Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do znawcow tego tematu

JAKA RASA PSA DLA DZIECKA

Polecane posty

teneryfa co za problem???? no dokładnie:) skoro zabieracie psa do samolotu, to musicie mieć małego pieska:) my niestety na dalsze wyjazdy musimy naszego zostawiać, przeważnie zostaje u nas w domu, rodzina ze stolicy przyjeżdża, oni czuja sie jak na wakacjach w mazurskich klimatach:D wiec nie mamy problemu by gdzieś ruszyć tylko odpowiedni wcześniej musimy sie dogadac:)

Gość teneryfa co za problem????
Mały nie jest,ale nawet dużego psa można przewozić w odpowiednio przystosowanej klatce. Nie jest to ani tania ani prosta przeprawa,bo ja psa do luku bagażowego nie oddam i czasami na lotnisku były trudne rozmowy-mimo że wcześniej nas zapewniali że nie będzie problemu,to przy odprawie słyszałam,że zwierzak ma lecieć w luku bagażowym. Obecnie mamy 2 dogi niemieckie. Jeden z nich z nami latał,a w zasadzie najwięcej my z nim-na wystawy międzynarodowe.

Na wakacje lecieliśmy z 5 czy 6 razy, a na wystawy po kilka razy w roku-więc tutaj mam większe doświadczenie jeśli idzie o loty.

nie no ... argument że pensjonat przyjmuje zwierzeta - rozbawił mnie, doprawdy ... jedziesz na wakacje siedzieć w pensjonacie albo w altance przy nim ? Pies w kagańcu i uwiązany na smyczy na gorącej plazy - very humanitarne postępowanie. Poza tym ludzie wyjeżdzają równiez zagranicę a nie nad polskie morze na kwatere do pani krysi.

Teneryfa,ale Ty nie masz psa więc nie rozumiem czemu się wypowiadasz? Moje zwierzęta (bo oprócz psa miałam też kota i jaszczura)nigdy nie stwarzały dla nikogo zagrożenia. A co do urlopu to spędzam go aktywnie-biegi, rower, spacery-więc nie leżę w altance. A za granicą uwierz mi,że byłam wiele razy i zacytowany przeze mnie zwrot można przeczytać w wielu językach.

Poza tym czytaj ze zrozumieniem bo nigdzie nie napisałam,że pies leży w kagańcu i na smyczy w 40stopniowym upale,a jedynie że jak jest gorąco to pies leży na plaży a nie gania i nie zaczepia ludzi. Nie musi leżeć na słońcu-jest coś takiego jak parasol czy parawan. Słyszałaś kiedyś?

Nie mam psa, bo mam własnie obiekcje typu, co z nim zrobić jak będe chciała wyjechać na wakacje lub gdziekolwiek. Nie mam zamiaru brać zwierzaka tam gdzie się będzie : a) męczył b) wprowadzał innych urlopowiczów w dyskomfort

Gość bachorowi psa ?
weź kobieto przestań potem pies będzie wyrzucony

Pies jest jak dziecko-jeśli wiesz jak mu stworzyć odpowiednie warunki to ani on się nie będzie męczył ani innym się nie naprzykrzy. My jak jedziemy na wakacje w 5 (mąż,dziecko,ja i 2psy) to zawsze szukamy kwatery z dużym ogrodem (czy to prywatna,czy hotel czy pensjonat) i tam bierzemy min 2 pokoje lub apartament. Nasze psy są spokojne i ułożone więc nawet nie szczekną przez cały pobyt. Dla ich wygody zmieniliśmy samochód na 7 osobowy. Psy lubią być z właścicielem i lubią podróże,są radosne. To naprawdę nie problem podróżować z psem. A Tobie odradzam yorka dla dziecka bo są wredne i to nie zabawka choć tak wyglądają. Już lepiej chow-chowa lub jakiegoś teriera jeśli lubisz psy które ładnie wyglądają.

Mi się strasznie podoba buldog francuski, ale słyszałam że psy z płaską mordka szybko łapią infekcje. Lubię/wolę małe psy, dużych się boję, bo jak byłam dzieckiem pogryzł mnie wilczur tak dotkliwie że potrzebne było szycie nogi - blizny są do tej pory. Całe życie miałam latlerki - w sumie 3. Tylko pierwszy był przylepą, mądry, cichy, ułożony .... pozostałe 2 to wcielenie diabła.

