Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamamama123654

tabletka po- brać?

Polecane posty

Gość mamamamama123654

Wczoraj mieliśmy z narzeczonym wpadkę a mianowicie pekla nam gumka. I teraz gonitwa myśli brać tabletkę czy nie brać. Wiem że decyzja należy tylko do nas ale po prostu chciałabym wiedzieć co byście zrobili na naszym miejscu. Myślelismy juz o dzieciach ale ja jeszcze studiuje, i dzidziuś w tej chwili wypadł by na listopad tego roku(ostatni rok studiów) i tylko tego się na razie obawiam. Wiem że jak skończe studia to pewnie bardzo bedziemy chcieli miec dzieci, ślub planujemy na maj przyszłego roku. Brałybyście tabletkę po pomimo wszystkich skutków ubocznych wiedząc że mniej wiecej rok później i tak chcecie mieć dziecko??

Gość ja to...
kiedyś wzięłam. Potem po roku staraliśmy się o dzidzię. Pojawiła się po następnym roku :-) Powiem tak: jeżeli uważasz, że korzyści są lepsze dla Ciebie - weź. Jeżeli masz cień wątpliwości - nie bierz. Ja wtedy nie miałam wątpliwości. Sytuacja była jaka była. :-)

Gość mamamamama123654
justek a miałaś jakieś efekty uboczne??

Gość mamamamama123654
właśnie mam bardzo duże wątpliwości bo chce być już mamom, tylko się boję że sobie nie poradze teraz.. Ale z drugiej strony czy te pare miesięcy tak dużo zmieni.... Wiem że napewno bym się cieszyła, ale było by ciężko..

Gość Lepiej jeszcze nie bądż
'mamom' tylko podszlifuj nieco znajomość języka ojczystego, bo czego to dziecko nauczysz? Studiujesz łopatologie stosowaną?:O

przez kilka dni brzuch mnie bolał a okres przyszedł w normalnym czasie potem się przebadałam u gienia i wszzystko jest ok

Gość wiesz ze moze juz byc za pozno
?? Dopiero sie zastanawiasz,a im szybciej tym skuteczniej. My tez mielismy taka wpadke,ale co zrobimy,nie mielismy watpliwosci. Lekarza znalezlismy 12h po,zrobil usg,stwierdzil olwulaje i dal tabletke. Skutki uboczne byl : plaamienie po paru godz,bol brzucha i w nastepnych cyklach niewielkie rozbieznosci 27-32 dni w cyklu a wczesniej zawsze 28.

Gość mamamamama123654
mam o tyle dobrą sytuacje że na jutro rano mam umówioną wizyte, słyszałam że trzeba wsiąść do 72 godz, przy czym jak się weźmie od razu to wystarczy jedna, nie tak jest??? Poza tym nie wiem czy odłożenie tego w czasie o parę miesięcy jest warte skutków ubocznych, no i czy potem bez problemu zajde w ciążę?? Po prostu jak będą jakieś problemy to sobie tego szybko nie wybacze :(

Gość kroczekowa
jakie problemy?? Dziewczyno, nie dokonujesz aborcji na boga! Wiesz, ze jesli doszlo do zaplodnienia to ta tabletka podtrzyma ci ciaze? Ja wzielam taka tableteke dwa razy- zadnych skutkow ubocznych! W ciaze zaszlam za drugim podejsciem.

Gość mamamamama123654
kroczekowa pierwszy raz słysze że te tabletki podtrzymują ciąże, słyszałam raczej że są to tak silne chormony że powodują poronienie jeśli doszło do zapłodnienia..

Gość jnkieterka
brać ja jakbym nie brała to miałabym już dwoje dzieci conajmniej

Gość mamamamama123654
na wieczór umówiłam się ze znajomym lekarzem, więc jak się zdecyduje to wezmę jeszcze dziś

zastanów się dobrze. ja raczej bym nie wzięła. I to nawet nie chodzi o skutki uboczne, których tak naprawdę nie przewidzisz, bo każdy organizm jest inny. Nie osądzam Ciebie - broń boże. zrobisz jak będziesz uważać, ale - naprawdę dobrze to przemyśl. ..

jestem kilku poronieniach. mam jedno dziecko. Teraz jestem w zagrożonej ciąży. Wszystko bym oddała, aby moje dziecko urodziło się zdrowe, a to nie jest takie proste.

