Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karaimida

czy to wszy?

Polecane posty

Gość karaimida

Witam, mam problem, w niedziele znalazłam owada na glowie mojego rocznego synka. Płaski wielkości siemienia lnu z małymi czułkami na przedzie. Oprocz tego znalazłam kilka mikro czarnych kropek (jak małe czarne pajączki - ruszały sie) kupiłam szampon w aptece ale niestety chyba nie pomogło. Dzis znalazłam kolejnego i na dodatek dziecko ma kolejne ugryzienia na karku i czole. Dodatkowo chyba ja też już mam (profilaktycznie tez zlalam sie szamponem) bo pojawiły sie u mnie takie czerwone swedzace plamki na nadgarstkach i kostkach). Mamy psa - czy to moga byc jednak nie wszy - skoro szampon nie zadzialal? Jakies pchły albo pluskwy? Pies sie nie drapie. Czy ktos ma tego typu doswiadczenia? czy powinnam isc z dzieckeim do lekarza?

Gość karaimida
ok moze i nie owady ale co robić?

to mogą być pchły od psa. Niestety też w zeszłym roku mieliśmy akcję, jak nasz pies poszedł w długą. Trzeba psa wykąpać w preparacie i spryskać mieszkanie. I najlepiej psa zakropić kroplami na pchły, wszystkie, które na niego wrócą zdechną.

a niby co jak nie owady? Moze to pchły przeskoczyły z psa? one tak gryzą

Gość asilek009888
raczej pluskwy, oby nie bo to straszne cholerstwo

Gość karaimida
zapomniałam dodać ze znalazłam tez gnidy na kilku wloskach (takie bezowe półprzezroczyste łezki) - to chyba eliminuje pchły

Gość karaimida
no i pies by sie chyba drapał - a tu nic

pchły są mniejsze -v- @ Miarka sprawdź sobie dodam jeszcze, że wieloryb nie jest rybą, a komar ssakiem

"Wszy (Anoplura) podrząd owadów wtórnie bezskrzydłych, zaliczany do podgromady owadów uskrzydlonych, obejmujący gatunki pasożytujące na ssakach, w tym na ludziach. Wywołuje u nich chorobę pasożytniczą zwaną wszawicą."

Za wikipedią: Wszy (Anoplura) podrząd owadów wtórnie bezskrzydłych, zaliczany do podgromady owadów uskrzydlonych, obejmujący gatunki pasożytujące na ssakach, w tym na ludziach. Wywołuje u nich chorobę pasożytniczą zwaną wszawicą.

Gość karaimida
z internetowych zdjec najbardziej jednak przypomina wsze czy ktos zna jakis dobry szampon do jakiego lekarza pojsc - pediatra? dermatolog?

Gość karaimida
ten szampon to był hyderin - poleciła pani w aptece a moze trzeba byc cierpliwym? zlewac glowe do skutku i czekac.... sama nie wiem

ja bym zaczęła od pediatry. Na wszy są dobre szampony na główkę dziecka worek i tak musi posiedzieć wtedy najskuteczniej działa. Trzeba wyrzucić najlepiej grzebień którego używałaś , pościel poduszki do gotowania.

Gość karaimida
wyprałam juz doslownie wszystko - łącznie z maskotkami itd posciel wygotowana, materac wymrożony a tu niestety kolejne ...

Gość ochujałaś???????
Z wszami do lekarza???? Do apteki idz, wytepisz w 5 minut takie kilka... Moje dzieci co rusz przynosża ze szkoły, jest fajna pianka w aptece (niep amiętam nazwy) Córce nawet z długich włosów wszystkie spływają

czyli jest gdzieś rezerwuar albo przeżyły trucie oddajesz syna do żłobka?

Gość karaimida
wlasnie nie chodzi do zlobka a ostatnio duzo siedzimy w domu bo mały mial katar do zlobka nie chodzi hmm ciekawe czym moze byc taki rezerwuar bo ja juz wydawalo mi sie przejrzalam wszystko miesiac temu kupilam nowa wykladzine i to ją podejrzewam :( ale sasiad mi ja wyniosł na mroz i porzadnie wytrzepal wiec teraz to juz nie wiem

mogły się ukryć poza tym duże nie są to wszędzie przeżyją, truj jeszcze raz, ubranka, pościel i materac na mróz, a potem odstaw i weź inne włosy przeglądaj regularnie i wyczesuj

Gość karaimida
czyli truć do skutku ... zobaczymy najwyzej inny szampon kupie

Gość karaimida
pozostaje tylko mega uczucie wstydu wszy kojarzą mi sie fatalnie jak chyba wszystkim odwolalam wszystkie mozliwe wizyty - kwarantanna domowa mam nadzieje ze poradzi i nikogo nie zarazimy

Gość gość
Z wszami to jest tak że nie znasz dnia ani godziny także lepiej być jakos zabezpieczonym. Ja polecę te Cichowsza są tanie wytrzymałe na długo wystarczają.

Gość gość
Cichowsza moim zdaniem będzie dobrym pomysłem. Ochrania dyskretnie, nikt z kolegów czy koleżanek nie będzie wiedział że dziecko używa czegokolwiek na wszy...a to mogłoby być różnie odebrane. Zaraz by się pojawiła jakaś plotka że skoro używa się czegoś na wszy to się ma wszy itp.

Gość gość
My też mamy Cichowsza i córka w zasadzie używa tych gumek codziennie wychodząc do szkoły, tylko w weekend jej nie upinamy.