Ja myślę dla Was o pudlu,sa bardzo inteligentne i uczą sie świetnie.nie ma włosów na mieszkaniu i ubraniu.Może być sredni sznaucer,jesli chcesz męskiego przyjaciela:)) sa także fajne do ułozenia i sprawdzona rasa:))U mnie domu były pudle,super przyjaciel:) a ostatni pies to BRIARD/owczarek francuski/ale to wielki pies i ma włosy dł.prawie do 40cm.. no i jak zaniedbasz to papony murowane...ale rasa pasterska dla rodziny super i do zabawy także nawet z dziecmi...Labrador także ok:)) to wszystko zależy od psychiki psa i od własciciela:) powodzenia

teneryfa co za problem????, wiem o czym piszesz:) nasz piesek też bardzo lubi podroze, nad morze mamy ok 400km i żaden problem z nim jechać, zatrzymujemy sie kilka razy w lesie, załatwi sie, pobiega (my na fajka:D) i dalej w drogę, i nikt nie narzekał na naszego psa na wyjeździe

Predzej Cię taka mała galareta ugryzie niż labrador. Yorki też gryzące. Dogi francuskie są ponoć chorowite. Z małych to może pekińczyk? Bywają wredne,są charakterne ale łatwiej je ułożyć niż galaretę... Beagle też duże nie są, w miarę spokojne są angliki. Ewentualnie możesz się rozejrzeć za wszelkimi miniaturkami. Pudli nie lubię,bo mają jedną obrzydliwą cechę-jedzą odchody :O I skoro boisz się psów to już rozumiem skąd ta niechęć i wyszukiwanie problemów. Women in black-dokładnie tak samo robimy :) tyle że u nas bez papieroska ;)

My mamy maltańczyka to wspaniały piesek, malutki dotego ma włosy nie ścierść jest grzeczny i posłuszny, moje dzieci ciagna go za włosy itp on jest spokojny nie gryzie itp

Z takich małych spokojnych to jeszcze hawajczyk-one są wielkości kota, ważą pewnie z 5kg. I raczej spokojne-tylko kupa roboty żeby zadbać o sierść.

tak szczerze to wolelibyśmy psa, który nie wymaga az tyle zachodu, przede wszystkim z krotka sierścią, chyba te beagle byłby najlepszy czytałam własnie trochę o tym posokowcu... ciekawa rasa:) dog -za duży tych małych miniaturek nie chcemy

Autorko ostatnie moje wypowiedzi były do Teneryfy ;) Beagle to świetna rasa, naprawdę wierne i fajne psy-zresztą porozmawiaj ze znajomymi,którzy je mają, odwiedź ich z dzieckiem i zobacz czy w ogole syn potrafi postępować z psami,bo to bardzo ważne.

Gość Izaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
my mamy psa rasy shihz tzu, jest świetny, łagodny, niesamowicie kochany i madry, no i ma włosy wiec nie gubi go jak siersciowe pieski, no i jest małym pieskiem

:).ale shitzu to rasa dla dziewczynek:) moj syn potem z nim bedzie wstydzil sie wyjść;)mysle przyszłościowo:)

Jak miałam 13 lat a brat 7 to rodzice kupili golden retrievera. Żyje do dzis już 9 lat:) Nigdy przenigdy nikogo nie ugryzł nie okazał grama agresji.Jak najbardziej dla dzieci. Tylko jest to dość spory piesek-waży 35kg więc raczej do domu a nie do bloku-choć u mnie mieszka w bloku na 60m2. Ale te pieski potrzebują troche ruchu. No i są bardzo opiekuńcze:) Np używane do zaganiania/pilnowania owiec:) i trzeba wziąć pod uwagę to że jak weźmiesz psa rasowego to te rasy mają raczej wrażliwe żołądki, goldeny potrzebują karmy plus troche gotowanego bo na samej karmie+mało ruchu szybko łapią kilogramy i cierpią potem na stawy.

