Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

picollo_24

usg narządów rodnych

Polecane posty

Może któraś z Was miała USG narządów rodnych ? Jak to wygląda? Jak to się odbywa?

Gość normalnie, wkladają
ci głowicę urządzenia do pochwy i jazda

Gość spokojnie, to badanie nie boli
to Twoja pierwsza wizyta u ginekologa? A wymaz cytologiczny tez bedziesz miec pobrany?

Gość spokojnie, to badanie nie boli
aha, czyli Twoj ginekolog nie ma usg w gabinecie i wysyla na to badanie w inne miejsce? Moj za to teraz mnie na usg cyckow wysyla do kliniki (i paluchem pogrozil, ze powinnam sama pamietac, ze co 2-3 lata taka nalezy wykonac) A o usg dopochwowym to moge powiedziec tyle, ze moj z fotela kaze sie przeniesc na kozetka, zaklada...jakby mala gumke na wziernik i wsuwa do pochwy. Nie boli wcale. Czuje go jedynie, gdy lekarz "dobija sie" do jajnikow, by je na ekranie dokladnie obejrzec. Ale to tez nie boli. Dowiadujesz sie o budowie uk.rozrodczego, wszystko masz na ekranie. Nawet pecherzyki wokol jajnikow widac ;) mnie lekarz ostatnio pokazywal, ktory peknie za dwa, trzy dni (zblizal sie termin jajeczkowania). A kiedy bralam piguly i tez robil usg, to nie bylo widac pecherzykow. Czyli owulacja zatrzymana na bank;) Nie boj sie. To badanie nie boli. Wziernik w pochwie, przy klasycznym badaniu, jest o wiele bardziej wyczuwalny.

Gość ;mikoun
do transwaginalnego usg narzadow rodnych nie trzeba miec wypelnionego pecherza

zgadza się. natomiast do usg przez powłoki brzuszne, pełny pęcherz jest konieczny żeby zobaczyć narządy miednicy mniejszej.

Gdyż właśnie ja dzisiaj się zapisując dowiedzialam sie, że musze mieć pełny pęcherz.