Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamcik

tarczyca u dzieci

Polecane posty

Gość mamcik

Witam ;) jakie są normy tsh u dzieci w wieku 12 lat ? czy 5.66 to zbyt duże przekroczenie?

Gość to ewidentna NIEDOCZYNNOŚĆ
TARCZYCY dziecko z takim TSH na pewno powinno mieć wdrożone leczenie a pozostałe badania robiłaś? antyciała?

w ogóle to chłopiec czy dziewczynka? i jak samopoczucie dziecka?

Gość mamcik
dostałam skierowanie na podstawowe badania w tym na tarczycę...wszystkie podstawowe wyniki wyszły w normie,natomiast tsh wyszło 5,66..być może dostaniemy jeszcze dodatkowe skierowanie na bardziej szczególowe badania pod tym kątem..ale czy powinnam dla pewności wykonać jeszcze usg? z tego co wyczytałam na necie to normy w różnym wieku są inne...także labolatoria mają jakieś swoje normy ustalone w zależności na jakich ppracują wspólczynnikach i jakiej firmy one są..

na pewno konieczne będzie zrobienie całego pakietu badań tarczycowych i usg, to na pewno żeby ustalić chociażby czy nie ma przypadkiem choroby Hashimoto ale nie napisałaś czy córka miesiączkuje

Gość mamcik
Nie właśnie jeszcze nie miesiączkuje...wyniki zrobiłyśmy dlatego że ostatnimi czasy miała częste bóle głowy i brzucha...a na czym polega ta choroba?

z hashimoto będzie musiała brać leki do końca życia. Zaniedbana tarczyca może prowadzic do wypadania wlosów suchej skóry osłabienia kołatania serca problemy z wagą

Gość nieleczona niedoczynność w
skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do śmierci, bo bardzo obciąża serce, ale przede wszystkim jest uciążliwa ze względu na to, że bardzo działa na psychikę (człowiek cięgle popada w depresyjne stany)

Ja miałam w lipcu wynik tsh 95 to pani doktor się za głowę złapała teraz mam 5.17 więc niebo a ziemia. I z tym serduchem się zgodzę z poprzednim wpisem zanim poszłam do lekarza kilka razy miałam głupie wrażenie jakby mi serce stanęło i po chwili znów zaczęło, bić baaaardzo nieprzyjemne uczucie, raz poleciałam na podłogę. No ale wynik 95 to już skrajny przypadek. Mi się tak poprzestawiało pół roku po urodzeniu dziecka.