Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olkamolaaaaaa

juz nie wiem co mam robic-bardzo złe wyniki moczu :(((

Polecane posty

Gość tez miałam podobnie
lekarz przepisywal mi urinal i urosept

Gość olkamolaaaaaa
acha-a robili Ci usg?

Gość tez miałam podobnie
ja ogolnie duzo tabletek w ciazy lykalam: zelazo, nospa, urinal, urosept, doatakowo zapisywal mi globulki dopochwowe, nospa plus oczywiscie witaminy. kiedys naliczylam ze przyjmuje 15 tabletek dziennie! nalazilam sie po lekarzach i strachu najadlam - podobnie jak ty. pozniej stwierdzilam ze skoro robili mi usg - pecherza, nerek i nic nie zobaczyli tzn ze tam nic nie ma a ja sie niepotrzebnie stresuje. stwierdzilam ze bede obserwowac mocz- - czy nie zmienia barwy (krwinkomocz-to jest zly objaw). na dzien dzisiejszy jestem juz mama prawie od 3 lat i jest ok.

Gość olkamolaaaaaa
amarylis-robiłam dwa razy , raz wyszlo 20 wpw, a za 1,5 tygodnia 50 wpw.Dodam ze przed drugim badaniem mało pilam przez caly dzień-może z dwie szklanki przejzystos lekko mętny barwa ciemno zółty ciężar wlasciwy 10,019 ph 7 glukoza, ketony, bialko ,azotyny nieobecne urobilinogen w normie osad leukocyty 1-3 erytrocyty swieze 50 wpw krysztaly szzawianu wapnia liczne fosforany bezpostaciowe nieliczne

Gość tez miałam podobnie
mja rada - ciesz sie ciaza, sluchaj lekarzy i duuuuuz pij :) bedzie dbrze zbaczysz :) mam nadzieje ze troszke sie uspokoilas?

Gość olkamolaaaaaa
ja się dziewczyny martwię ,że umre :( ale chyba lekarze by nie oszukiwali jakby cos podejrzewali

Gość tez miałam podobnie
jakby cos pdejrzewali to napewno by zaczeli szybko dzialac. mi mj gineklg powiedzial ze "widocznie taki mj urk" skro i urolog i nefrolog niczego nie stwierdzili. a mialas moze rbine badanie moczu przed ciaza? albo jak wygladaly pierwsze wyniki moczu w ciazy? byly ok?

Gość olkamolaaaaaa
przed ciąża nie badałam-2 l ata temu badałam i miałam idealne teraz pierwsze wynikiw ciąży wykazaly 20 erytrocytów wpw

Gość tez miałam podobnie
to moze masz tak jak ja? moze po ciazy wroca do normy?

całą cąże miałam problemy z wynikami moczu, kazali mi unikać szczawiu i papryki(!),dużo pić,jeść suszoną żurawinę, urosept chyba jadłam też. bardzo ważne jest prawidłowe pobranie próbki moczu, pewnie mnie zaraz zjada ale lekarz kazał mi to robić taK: idziesz do łazienki i oddajesz strumień moczu, podmywasz się następnie zakładasz tampon, myjesz się, mocz do zbiorniczka, myjesz się. bardzo dużo z tym zachod miałam ale tak kazano.

Gość olkamolaaaaaa
koszka,ale tez mialas erytrocyty?

Gość olkamolaaaaaa
dzięki dziewczyny za wszystkie rady amarylis napisz proszę czy naprawdę te wynki to tragedia?