Powiem Ci coś jeszcze. jak byłam bodajże w 5-65 tyg. ciąży z synkiem, to trafiłam do szpitala. miałam krwawienie przez dłuższy czas /leżałam prawie miesiąc/. Wyszłam na swoje żądanie, bo lekarz zdecydował o niepodtrzymywaniu ciaży - bo nic z tego nie będzie, dziecko będzie jak coś to chore itp.... Miałam już wczesniej dośwaidczenia z decyzją jaką mi proponował, dlatego nie zgodziłam się. Dzisiaj mój synek ma 11 lat, jest zdrowym i radosnym chłopcem, laureatem Mistrzostw Polski / nie jest ważne w czym, bo nie o tym temat/ i gdybym nie podjęła takiej decyzji wtedy - to dzisiaj byłabym sama. Mam tylko jego, pozostałe ciąże poroniłam, albo ona obumarła. Dlatego tak cię proszę - zastanów się dobrze, abyś kiedyś nie żąłowała swojej decyzji

Zresztą - wcale nie jest powiedziane, czy rzeczywiście zajdziesz w ciąże. To wbrew pozorom - nie jest takie proste :). Inaczej ziemia już dawno by się przeludniła. :) Głowa do góry autorko!!!

Żadnych skutków ubocznych nie miałam. Skoro pytasz na forum co masz zrobić, to masz duże wątpliwości.

Gość mamamamama123654
droga Będę MAMĄ2013- nepwno się dobrze zastanowie, tym bardziej że tak jak napisałam wcześniej chce mieć dziecko :) to ciężka decyzja, chyba nigdy wcześniej bym nie miała wątpliwości a teraz mam ich wiele.. Obawiam się o studia ale z drugiej strony każdy jakby tak chcieć sie nad wszystkim rozdrabniac to żaden czas nie jest dobry na dziecko

Gość wiesz ze moze juz byc za pozno
Lekarz mi mowil,ze moze byc za pozno,ze nie daje gwarancji. I tak,jak doszlo do zaplodnienia i implantacji to te tabletki podtrzymaja ciaze. To duza dawka progesteronu,ktora na wczesniejszym etapie blokuje owulacje i zaplodnienie. Ale potem potrzymuje ciaze. Problemow z zajsciem w ciaze potem nie mialam zadnych,zaszlam w pierwszym chcianym cyklu.

Gość mamamamama123654
zgadza się, chociaż wiem że ostateczną decyzję podejmę z narzeczonym i tylko nasze zdanie się będzie liczyć. Jego zdanie bedzie dla mnie najważniejsze. Gdy powie że lepiej żebyśmy wzieli tabl to chyba tak zrobimy, chociaż wczoraj on miał więcej wątpliwości niż ja.. Ale mimo to chce poznać inne stanowiska, chociaż widze sama po sobie że bardziej mnie cieszą rady nie bież niż bież i to chyba chciałam usłyszeć.. Ale decyzja musi być dobrze przemyślana..

postąp tak jak każe ci sumienie... ja nigdy nie brałam i nie wezmę, jeśli zajdę w ciąże, przewróci to nasze życie do góry nogami, ale damy radę (najbardziej będzie mi szkoda tego, że nie będę mogła pracować przez jakiś czas:( )

Gość mamamamama123654
nie wzięłam tabletki.. nie wiem czy zrobi łam dobrze czy nie ale tak z narzeczonym oboje zdecydowaliśmy.. Zresztą po nim było widać że chciał by dziecka, ja zresztą też była to po prostu wojna między sercem a rozumem i serce wygrało :) chociaż mam jeszcze małą nadzieje że serduszko się samo wstrzyma na parę miesięcy, los zdecyduje :)

Gość mamamamama123654
Dziękuje wszystkim za dodanie mi wczoraj otuchy :)

ja bym na Twoim miejscu nie brala... nie rozumiem kobiet ktore w ten sposob zabijaja swoje malenstwa choc wiem ze czasami sytuacja nie pozwala na dziecko