Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwiacasiemama

czy moje dziecko za malo je?

Polecane posty

Gość martwiacasiemama

Moja corcia ma 6 mies (skonczy za 3 dni) , wazy 6 kg, urodzila sie z waga 3kg. Oto jak je: rano ok 110 ml mleka potem czasem uda mi sie, ze zje z 60 ml mleka Potem obiadek - ok 60 gramow je jeszcze deserek tez ok 60-70 gramow potem ok 110 ml mleka kaszka na mleku ok 110 ml w nocy ok 100 ml mleka i potem nieraz tez jeszcze z 50 - 60 ml mleka Podsumowujac je ok 400 ml mleka + 60 gr obiadku _ 60 gr deserku + 110 ml kaszki. Czy to nie za malo?

Gość martwiacasiemama
dziewczyny, jak to bylo u was?

Gość duża poppy
Wagę podwoiła wiec jest dobrze może zamiast jednego posiłku mlecznego daj jej kaszkę bezmleczną np Zdrowy brzuszek, zaleca się aby niemowlęta w tym wieku jadły kaszkę wzbogacaną żelazem, jeśli jestes przeciwniczką ekspresowych kasz to spróbuj ugotować np płatki ryżowe i podaj z jabłkiem. Trochę juz nie pamiętam schematu zywienia niemowląt 6 miesiecznych, poza tym ja patrzyłam na ten dla dzieci karmionych piersia. Sprawdź czy możesz podać kaszę jaglaną, bo kukurydzianą chyba już tak.

Gość duża poppy
sorki znalazłam kaszkę na mleku co przeoczyłam :) tak czy siak podtrzymuję co napisałam w pierszym poscie.

Gość martwiacasiemama
..

a dajesz nie doczytalam...sadze ze je za duzo mleka powinna juz smkowac inne rzeczy...

Gość mama tymka
a pytałaś lekarza? W sumie mało mleczka na raz wypija, ale mój ważył 7400 w wieku 5mies (ur. 3250), więc żarłoczek mi się trafił i może u mnie w drugą stronę. Mój w wieku 7 mies. zjada 3x150-180 mleka i 180kaszki plus obiadek 150-180g, do tego troche jabłka, banana, flipsy. Ale on ma apetyt i jest duży, teraz waży 8600, mierzy 80cm. A Ty jaka byłaś jako dziecko? Może drobinka za Tobą?

Gość martwiacasiemama
serio? ja myslalam ze wlasnie pije za malo mleka...Dodam, ze to moje mleko - po prostu sciagam je laktatorem (nie bede sie rozpisywac dlaczego).

Gość martwiacasiemama
tak, ja jestem caly czas drobna, jako dziecko bylam jak przecinek, moj maz tez jako dziecko byl chudy.

To wszystko zależy od tego, jak dziecko przybiera na wadze. Wiem, że wagę podwoiła ale chodzi mi bardziej o to, czy tyje cały czas podobnie, regularnie czy też np. na początku przytyła dużo a teraz waga stanęła w miejscu. Bo jeśli sukcesywnie przybiera na wadze, jest zadowolona to prawdopodobnie jej tyle wystarcza. Gorzej jeśli przekłada się to na mały przyrost masy ciała

Gość mama tymka
to pewnie taka jej uroda, że drobinka. Ale może też być tak, ze twoje mleko jest dosyć chude, dla dzieci mleko pow. 6mies. jest zagęszczane, a mój jak pił odciągane moje, to zawsze więcej, niżmm, bo przecież z piersi na początku leci takie do napicia (mój pije herbatki, albo wodę, ze 4x150 dziennie).

no to po prostu wasz dzieciaek tez nie bedzie duzy jak wy drobni nie martw sie na zapas...

Gość duża poppy
Trzeba było od razu mówić, że to Twoje mleko tym bardziej polecam kaszki wzbogacane żelazem ale nie słodkie mleczo-jakieś tam z aromatem owocopodobnym. Nie wazy zbyt wiele może Sinlac jest bezglutenowy co prawda tez słodki ale sycący. kgggg Jest duże prawdopodobieństwo że wypija najwięcej mleka pierwszej fazy, które nie ma tyle tłuszczu co mleko drugiej fazy. Jak ja ściągałam to mleko drugiej fazy najczęściej pojawiało się po ok. 40ml tego pierwszej fazy, teraz zależy czy często ściągasz po trochu, czy rzadziej a większe ilości.

Gość martwiacasiemama
sciagam mniej wiecej o 9, potem ok 13-14, potem ok 18 i 22.30. Po ok 100 ml, z tym, ze o 9 to ok 180 ml.

Gość duża poppy
a prosty test jak zostawiasz mleko w lodówce na jakiś czas to na te około 120 ml tworzy się około 1-1,5cm kożuch śmietany? Oczywiście nie z dokładnością do mm ;)

Gość duża poppy
napisałysmy w tym samym czasie, na te 100ml wiadomo, że smietanki może być ciut mniej

Gość martwiacasiemama
tak ok 0,5 cm smietany jest na 120 ml

Gość martwiacasiemama
up