Gość olkaaamolka
może ktoś jeszcze cos podpowie

Autorko, ja Ci powiem jeszcze: na bank nie masz raka pecherza, bo: Choroba ta w 80% dotyczy mezczyzn po 45 roku zycia Najczersciej jest wykrywana u mezczyzn w ok. 65 roku zycia Objawia sie zajebistym bolem i problemem z oddawaniem moczu, krew w nim nie jest klarowna, tylko wije sie jako taka wezowata zelowata zawiesina. W 98% dotyczy palaczy lub bylych wieloletnich palaczy, 2% to wynik pracy w srodowisku toksycznym (gornicy, spawacze itp.) Moj tata jest polroku po operacji usuniecia pecherza z tego powodu, wiec juz sie co nieco zdarzylam zorientowac z czym to sie je. Wyniki w ciazy czesto odbiegaja od norm dla zdrowego- czlowieka nie w ciazy :-) i o powodach dziewczyny juz Ci napisaly prawie wszystko :-) sama mam kamice nerkowa, wlasnie szczawiowa i takie wyniki jak Ty mialam wlasnie po napadzie kolki nerkowej, czyli po urodzeniu kamienia. Na usg moglo Ci nie wyjsc, bo moglas kamien juz urodzic, a zostal Ci sam piasek - nalezy duzo pic - szczegolnie wode jana, ale ja bym jej w ciazy nie pila, chyba, ze na wyrazne wskazanie lekarza.

Gość olkaaamolka
....

Gość olkaaamolka
a przy raku pęcherza widać tą krew?

Doczytalam teraz Twoje wyniki moczu, masz praktycznie zasadowe ph, wiec na moje oko, lekarz sensownie zalecil rutinoscorbin, zeby zakwasic mocz.

Gość olkaaamolka
a jak Twojemu tacie stwierdzili tego raka pęcherza?na usg było widać?

Olka, przestan juz z tym rakiem :-) naprawde. Ta krew w moczu w przypadku raka pecherza wyglada krwista żelowa gesta nitka, ktora sie wije w zwyklych wodnistych zoltych lub zmętnionych siuśkach. Przeciez Ci napisalam, ze ta choroba praktycznie nie dotyczy mlodych kobiet, a starych facetow.

Gość olkaaamolka
...

Gość olkaaamolka
ja ,wiem ale to silniejsze ode mnie niestety :( ja się boje ze czasami na usg wszystkiego nie widac

Jak mu soe calkowicie mocz zatrzymal i nie mogl w ogole zrobic siku od prawie 2 dob, to pogotowie go zabralo na ostry do szpitala na urologie i tam go zacewnikowali i wyplukali pecherz roztworem soli fizjologicznej, spuscili mu 3 litry moczu z krwia. Rano zrobili cystoskopie, czyli wziernikowanie pecherza, takim specjalnym cystoskopem przez cewke moczowa obejrzeli wnetrze pecherza i wycieli powierzchowna czesc guza i pobrali to do histopatologii, za 3 tyg. Przyszly wyniki, ze to nowotwor zlosliwy. No i operacja. Kochana, naprawde masz co najwyzej piasek szczawianowy. Tata byl na oddziale uro-onkologicznym dobrego szpitala uniwersyteckiego i jedyna mloda dziewczyna, ktora tam lerzala miala wrodzona wade nerki i jej ja wycinali. Tak to sami starsi ludzie, mezczyzni z roznymi nowotworami prostat, pecherzy, albo kobiety z kamicami.

Gość olkaaamolka
dzięki

Gość olkaaamolka
jak sikam to zauwazylam ze w moczu pływają tak drobinki na wierzchu -martwię się ze to tyle erytrocytów w polu widzenia

Gość olkaaamolka
oczywiście jak wysikam do pojemnika i te drobinki widać jak patrze pod światło

Kilka lat temu jak mialam kolke nerkowa, to tez takie mialam. Jak juz doszlam do siebie i poszlam na usg, to nic niepokojacego nie wyszlo, tylko w badaniu moczu te szczawiany - wiec od tego czasu zero rabarbaru, zupy szczawiowej, ograniczam czekolade i zielona herbate. I podstawa pic duzo wody i pilnpwac zakwaszenia moczu.

Gość olkaaamolka
....

Gość olkaaamolka
lilith a myślisz ze te pływające drobinki to krew?

Gość olkaaamolka
dziewczyny naprawdę dzięki za poświęcony czas caly dzień dzisiaj płakałam :(