Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwasu nie jadam

mam ciagle problemy z zoladkiem i brzuchem,co bedzie jak zajde w ciaze?

Polecane posty

Gość kwasu nie jadam

ciagle boli mnie zoladek mam refluks biore leki co jakis czas bo bez nich czuje sie zle tak samo brzuch zespol jelita drazliwego czeste bole brzucha biegunki,chcialabym zajsc w ciaze ale jak bede sie czuc w tej ciazy jeszcze gorzej?:/

Gość _M_i/i
co bierzesz na refluks?

Gość strawberry:):)
ja choruje na refluks,ciaza to był koszmar,musialam odstawic czesc lekow...

Gość kwasu nie jadam
biore controloc helicid polprazol roznie ,wlasnie tego sie obawiam ze bez lekow beda ze mnie zwloki;(

Gość enkepenke
upo

w ciazy mozesz brac normalnie leki oparte na omeprazolum :) wiec branie tych lekow regularnie usunie wszystkie dolegliwosci

Gość Lilou_28
Hmm... nie byłabym taka pewna czy można brać tak sobie bez obaw. Miałam podobny problem (biore leki na chorobe przewlekłą) i osłonowe musiałam odstawić jak zaszłam. Ratowałam się siemieniem lnianym.

Lilou - przeciez nie napisałam odpowiedzi dlatego że nie wiem, tylko napisałam, bo byłam w takiej sytuacji. Od 2007 mam przepuklinę przełykowo- wślizgowa i biorę leki w zasadzie te same co przy refluksie - i mozna je stosowac w ciąży, bo nie wpływają na płód. Ponieważ przepuklina jest wynikiem innej cięzkiej choroby, moje leki były konsultowane przez cały zespół a nie tylko przez ginekologa i ten rodzaj leków ma oznaczenie B w kategorii wpływu leków na plód - czyli jest w zasadzie całkiem bezpieczny

mam refluks, przepuklinę rozworu przełykowego, nie wyleczony Helicobacter bo moja rodzinna upierała się, że to nic takiego pomimo iż na gastroskopii wyszedł jeszcze stan zapalny żołądka, przeciągała tylko wypisywanie recept na IPP, kiedy miałam się już wybrać do niej po antybiotyk na wyleczenie tego cholerstwa okazało się, że jestem w ciąży także wytępenie Helico dopiero po zakończeniu karmienia. Przed ciążą non stop bolał mnie żołądek, często miałam wymioty, "ulewało" mi się, zgaga itp, miałam długo nudności bo prawie do 16 tygodnia ale o dziwo baaardzo rzadko zgagę i bóle żołądka. Przedtem na zgagę nic nie działało, teraz wystarczy, że rozgryzę tabletki z wapnem i da się złagodzić zgagę. Owszem bywają dni, że zgaga jest ale to na moje życzenie bo zjem coś słodkiego itp. zdarza się czasem, że jest bez powodu nie zależnie co zjem ale to jest ojj bardzo rzadko a nie to co wcześniej - wcześniej miałam zgagę praktycznie po wszystkim. IPP pokończyły mi się wtedy kiedy miałam zamiar iść do rodzinnej walczyć o antybiotyk, jak dowiedziałam się o ciąży to już jej nie odwiedziłam co oznacza, że praktycznie od 5 tyg ciąży nie biorę IPP.

Gość mam refluks i dla mnie
poczatek ciazy ( tzn od 5 do 13 tyg. ) to bylo cos okropnego ale jest juz ok. Poza tym w refluksie najwazniejsza jest dieta. Zreszta nie wierze we wszystko co lekarz zaleca. Proboiwałam wszystko metoda prób i błędów. Najbardziej pomogł mi len mielony. Pije go albo 2 razy dziennie po pół szklanki albo po kilka łyków rpzed każdym posiłkiem. Brałam leki ale ilez można je brać? a len naprawde mi pomogł. Już po kilkunastu dniach stosowania była znaczna róznica i w sumie większość czasu mam spokój. Oczywiście czasem złapie mnie mocne pieczenie żołądka albo wymioty bo tresc zoladkowa sie cofa ale naprawde len to jest to.

Gość gość
moje ciągłe problemy z brzuchem były spowodowane IBS, czyli drażliwym jelitem. Czasami ciężko było nawet coś zaplanować czy jakoś normalnie funkcjonować z tymi wszystkimi dolegliwościami. Poprawiło mi się bardzo, jak zaczęłam codziennie brać kapsułki debutir z maślanem sodu. Koi jelita i dzięki temu też dolegliwości się zmniejszyły