Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomyslu nie mam

Co na obiad bezmięsnego, lekkiego?

Polecane posty

Gość pomyslu nie mam

tak żeby było w miare szybko i żeby facet też pojadł ;)

Gość fhvnb
może jakieś spaghetti czy coś?

Makaron ze szpinakiem. Makaron rurki gotujesz, szpinak mrożony wrzucasz na rozgrzaną patelnię, jak się rozmrozi chwilę podsmaża, dodaje się duuużo czosnku, sól, pieprz i trochę śmietany.

Gość johny 5
ja nie jem mięsa i spoko się najadam. dziś były kotlety z ryżu, pomidory do tego, na deser jogurt. mogą też być makarony z sosem słodko kwaśnym lub jakimś.

ja dzisiaj mialalm bezmiesny obiad - smazony kalafior z ziolami, gotowany groch z marchewka i pieczone ziemniaki

kroisz marchewke na male kawalki ( szybciej sie ugotuja ) zalewasz woda - ale nie duzo, tak zeby lekko zakryla marchewke, gdy bedzie na pol miekka wrzucasz grosz ( ilosc zalezy od Ciebie ) doprawiasz sola, cukrem, pieprzem - gotujesz do miekkosci, na koniec dodajesz troche maki z woda by zagescic wode z gotowanych warzyw - finito

Gość pomyslu nie mam
Dziękuje za pomysły, wykorzystam którys tylko sprawdzę jakie mam składniki i co ewentualnie muszę dokupić ;)

Naleśniki z serem (zapiekane lub nie), ryż z warzywami (niby też się mięso dodaje, ale nie trzeba) pierogi ruskie albo z kaszą :P kotlety sojowe jak lubisz.

ostatnio zrobilam placki z kalafiora - robi sie je tak samo jak ziemniaczane tyle ze zamiast ziemniakow dajesz ugotowany kalafior :) - do tego jakis sosik i tez jest ok :)

Tosty lub zapiekanki :) Nie raz robię makaron z pesto jak nie chce mi się stać przy garach. To 10 minut.

krewetki w sosie curry - uwielbiam potrzebujez cebule, pokrojona 3 zabki czosnku 2 lyzki masla do smazenia - moze byc oliwa, olej co wolisz ziola 2 lyzki przecieru pomidorowego 1 lyzka curry, moze byc w pascie 300ml mleka kokosowego sol 500gr krewetek o o podsmaz na masle cebule i czosnek, dodaj ziola, jak cebula zmieknie dodaj krewetki, jak krewetki zaczna zmieniac kolor na rozowy dodac przecier pomidorowy i curry - wymieszaj i podgotuj przez ok 5 minut ( pod przykryciem ) wlej mleko kokosowe, dopraw sola i zostaw jeszcze chwile do podgotowania Koniec :) mozesz podawac z ryzem, makaronem, kasza

a zapomialam wspomiec o ananasie - do tego przepisu swietnie pasuje ananas - mozna go dodac zaraz po dodaniu mleka kokosowego :)

Czyli jak np post, to liczą się tak jak ryby? A jak ktoś nie je mięsa z przekonania, że zwierzątka cierpią, to już chyba nie powinien i tego tykać, nie?

Zbombardowana laleczka - czy Twój facet poddawał się specjalnej hipnozie, żeby móc wmówić sobie, że nie naje się obiadem bez mięsa? Bo zazwyczaj nie ma z tym problemu. Oczywiście przy założeniu, że potrafisz przygotować jakieś pełnowartościowe posiłki.