Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cytrynka199

Mam 16 lat, mój chłopak 23 czy będzie mógł zaadoptować dziecko do mojej 18?

Polecane posty

Gość cytrynka199

mam 16 lat w październiku skończę 17 i jestem w ciązy. zostanę mamą w listopadzie i będe miała 17 lat mój chłopak ma 23 lata. Zastanawiam się jak to bedzie jak urodzę.. Czy mój chłopak będzie mógł wziąść te dziecko w opiękę do mojej 18-stki? I odrazu mówię, że będe z nim mieszkać

Gość cytrynka199
Nie po prostu robiliśmy to bez zabezpieczenia .

Przede wszystkim powinien to dziecko UZNAĆ w Urzędzie Stanu Cywilnego. To ma znaczenie dla nazwiska dziecka i dla uprawnienia do żądania ponoszenia kosztów utrzymania dziecka. Zaadoptować można tylko dziecko obce. W tym wypadku, tylko uznanie ojcostwa.

Gość cytrynka199
No to on uzna to dziecko i wlasnie nie wiemy jak to dalej bedzie czy sad da nam pod opieke to dziecko to znaczy mojemu chlopakowi i czy nam go nie zabierze :(

Gość cytrynka199
tak mialam a ma to jakies znaczenie?

Gdyby wszystkim małoletnim Sądy odbierały dzieci, to zabrakłoby w Polsce domów dziecka. Głowa do góry. Najważniejsi są biologiczni rodzice. A wszystko, co sąd "robi" to dla dobra dziecka. Ale, dlaczego od razu sąd? Myślisz, że w Sądzie nie mają co robić, tylko interesować się Tobą? Wasza sprawa. Chyba, że masz już kuratora, ale o tym nie wspomniałaś. A tak? Kogo to interesuje, że urodzisz, jako nieletnia? Gdybyś miała poniżej 15 lat, to co innego. Seksik z małoletnią jest przestępstwem.

Gość cytrynka199
nie mam zadnego kuratora :) więc nie mam sie czego bać :) Dzięki więlkie za pomoc :)

Gość cytrynka199
Myślałam ze wystarczy szybko wypłukać :(

Gość cytrynka199
kto pisze za mnie glupie pytania?!

Gość djfhdkjh
Poczytaj z łaski swej kodeks rodzinny i opiekuńczy, bo wyobraż sobie, że takie coś ISTNIEJE i tam jest napisane że jak jesteś w tym wieku, to normalnie możesz brać ślub i mieć pełnie praw opieki nad dzieckiem

Gość djfhdkjh
A ten chłopak swoją drogą ma szczęście, że już z tego co wiem prokurator na nim nie siedzi w myśl art. 200 k.k.