Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zakłopotannnnaa

czy karty czip faktycznie są już zbędne ???????

Polecane posty

Gość Zakłopotannnnaa

Okradziono mnie kilka dni temu w autobusie. Pomału wyrabiam dokumenty i dziś gdy próbowałam dowiedzieć się jak z wyrobieniem kart czipowych (mojej i dzieci) to uzyskałam informacje, że od tego roku (chyba) są już zbędne :o Nic o tym nie wiem... Podobno jak się ma to ok, ale NIKT JUŻ NIE MA PRAWA tej karty wymagać i wystarczy mi wszędzie tylko sam pesel Informacja ta nie była uzyskana oficjalnie więc nie wiem czy to prawda? Wiecie coś o tym?

Gość princessaofpersia
mieszkasz na slasku? chodzi o karte do lekarza?

Gość Zakłopotannnnaa
Tak, tak! Przepraszam... niezrozumiale napisałam

Gość polenka elenka
dzis lekarka poinformowala mnie (oczywiscie na Ty 💤) ze mam sobie wyrobic nowa bo mam nieaktualne dane :o

Gość polenka elenka
dodam jeszcze ze takze dzis, w innej poradni, powiedziano mi, ze absolutnie mam nie wyrabiac nowej, a lekarka miala moze tyle lat co ja :o

Gość dddduuuupp
No to źle Cię poinformowała, bo od 1 stycznia Pani w okienku ma obowiązek zarejestrować delikwenta BEZ KARTY CHIP :classic_cool:

Gość polenka elenka
tak... byłam dzis w dwoch roznych poradniach, w obu kazali dac karte i na podstawie karty drukowali recepty 💤

Gość polenka elenka
:P

Gość hhhups
polenka elenka - tak, bo nadal na podstawie kart można drukować recepty i sprawdzać obecność ubezpieczenia, ale autorka ma racje, bo wszedł z pierwszym stycznia nowy system nazywa się eWuś i jak ktoś karty nie ma to nie ma i sensu jej wyrabiać! http://ewus.csioz.gov.pl/pytania/1/1#q1 tu macie wszystko na ten temat Pozdrawiam

Gość Karinolina
Po 1 stycznia 2013 r. wystarczy, że podasz w rejestracji swój numer PESEL i potwierdzisz swoją tożsamość jednym z wymienionych dokumentów: dowodem osobistym, paszportem albo prawem jazdy, a w przypadku dzieci objętych obowiązkiem szkolnym, do ukończenia 18. roku życia - aktualną legitymacja szkolną.

Gość polenka elenka
tak tez myslalalam, ale na Śląsku widocznie panują jeszcze inne zasady :o

Gość niestety na slasku nadal zadaj
a karty chipowej i bylam juz co najmniej u 10 lekarzy roznych i sama i z dziecmi i wszedzie chca karte, moja jak raz nie dziala i jest wielki klops bo nie i juz :(

Gość niestety na slasku nadal zadaj
co wiecej na dzrwiach rejestracji w kcach na powstancow (woj przychodnei specj) wisi karta ze mimo systemu ewus kazdy zobowiazany jest do okazania karty chipowej

Karta czip ułatwia rejestrację, bo wkłada się ją do czytnika i są wszystkie dane. W rejestracji obsłużą też bez karty, ale jak każdy przychodzi bez niej to rejestracja trwa dłużej bo każdego pacjenta trzeba "ręcznie" wprowadzać do systemu (imię, nazwisko, kasa chorych, adres, pesel) A od przyszłego roku karty mają być w całym kraju...