Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość deeeee

podział majątku

Polecane posty

Gość deeeee

Witam potrzebuje porady prawnej. jak wygląda podział majątku, jeśli jedna miała mieszkanieprzedslubem, ktore zostało sprzedane potem pobudowali dom to podziłą jest pół na pół, czy nie? Dzięki.

Gość deeeee
Chodzi mi o to jak wygląda podział majątku w sytuacji, gdy jedna strona przed ślubem miała mieszkanie, ktore po kilku latach po ślubie zostało sprzedane, a oni pobudowali dom, teraz rozwodzą się i czy podział majątku jest po połowie, czy połowa strony, która nie miała mieszkania jest pomniejszona o wartość tamtego mieszkania sprzed 10 lat, czy o wartośc jakie to mieszkanie miałoby obecnie? Jak to wygląda?

Gość deeeee
Dziękuję za odpowiedź, ale nie do końca rozumiem. Mieszkamie jak wspomniałam zostało dawno - 10 lat temu sprzedane, pieniądze wykorzystane zostały do budowy domu, na wycieczki, lub na co kolwiek innego, ale teraz jest podział majątku. Czy od wartości domu odlicza się wartośc tego byłego już mieszkania i jaka to wartość, sprzed 10 lat, czy obecna?

A w jaki sposób został nabyty i czyją własnością jest (i był) grunt pod budowę domu? I kto miał jaki wkład w budowę?

Gość deeeee
Został kupiony w trakcie trwania malżeństwa. Czy ta darowzina to musiała być formalna? Cały czas chodzi mi o to, czy teraz mogę ubiegac się o uwzględnienie w podziale majątku tego mieszkania i dlatego przy podziale majątku dostać większą część?

Darowizna nie musiała być formalna (rzecz tylko w jej udowodnieniu). Możesz się ubiegać o uwzględnienie w podziale tego mieszkania (a właściwie ceny z jego sprzedaży, stanowiącej nakład na "obcy" majątek), pod warunkiem, że: - oboje jesteście właścicielami domu na zasadzie wspólności majątkowej małżeńskiej albo - każde z Was miało jakiś wkład w nabycie działki lub budowę domu (czyli że działka i dom nie pochodziły wyłącznie z ceny uzyskanej ze sprzedaży mieszkania).