Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MałaaJaa

Jaka antykoncepcja ? Pomóżcie

Polecane posty

Mam 20 lat, od 4 stosuję tabletki anty. Zaczęłam z powodu zatrzymania okresu spowodowanego odchudzaniem. Obecnie zażywam Cilest. Przerwe miałam tylko raz na miesiąc. Teraz mam faceta i współżyjemy, ale myślałam nad tym żeby może zrobić sobie przerwę chociaż na 3 miesiące, nie wiem czy to dobry pomysł, jak myślicie ? Trochę się boję tego co może być po odstawieniu, ciąży, przytycia, czy pryszczy na twarzy, totalnie nie wiem jak mój organizm na to zareaguje ? No i jaką antykoncepcje na te 3 miesiące wybrać ? Myślałam o prezerwatywach, ale trochę się boję że mogą nie wystarczyć, albo pęknąć. Co byście mi poleciły do nich ?

Ja Ci powiem tak. Cilest stosowalam 2 lata z pocztaku na uregulowanie miesiaczek oraz na zmniejszenie bolu pozniej juz w formie zabezpieczenia. Na mnie dzialal dobrze i po odstawieniu jedyna rzecza jaka mi doskwierala byl rozmiar biustu ktory wrocil do dawnego rozmiaru ( czyli zmniejszyl sie o rozmiar). Tradziku nie dostalam, zadnych boli glowy ani nic w tym stylu. No i dodam ze ja odstawilam tabletki w sierpniu ze wzgledu na zdrowie (to juz inna historia) a w listopadzie zaszlam w ciaze. Tak wiec w Twoim przypadku jesli bardzo nie chcesz zajsc w ciaze to albo prezerwatywy lub np plastry. Moze byc spirala lub metoda kalnedarzykowa ale to tylko wtedy gdy prowadzisz obserwacje conajmniej pol roku lub jesli dobrze znasz swoje cialo i znasz sie na tej metodzie. Czyli okreslanie gestosci sluzu, temp ciala, samobadanie szyjki macicy itd ;)

Powiem szczerze, że na temat swojego ciała, śluzu i okresu nie wiem nic.. Tabsy biorę ponad 4 lata, więc zaczęłam jakoś w wieku 16 lat, wcześniej rok nie miałam okresu.. A mając 15 lat nie zwracałam na te sprawy uwagi.. sama rozumiesz, a teraz mam okres przez tabletki nie mam owulacji itd. myślisz że sama prezerwatywa wystarczyłaby ? nie chciałabym się truć jakimiś plastrami przez ten czas czy zakładać spirali.. Chodzi mi o to żeby całkowicie odpocząć od hormonów, no i jak zrobie sobie przerwe to będę wiedziała czy występuje owulacja u mnie

Gość bialamasajka
Jeśli martwisz się, ze prezerwatywy nie wystarczą to w tym czasie wyznaczaj sobie dni płodne np testerem na ślinę i kiedy wystąpią wtedy nie współżyjcie. Będziesz wtedy pewna, że nie wpadniecie :)

Rozumiem Cie doskonale poniewaz ja tez bardzo wczesnie zaczelam stosowac tabletki antykoncepcyjne. Co do ''naturalnych metod'' to wcale nie jest takie trudne (bynajmniej dla mnie). Poczytaj kilka stron na ten temat ''naturalne metody planowania rodziny'' o owulacji, sluzie itd i mysle ze z latwoscia nauczysz sie czytac samej siebie ;) co do testerow nie bylabym tak przekonana gdyz znam osobiscie przypadki ze sie mylily. za prezerwatywami sama nie przepadam gdyz wszystko mnie po nich szczypie i piecze ;/

Gość zastosuj naturalna
antykoncepcja NPR a zareczam ci, ze nie bedziesz musiala zadnych pigulek brac.

Gość Bzdura!!!
Każdy lekarz ginekolog powie Ci że nie należy robić takich przerw w stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych! Jesli chcesz odtsawić tabletki że względu na zdrowie (wątroba itp) to powinnaś je odstawić na stałe. Przerwa na 3 msc nic nie da. Brałam tablekti przez 8 lat, sama pytałam lekarkę czy nie powinnam zrobić przerwy np na kilka miesięcy. Powiedziała że to totalna bzdura i żeby nie słuchać koleżanek.

Gość zastosuj naturalna
Bzdura!!!, taaa bzdura bo pewnie Twoja pani doktor za wczasy do cieplych krajow sobie wyjedzie za to , ze wypisuje recepty na tabl. anty.