, tym ci sie to bedzie bardziej podobac, odmladza...

Gość krokodyl z ukajali
juz cie kocham :D

Gość samorodeksmrodek
mi nigdy nie przeszkadzalo to gdy sie ktos do mnei zwracal per Ty!! mam 35 lat i smarkaczami ejstem na Ty

Gość ap888
Też mów do takich osób na "ty". Zrobi im się głupio. ;) Do mnie też czasem tak mówią, a mam 19 lat i 175cm wzrostu. Ale mnie to za bardzo nie przeszkadza.

mnie też to irytuje, jak ludzie obcy mówią mi na Ty ale takiego długiego eseju o tym jak Ty w Twoim poście bym nie walnęła:D

Gość lecę bo chce
Ja mam 35 lat, córka mojej sąsiadki 15 latka zaczęła mi tykać, więc jej otwarcie powiedziała, wybacz ale nie życzę sobie abyś mówiła do mnie w ten sposob. Nie ma, że dyskretnie, nauczcie się ludzie wreszcie mówić czego chcecie lub czego nie chcecie.

Gość zacznij może od tego
jesteś przewrażliwiona potocznie przyjeło się że osoby w zbliżonym wieku w sytuacjach nieformalnych mówią do siebie na "ty" mogłabyś się czuć urażona gdyby ktoś mówił do Ciebie na "ty" w urzędzie, banku w KFC pracują młode osoby więc uznały Cię za równolatkę mam dwa razy tyle lat co ty, ale nie obrażam się gdy studentka pracująca w KFC mówi do mnie na ty więcej dystansu do siebie panno, jeszcze zdążysz się zestarzeć i poczuć jak stara matrona

Gość ofjpsfpsd
a ja mam 26 lat i do mnie też mówią na TY. Strasznie mnie to wkurza!!! zwłaszcza jak ekspedientka w sklepie u nas w miejscowości mówi o mnie na TY

Gość gupia pipka
hehe, odpowiadaj wtedy również na "TY" czyli np w KFC... ok poczekam, zawołaj jak będzie gotowe :P Oczywiście nie rób tego chamsko z naburmuszoną miną i ostrym tonem... ale powiedz to tonem właściwym do sytuacji w której z kimś żartujemy, odgrywamy "scenkę"... nie zaszkodzi mrugnąć okiem i dodać maleńka :D Myślę że wtedy osoba zda sobie sprawę z tego jaki nietakt popełniła :)

Nie wydaje mi się, żeby 35-letni facet uważał mnie za równolatkę... Poza tym- dobre wychowanie wymaga, żeby do obcych osób, a już na pewno kobiet, zwracać się odpowiednio. Wiadomo, że od obcych ludzi ze swojego roku/uczelni nie wymagam "paniowania", ale nie życzę sobie, żeby obcy facet odzywał się do mnie na "Ty".

Gość .wredna jędza
Jest różnica między mówieniem na Ty, a trybem rozkazującym. O ile to pierwsze mi nie przeszkadza, o tyle to drugie doprowadza mnie do białej gorączki i zawsze to ostro ucinam.

Gość oufrhhnhbnn
ktos tu ma kompleks nizszosci :D ajajaja

Gość Marikka 21
Rozumiem Cie. Miałam ostatnio taka sytuacje: byłam na badaniach czekałam w długiej kolejce i podchodzi jakaś kobieta pk 35lat i mówi do mnie : przepuśc mnie bo ja mam tylko morfologie do zrobienia i będe krócej niż ty" :o ( taaa, a skad ona wie jakie ja mam zamiar zrobić badania) odpowiedziałam jej że chyba powinna sie dokładniej przepadać gdyż my się nie znamy, i nie jestem jej koleżanką by mi mówiła na ty, zrobiło jej sie tak głupio że wyszła z labolatorium. Ludzie są naprawde chamowaci.

Gość gupia pipka
ofjpsfpsd, mi w małym osiedlowym sklepiku nie przeszkadza, znam kobitkę z widzenia, jestem dla niej "ty" bo mnie pamięta jak mnie straszyła że matce poskarży co wyrabiam... ona dla mnie jest Pani i mnie to nie wkurza (również mam 26 lat). Ale wkurza mnie kiedy robi tak obca osoba... no chwila, chwila... ja do nikogo obcego nie walę na ty kiedy go obsługuję:P Chociaż miałam taką sytuację że przychodził do restauracji stały klient (codzinnie był na śniadanko i obiad) i zaczął mówić do mnie na ty.. po którymś razie nie wytrzymałam i jak tylko wszedł powiedziałam "o czesc, co zmawiasz dzisiaj, chcesz do tego herbatę" zamiast standardowego "dzień dobry, czego osbie pan... bla bla bla" no i podziałało, zaczerwienił się, zrobił wielkie oczy zaczął się jąkać i skończyło się "tykanie" (jak to ktoś wyżej ładnie nazwał) :)

Gość Guadelupa Gładka Pupa90.
ja też za tym nie przepadam! ale zauwazyłam,że to głownie plebs, mówi na "ty" do każdego. Np starsze kobiety, widać że prawdziwe Warszawianki, dla których jestem o 60 albo wiecej lat młodsza, zawsze mówią z szacunkiem 'czy moglaby mi pani powiedzieć" albo coś... a nieraz jakieś kasjerki, wymalowane czupiradła, młodsze ode mnie mówią protekcjonalnie gdy kupuję piwo "a dowód masz?" w drugą stronę też bywa głupio gdy na uczelni, młody ćwiczeniowiec albo asystentnka mówią do mnie per pani...

Gość fuj okropne
dajesz soba pomiatac i tyle. wygladasz na zahukana to cie nie szanuja. jakos jestem w twoim wieku i mam 160 wzrostu, twarz mam dziecieca-podobno wygladam na 15/16 a jakos nikt tak do mnie nie mowi.

Gość zacznij może od tego
masz raptem 19 lat a chcesz się czuć TAAAAAKA dorosła chcesz być dorosła i traktowana poważnie a cały ten twój foch jest taki typowy dla nastolatki gdybyś za 10 lat przeczytała swój dzisiejszy wpis to byś się z niego uśmiała

Nie jestem sfochaną nastolatką, bo w takim wypadku bym darła mordę i robiła sceny. Mam tyle lat, że obcy ludzie nie powinni sobie pozwalać na traktowanie mnie jak smarkacza, a ja nie wiem, jak taktownie nakierować ich tok myślenia. Piszę tutaj z prośbą o poradę, a nie analizę psychologiczną.

Gość w imieniu wszystkich uzytkowni
Joe kafeterii wypraszam sobie zamieszczania tego typu topikow