Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

podlej kwiatki

Pierwsze ruchy dziecka

Polecane posty

Gość Lepiej mu tego
nie mów bo Cię wyśmieje:o

Gość KLASYKA na topie
bez obrazy, ale pierwsza ciaza i ruchy w 14 tyg to tylko i wylacznie Twoja wyobraznia. Czujesz przelewania w jelitach,a na sile szukasz ruchów dziecka. Jestem w 3 ciazy, aktualnie w 17 tygodiu i jeszcze dziecka ne czuje, chociaz czasem "cos" mi sie wydaje A skad wiem, ze TY nie mozesz czuc ? bo dziecko w 14 tyg ciazy - liczac od okresy- czyli tak naprawde rozwiniety, 12 tygodnowy plod jest mausienki. MAcica jest wieksza ale wciaz bardzo mala i umiejscowiona pod jelitami( to jeszcze nie czas, ze wypycha wszytskie narzady i czujesz ja dokladnie pod skórą). Nie ma takiej opcji, zeby 12 tyg plod ruszal sie na tyle mocno , zeby czuc te ruchy.Przykro mi

Gość KLASYKA na topie
i jeszcze chcialam dodac, ze tez doszukuje sie ruchow dziecka w kazdej ciazy . I tak naprawde jak dziecko sie zaczyna ruszac, to TO sie wie nie mozna tego pomyslic z jelitami

Ja nie czuje malej non stop, czuje ja nisko... nie pamietam juz jak to bylo w pierwszej ciazy mam przeblyski, ale ruchy sie nasilja chyba duzo pozniej, z tego co kojarze to maly kopal mnie silnie, wieczorami tylko w 24-25 tc pozniej juz coraz mocniej i czesciej :-) Nato nie ma wyznacznikow.....

Gość autorko :( naprawdę
jesteś taką kretynką czy tylko udajesz? Jednak takie smarkule nie powinny mieć dzieci. Nie wiesz co piszesz potem się tego wypierasz, nie odróżniasz wzdęć od ruchów jelit, przezierność karkową mierzysz w 15 tc :o a teraz jeszcze czujesz ruchy płodu zwłaszcza będąc opasłą świnią na pewno je czujesz tak wcześnie - jesteś żałosna. Ktoś Ci posłał link jak jest macica ułożona w twoim tc i gdzie powinnaś czuć ruchy jak już i nie jest to ani bok ani okolica pępka ciemna maso ....

Gość ale z was idiotki,
do tego większość pewnie udaje przykładne żony i matki a tutaj plują jadem zakompleksione wredne baby.

" To, kiedy kobieta rozpozna pierwsze ruchy dziecka zależy od tego czy jest pierwiastką, czy wieloródką. Kobieta będąca pierwszy raz w ciąży, znacznie później, to co dzieje się w jej brzuchu rozpozna jako ruchy dziecka, bo nie miała okazji nauczyć się ich słuchać. Nie wie czego ma oczekiwać, więc pierwsze sygnały wysyłane przez dziecko mogą sprawiać wrażenie, jakby przelewało się coś w brzuchu, coś działo się w jelitach wyjaśnia lekarz medycyny, specjalista ginekolog i położnik Grażyna Komnata-Gajda ze Szpitala Położniczo-Ginekologicznego Ujastek w Krakowie. Pierworódki na ogół dopiero w 20. tygodniu ciąży, czyli prawie w połowie jej trwania, nie mylą ruchów dziecka z innymi doznaniami. Natomiast wieloródki opowiadają mi czasem, że pierwsze ruchy odczuwają już nawet w 16.-18. tygodniu ciąży - mówi lekarka." Ja wiem, że czekacie na te pierwsze ruchy, ale na tym etapie ciąży jak u autorki i w dodatku pierworódki to raczej na 95% to nie są ruchy dziecka. Ja przeszłam dwie ciąże pod rząd bo mam dzieci rok po roku i dobrze pamiętałam jak to jest czuć ruchy to jak w drugiej ciąży pierwszy raz coś poczułam to nie byłam pewna czy to dziecko czy raczej jelita.

czepiacie się dziewczyny strasznie ! Ja poczułam pierwsze ruchy w 16 tc i jak spytałam się lekarki to powiedziała że zdąża się że kobiety czują wcześniej. Jeżeli łożysko jest na tylnej ścianie,jeżeli są szczupłe można czuć ruchy wcześniej tylko nie każdy wie że to właśnie ruchy dziecka! Ja swoje maleństwo na początku czułam bardzo nisko nad spojeniem łonowym później ruchy są odczuwalne coraz wyżej. Także autorko głowa do góry i nie zwracaj uwagi na te wulgarne komentarze cóż niektórzy tylko w taki sposób mogą wygłosić swoje zdanie a że nie są zbytnio wychowani to już ich problem i osób z nim przebywającymi :)

Gość tez jestem pierworodka
Dlaczego tak naskakujecie na kogos kto wczesniej poczul ruchy dziecka? To ze wam sie nie udalo to nie musicie odgrywac sie na innych. Ja poczulam jak pisalam w 16 tc i nie bylam pewna,ale jak zaczelo sie powtarzac i nasilac to nie mialam watpliwosci,ze bylo to to. Tym bardziej ze kopniecia czul moj maz w 18 tc,jak przylozyl reke.. Od jakiegos 19 tc ruchy byly bardzo regularne. Wiec zalezy to od dziecka i naszej budowy. Ja lozysko mam na tylnej scianie wysoko,wiec moze to tez mialo znaczenie. Rownie dobrze moge napisac,ze nie wyobrazam sobie jak to mozna poczuc dopiero w 20 tc,kiedy u mnie to juz byla codziennosc.

Ja na nikogo nie naskakuje tylko napisałam jak to wygląda z medycznego punktu widzenia. Mi w drugiej ciąży w 17 tc lekarka powiedział, że to jeszcze raczej za wcześnie na czucie ruchów więc opanuj emocje --> tez jestem pierworodka. Nie wiem dlaczego miałabym się na kimkolwiek odgrywać, mam dwójkę fajnych dzieciaków i trochę szerszy światopogląd niż zazdrość o to, że ktoś poczuł ruchy w 16 tc. 🖐️

Gość tez jestem pierworodka
Cisza nie pisalam wylacznie do ciebie. I jestem opanowana,ale nie mozna generalizowac. U kazdego jest inaczej.

Gość do autorkii
ja pierwsze ruchy dziecka poczulam juz w 14 tygodniu wiec jest to mozliwe. I to bylo na stówe dziecko, bo potem czulam już coraz częściej i silniej.

Gość Ja poczułam w 10tc
pierwsze ruchy, urodziłam w 20 więc jest to możliwe autorko wierze Ci jak najbardziej ;) Pewnie niedługo też urodzisz swoją f"asolinkę" 10cm ;)

Pozyjemy zobaczymy nie nakrecam sie choc przyznam szczerze ze za kazdym razem sie ciesze gdy cos takiego poczuje. i naprawde jestem w stanie glowa reczyc iz to nie wzdecia bo juz kiedys mialam problemy z zoladkiem i na wszelkie bulgotania itd jestem baaaaardzo wyczulona