Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katerinnnna888999

Waga w ciąży - niepokoję się..

Polecane posty

Gość katerinnnna888999

Moje pytanie jest następujące: Jestem wg.daty OM w 12 tc. będąc na 1szej wizycie którą w karcie ciąży mam wpisaną za 7/8tc ważę 68,8kg (mam ok 168cm wzrostu) - dodam, że miałam wtedy straszne zaparcia.. Byłam teraz 13.02 na wizycie i okazało się że waże 65 kg a dziś waga pokazała 63.. mam nudności i czasami wymioty ale również brak apetytu przyjmuję takie leki: Duphaston 2x1 Folik 1x1 Prenatal Classic 1x1 Nospa Forte 3x 1/2 tab lub częściej Rapacholin lub Sylimarol na zaparcia Piję dziennie dużo wody, naturalnych kompotów, słabą kawę z mlekiem jak mam niskie ciśnienie (100/50). Powiedzcie mi, czy jest się czym martwić, że waga tak spada?? Odżywiam się normalnie jem owoce, warzywa, zupy, II dania, kolacji staram się unikać jem najczęściej tak do 18 ale potem i tak mam problemy ze snem..dużo spaceruję, ćwiczę na orbitreku na najsłabszym obciążeniu ogólnie czuję się ok i lekarz na usg też powiedział, że z dzieckiem jest ok..

na poczatku ciazy czesto kopiety spadaja z wagi, najwazniejsze ze z dzieckiem wszytsko wportzadku, najlepiej kup sobie wage i waz sie codziennie o tej samej porze, np rano na czczo

Też tak miałam....pierwszy trymestr bywa paskudny....staraj się mimo nudności zjadać często niewielkie ilości jedzenia, pij i pamiętaj by rozgrzewać żołądek. W ciąży nie wolno się przegłodzić bo wtedy nudności się nasilają. Swoją drogą w pierwszym trymestrze większość ginekologów nie daje witamin bo to nasila nudności. Odstaw na parę dni i zobacz czy to pomoże. Dziecku nic nie będzie. Tylko pamiętaj o foliku, tego nie odstawiaj.

Gość mi tez t-mobile nie dziala
ja biore tylko prenatal classic od 5 t.c. i nic więcej. Po co nospe bierzesz? tak bardzo boli Cie brzuch? Moim zdaniem tylu witamin nie powinnas brać jednoczesnie, sam prenatal starczy. Na początku ciąży miałam okropne nudności i mdłości i schudłam 3 kg. Póxniej mdłości mineły ale wymiotowałam 1-5 razy dziennie. ale mogłam juz jeść więc waga wróciła do poprzedniej i jak na razie stoi w miejscu a jestem w 15 t.c. Też na początku miałam zaparcia, później ( tzn po 1,5 miesiąca ) mineły. chociaż zanim mineły to i biegunka się zdarzała, teraz jets juz ok. Najlepiej zjeść na czczo jabłko i do tego kawa lekka lub zbozowa z mlekiem. Wypróżnienie gwarantowane :)

Gość katerinnnna888999
Dziękuję dziewczyny trochę mnie uspokoiłyście.. Co do witamin to lekarz zalecił mi brać zamiast Prenatalu Falvit ale jest dośc drogi i tak zostawiam w aptece po 200zł co 3 tyg.. druga sprawa to NoSpa też zalecenie mojego gina mam brać 3 razy dziennie a nawet częśćiej bo macica ma byc ciągle rozluzniona by było dobre ukrwienie i wogóle w sumie nie boli bardzo ale jak każe to biorę.. na mnie kawa nie działa, jak jeszcze nie wiedziałam ,że jestem w ciąży to piłam po 3-4kawy bo pracowałam na noce zmiany a o wypróznieniu nie było mowy.. Jem duzo jabłek, nabiału, suszonych naturalnie przezemnie owoców, owoców z kompotu ale zaparcia mam . Dodam, że od lutego 2012 schudłam z 90 kg na 68-65kg więc boję się powrotu do monsturalnej wagi a to moja pierwsza ciąża..tendencja do tycia niesamowita na szczęście od słodyczy mnie odpycha..

zamiast prenatal classic kup sobie prenatal complex.To to samo,tyle ze zawiera wyciagi z mentolu itp co powoduje tlumienie zlego samopoczucia w ciazy.Ten prenatal stosuje sie do 3-4 miesiaca ciazy,potem przechodzisz na prenatal classic:) i pomaga ;)

Gość na zaparcia
polecam śliwki np suszone, albo kup sobie słoiczek dla dzieci z gerbera ze śliwkami. Mnie bardzo pomagało.

Gość mi tez t-mobile nie dziala
wiesz co dziwne z tym, że zaleca Ci takie drogie witaminy i moim zdaniem z nospa tez przesadza. Od początku ciąży branie no-spy 3 razy dziennie? ja bym poszła na konsultacje do innego ginekologa.

Gość katerinnnna888999
Śliwki - najpierw pije z nich kompot i z truskawek a potem zjadam owoce - mam wrażenie że mam jelita długości autostrady A2 i zanim cos z nich wyjdzie to trwa i trwa..

Gość katerinnnna888999
Mieszkam w małej mieścinie więc do innego gin cięzko się dostać a jak byłam to nie miał USg tylko wszytsko na czuja a witamin, folika nic tylko duphaston mi zapisał..

Gość zastanawiam sie...............
ale ginekolog nie musi ci zapisywac witamin. sama je mozesz kupic. POoza tym pojedz do jakiegos wiekszego miasta, idz prywatnie a nie ze cie szprycuja jakimis lekami i nadmiarem witamin. a moze na te zaparcia Ci len pomoże? w sumie ja odkad pije len to walsnie mam o wiele mniejszy problem z zaparciami. Zalatwiam sie co 2 dzien