Nasz Aro bo tak się wabi to nawet jak mu sie kość zabiera to nie warczy:D pamiętam jak mama mu kiedyś pierwszy raz dała to sie brzydził ją obgryzać i chyba nie za bardzo wiedział jak:) taka pierdoła. Jak ktoś przychodzi to sie łasi tylko. No i jest wszystko żerny. Tzn każde jedzenie które spadnie ze stołu zjada!

Gość yeti mi się śni :)
rok temu odebrałam półrocznego szczeniaka rodzinie która kupiła go "dla dziecka" , powiem krótko - kłębek nerwów ! mozolna i żmudna praca z psem . A na pytanie odpowiadam - rasa - pluszowa z supermarketu

Gość lamboomurcielagoo
Rozumiem ze opisywane psy przez was to rodowodowi przedstawiciele swoich ras? Czy kupujecie pupili na giełdzie? Bo pies rasowy to pies z rodowodem. Reszta to kundla.

Nie wiem, czy beagle to najlepszy pomysl. W ogole psy mysliwskie dla osoby mniej doswiadczonej mi sie nie widza. Zbyt charakterne i niezalezne. Czyli raczej nie jamniki, teriery itp. Calkiem sympatycznie - ale nie mowie tego z doswiadczenia, tylko z ogolnej wiedzy o psach - przedstawia sie basenji. Sami mamy z Malzonem corgi (my akurat cardigana). To pies z zalozenia pasterski-zaganiajacy. Wymaga sporej stanowczosci w wychowaniu (ma w sobie tyle uroku osobistego, ze jest w stanie niezauwazalnie okrecic sobie swojego dwunoznego wokol ogona :P), ale bardzo przywiazujacy sie do czlowieka. Nie jest wielki - to dlugi pies na krotkich lapach, zaskakujaco zwinny i silny na swoje gabaryty. Urodzony komik. Jest o tyle latwy w pielegnacji, ze nie koltuni sie i nie lapie brudu (bloto niemalze samo mu sie wykrusza). Problem natury higienicznej jest jeden - linienie. Corgi caly rok gubia troche wlosa, ale w okresie zmiany szaty (z letniej na zimowa i opiat') ma sie w domu dywan z siersci.

Gość lamboomurcielagoo
Kupujecie psy na bazarach a później wymadrzacie sie jako znawcy wybitni rady. Nawet nie staliscie koło rasowego psa skoro wypusujecie pierdoly i

Ten co jest u mamy ma rodowód. Kupiony był 9 lat temu za 2000 tysiące z hodowli z pod Warszawy.Ma na uchu wybite niebieskie cyferki i papiery. i Ale co tu po rodowodzie? Czasem pies jest bez rodowodu bo ma plamke nie na tym uchu. Albo bo nie po rodzicach championach.E tam. Liczy sie wychowanie a nie rodowód. Z rodowodem czy bez i tak moze zachorować. Np. u naszego staruszka"Z RODO WODEM":D w tym roku wyskoczył guz na powiece i okazało sie że rak. Wycieli i jest zdrowy. A kiedy sobie złamał pazur-babrało sie przez 2 lata bo krzywo odrastał i co raz kuku. A ile razy na szkło nadepnał i opuszek rozwalony? ;) i Czy rodowód czy bez tak samo kochany. A różnicy wielkiej nie ma.

Gość lamboomurcielagoo
Dla rodzin z dziećmi polecam wszelkie owczarki użytkowe oczywiscie z hodowli i to nie byle jakiej, tylko s takiej w której dbają o powielanie dobrych genów i eliminacje chorób i agresji.Dobrze ułożony pies to skarb. Osobiście posiadam dwa pit bulle które śpią razem z kotem i dwójkę dzieci.

Mala czarna, jesli pies pochodzi z zarejestrowanej w Zwiazku Kynologicznym hodowli - zawsze dostanie rodowod. Niezaleznie od tego, czy jego wyglad (eksterier) jest zgodny z wzorcem rasy czy nie. Czyli pies, ktory np. ma tylozgryz, umaszczenie nieodpowiadajace wzorcowi itp., jesli pochodzi z zarejestrowanej hodowli - ma rodowod. Psy nierodowodowe, z niezarejestrowanych hodowli, to tzw. psy w typie rasy. Nasz szanowny corgiszon jak najbardziej ma rodowod, a nawet pare wystaw za soba :)