Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam pytanie do was.

ktg- pytanie do mam

Polecane posty

Gość mam pytanie do was.

Witam. Mam takie pytanie. Czy lekarze kazali wam przed porodem robić ktg?jest to konieczne? Bo ja jestem w 37tc. Dziś byłam u lekarza i myślałam że będzie kazał mi zrobić ktg ale on nic na ten temat nie mówił. No i teraz nie wiem czy nie trzeba czy zwyczajnie zapomniał o tym.

Gość gfdds
Jakby stwierdził ze cos sie dzieje to by kazał zrobic, sama możesz jechać na izbę i zrobic ktg

Gość prosze bardzo tu
Tak robiłam ktg z zalecenia lekarza. Ale to było w drugiej ciaży a w pierwszej inny lekarz nie zlecił mi tego.

Gość mam pytanie do was.
Czyli mówicie że nie trzeba robić? Z tego co wiem to znajome które rodziły to ok 38tc robiły ktg z zalecenia lekarza. Ja teraz następną wizytę mam na 3 dni przed terminem porodu więc już będzie późno. Tym bardziej że wg lekarza mogę urodzić szybciej. Tzn lekarz powiedział że wszystko w porzadku. Długość szyjki prawidłowa i zamknięta. Ale główka dziecka jest już bardzo nisko..

Mi lekarz nie zlecał, ale jak byłam w szpitalu by się zapisać na cc to mi przed konsultacją zrobili - szpital Św. Zofii w Warszawie - i wiem, ze wszystkim kobietom tam robią co idą w tej sprawie.

Gość ja też nie miałam
dowiadywałam się wśród znajomych, które prowadziły ciąże u różnych lekarzy (w tym ordynatorów oddziałów położniczych) i żadna jak się nic nie działo to nie miała robionego ktg. dwie miały się dopiero zgłosić jak minął termin porodu.

Gość kalafiorowa
ja od 38 tyg chodze co tydzien

Gość Napewno zrobiliby
Ci gdybyś była po terminie, teraz jeśli brzuch się nie napina wszystko jest ok to nie każdy lekarz wyśle.

Gość mam pytanie do was.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Już jestem spokojna bo to moja pierwsza ciaza więc wszystko nowe. A lekarz tylko kazał pilnować ruchów i sie zgłosić do szpitala jakby sie nie ruszala dłużej niż 5-6godzin.

Gość zonaKraka
Mi lekarz na ostatniej wizycie, w 37 tc powiedział żeby już nie przychodzić (miałam ściągany pessar wtedy) tylko żeby zgłosić się po 38 tc na ktg do szpitala, w szpitalu po pierwszym ktg zalecili za tydzień przyjść na kolejne. Ktg monitoruje też tętno dziecka, więc wolałam pójść i wiedzieć że wszystko ok. Słyszałam też że można nie zauważyć że poród się zaczął i nie wyczuwać skurczy, ale po swoim nie wiem jak to możliwe ;)

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
U nas w szpitalu ktg bezpłatnie robią dopiero od 39 tygodnia. A wczesniej albo za opłatą albo skierowanie. Mi lekarz powiedział, że mogę isć w tym 39 dla własnego spokoju sobie zrobić, byłam dwa razy, a że nie urodziłam ani przed ani w terminie to w 40 tygodniu już musowo byłam co drugi dzień, urodziłam 6 dni po.

Gość ja nie czulam skurczy
mialam 2porody bezbolesne :D

Gość Patent na własne zdanie
Po 38 tyg raz, po terminie porodu co drugi dzień, albo w przychodni, albo ( sob-ndz) w szpitalu.