Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

podlej kwiatki

Pierwsze ruchy dziecka

Polecane posty

Czy to mozliwe abym poczula pierwsze ruchy malenstwa okolo 14 tc ? Teraz jestem w 16 ale od 14 czuje takie delikatne musniecia w brzuchu. Nie wiem jak to opisac. Wzdecia to nie sa na pewno bo znam dobrze swoje cialo. ''Ruchy'' te sa porownywalne niemalze do przepylniecia rybki w brzuchu lub cos tego typu. Dodam iz to moja pierwsza ciaza a jestem osoba szczupla. 168 wzrostu i 60 kg . Ruchy te odczuwam glownie wieczorami gdy juz leze lub w pozycji siedzacej z ''podkulonymi'' nogami ogladajac tv :)

Gość bjbvcxzxcvbnm,mnbvcxzcvbnm
tak to są pierwsze ruchy :)

Jestem w lekkim szoku bo z tego co wiem to ''pieroworodki'' odczuwaja ruchy malenstwa dopiero kolo 20 tyg ciazy. A tu juz w 14? I to nie mowie ze codziennie ale co jakis czas, a wydaje mi sie ze z biegiem czasu coraz ''silniejsze'' sa te musniecia :) i to glownie czuc po bokach brzucha, rzadko kiedy w bliskiej okolicy pepka

Gość UlalalaO
tak, jak najbardziej to mogą być pierwsze ruchy. Ja poczułam w 15 tc takie własnie bąbelki i delikatne muśnięcia. Myslałam, ze sobie wmawiam itd. ale nigdy wcześniej nie miałam czegoś takiego. Z tygodnia na tydzień to uczucie było coraz mocniejsze i wyraźniejsze oraz częstsze- teraz nie mam watpliwości, że to były pierwsze ruchy. I ja np szczupła nie jestem. ważę 75kg przy wzroście 171cm.

Gość zakłopotana wyrodna matko
Ty znowu pierdołami się zajmujesz, a na usg gentycznym nawet nie bylaś. Traktuje to dziecko jak zabawkę, pepkowe, ruchy a o jego zycie i zdrowie nie dbasz wcale...Strasznie jesteś niedojrzała. Większość pierworódek czuje ok 20, ale ty czujesz w 14 tc, weź ESPUMISAN to ci przejdą te ruchy.

zakłopotana wyrodna matko skąd masz takie informacje o ZaklopotanaNieznajoma, że ja obrażasz??

Gość tez jestem pierworodka
I pierwsze ruchy poczulam w okolicach 16 tc. Wlasnie wtedy kiedy np.polozylam sie na brzuchu lub podkulilam nogi. Nie bylam pewna czy to to,bo to wczesnie ale z dnia na dzien byly co raz silniejsze. Dodam,ze w 18 tc czul je juz moj maz,wiec sobie nie ubzduralam i nie pomylilam ze wzdeciami :P

No a wiec nie pozostaje mi nic innego jak tylko sie cieszyc ze czuje juz ruchy mojego babelka ;) Choc pod reka nie czuje jeszcze nic. Czasami przd snem naprawde bardzo dlugo wedruje delikatnie reka po brzuchu ale nie czuc nic gdy tylko ja oderwe to czuje to musniecie ale to tylko wewnatrz. Aby tatus poczul musimy jeszcze poczekac :)

tak to na pewno ruchy dzidziusia :) ja teraz jestem w pierwszej ciąży i poczułam w 16 tc także jest to możliwe :)

Autorko pewnie że możliwe:) piekne uczucie cio??eh

Gość tez jestem pierworodka
Jeszcze da ci popalic w tym brzuchu. Moje takie ruchliwe od poczatku i takie kopniaki potrafi mi serwowac przez caly dzien,ze az zginam sie w pol. Teraz przed porodem jest troche spokojniej,nawet noce przesypia razem ze mna.ale tak w okolicach 30 tc to prawie 24 h/dobe fikal i fikal. Niezbyt delikatnie :P

Gość To jelita nie
ruchy dziecka:o Bez przesady, pierwsza ciąża, ruchy w 14tygodniu w dodatku odczuwane codziennie :o

Gość W okolicy pępka
to ja rzadko czuje ruchy dziecka a kończę 26tydzień a Ty w 16 już je tam czujesz?

Ja też bym nie stawiała na dziecko. W drugiej ciąży poczułam coś około 16 tyg. i niby druga ciąża więc powinnam wiedzieć, ale zapytałam mojej pani doktor i stwierdziła, że to raczej jelita, że jeszcze za wcześnie. I prawda, w tak wczesnej ciąży nawet jakby to były ruchy to nie byłyby odczuwane codziennie.

Ale ja nie twierdze ze czuje je codziennie tylko co jakis czas tak co 2-3 dni. To zalezy. I naprawde znajac swoje cialo nie da sie tego pomylic ze wzdeciami gdyz to calkiem inne uczucie. No doslownie jakby mi rybka przeplynela przez brzuch :D

Doti:) --- musze przyznac Ci racje ze naprawde cudowne uczucie dlatego mowie iz czekam z niecierpliwoscia az ruchy beda coraz mocniejsze i lepiej wyczuwalne :) W okolicy pępka--- nie mowie ze czuje ze je w okolicy pepka tylko bardziej po bokach brzucha :)

Jestem teraz w 20tc skonczonymi i mala czuje od 16 tc i jest to moja druga ciaza:-) tego nie da sie przeoczyc :-) Mala aktywna jest wieczorami najbardziej :-) Czuje ja najczesciej. W prawym boku :-)

zakłopotana idiotko !!!------ ''nie mowie ze czuje ze je w okolicy pepka tylko bardziej po bokach brzucha '', ''i to glownie czuc po bokach brzucha, rzadko kiedy w bliskiej okolicy pepka'' czytanie ze zrozumieniem sie klania... dlatego przeczytaj to sobie raz jeszcze GLOSNO I WYRAZNIE i wtedy dopiero sie wypowiadaj a nie kompromituj sie dziecko drogie.

z pewnoscia to dzidzia :) ja poczulam pierwsze takie musniecia ok 17 tygodnia wiec podobnie:) to piekne uczucie bo potem to juz kopanie w zebra etc....

A poza tym nie mi a Tobie przyda sie psychiatra gdyz najwidoczniej masz gleboko ukorzenione problemy emocjonalne ekscytujac sie az nazbyt moim zyciem osobistym. Takie zachowanie wymaga leczenia dobrze Ci radze bo to w jaki sposob sie zachowujesz i co soba reprezentujuesz zdrowe nie jest, wrecz przeciwnie.

Gość mama majowa:)
ja pierwsze ruchy dziecka poczułam w 17 tygodniu. Na początku nie zawsze codziennie a od 19 tygodnia już codziennie.

Gość No przecież
napisałaś" rzadko kiedy w pobliskiej okolicy pępka". W 16tc dziecko tak wysoko? Jak już to powinnaś czuć w podbrzuszu i to bardzo nisko.

Maite, Asiek30. -- zgadzam sie co kobieta to inny przypadek :) i ze z czasem te musniecia nabieraja wiekszej sily :)