Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Oponnnkaaa Vipp

OPIEKA NA RODZICAMI

Polecane posty

Gość Oponnnkaaa Vipp

Czy można przymusić w jakiś sposób moją siostrę aby opiekowała się naszą starszą i schorowaną matką ? ojciec nie żyje od 5 lat. Mama ma wysoką / 2 tyś zł / emeryturę, stąd nie sądzę, że alimenty wchodziły by w grę. Mama mieszka u mnie na parterze w domku jednorodzinnym. Ma u nas swój pokój, kuchnię i łazienkę. Ale ponieważ Siostra pokłóciła się z moim mężem, powiedziała, : "że jej noga w naszym domu nie powstanie " Z tym, że w ogóle nie wzięła pod uwagę naszej Mamy, Mama tylko sprawiedliwie oceniła sytuację, a ta się i na mnie i na Nią obraziła !!! Nie odwiedza Mamy już 6 miesięcy - nie opiekuje nią, nie pomaga Jej, nawet nie dzwoni do Niej. Żal mi mamy bo coraz bardziej jest słaba i schorowana, a moja siostrzyczka ani drgnie. Sami zrobiliśmy pierwszy krok przed świętami ale nic.!!! normalnie cisza. Mama jest załamana.

Nawet swoją córkę zbuntowała przeciwko babci. Normalnie w głowie mi się nie mieści. Pół roku ani telefonu ani żadnego odzewu, odwiedzin i OPIEKI !

Poszło o pieniądze jak to w życiu ;-) Bo siostra wyplądrowała konta bankowe od taty bo miała upoważnienie taty i nie podzieliła się z nami. Testamentu nie było ( rzekomo ) a o sprawę spadkową nie składaliśmy.

Gość a tobie to już rączki odpadły
królewno? chyba matka nie jest tak obłożnie chora,żebyście musiały obie przy niej skakać?

a jak bys sie czuła na miejscu naszej Mamy ? A jakby tak Ciebie dziecko nie odwiedzało i olało te tez byś powiedziała, ze jest ok?

Jak nie masz zielonego pojecia o ciężko schorowanej osobie to nie zabieraj głosu ośla pało!! Nikt nie wymusi opieki,nawet sądownie.Tylko mozesz sądownie wygrać czyli wyegzekować opłatę na opiekę mamusi.Wynajmnij kogoś i adekwatnie podzielicie sie z opłatami.

Gość a tobie to już rączki odpadły
to nie jest dobre, co się stało, że twoja siostra zerwała zupełnie kontakt z matką, ale może faktycznie dała jej w kość? a ty patrzysz na to tylko przez pryzmat tego, że musisz się teraz sama opiekować matką i nikt ci w tym nie pomoże

Z tym, że siostra de fakto nie opiekowała się rodzicami, gdyż mieszkali w innym mieście i byli rodzice sprawnymi. Teraz ja Mamę wzięłam do siebie i faktycznie mocno jestem obciążona opieką, bo nawet w weekend nie mogę wyjechać z domu, bo mama boi się zostać sama. Oczywiście kocham Ja bardzo dlatego tez tak mocno daję z siebie i mam zal do siostry, ze tak oziębła jest.

Powiem Ci więcej.Otóż przed wspaniałym ryzym kundlem było tak,ze Dom Pomocy Społecznej przyjmował takie osoby.Ta osoba płaciła 70% swojego uposażenia w tym wypadku 1400 zł.Pobyt kosztował 1500 zł więc reszte państwo dopłacało.Jakby miała rentę 700 zł płaciłaby490 zł i reszte państwo.Od 2011 r od stycznia skundlone państwo z Poyebanym rolnikem ustanowiło w sejmie,ze zniesiono te opłaty a jednocześnie podniesiono za pobyt tych osób.Teraz w państwowym ośrodku pobyt kosztuje zalezy od regionu od 3500 zł do 5000 zł.Więc pytam rolnika i ryzego kundla z kasdzub kto to ma pokryć jak dzieci wzieły kredyt na mieszkanie??Kundel ma to serdecznie w dupie!!

Nastepna sprawa.A jak nie ma dzieci?? Więc zoobligowani są rodzeństwo do opłat.Dalej nie ma rodzeństwa ta starsza nobliwa osoba.Wiecie kto płaci??Kuzynostwo jej!!! sądownie będa karani jak nie opłacą.Czyli skurvysyńskie państwo zrobiło sie gorsze od komuny!!!!!!!!!!!

Może to wyda Wam się, dziwne ale nawet nie żądamy od Mamy za prąd, wodę itd. Ona wydaje sobie tylko na zakupy ( które ja robię ), lekarstwa i drobiazgi, resztę oszczędza na koncie z myślą, ze kiedyś sprawiedliwie da nam po równo i mnie i siostrze. Nie mam żalu do Mamy, ale i Ona zapomniała, ze siostra zdeponowała wszelkie oszczędności rodziców i nie podzieliła się ani z mamą ani ze mną.

Oponnnkaaa Vipp--bardzo Ci wspólczuje tej sytuacji miałem tak przez 2 lata.Zasypiałem na stojąco przy gotowaniu obiadu,gdyż taka osoba wymaga opieki24/24 na dobę.

Moja koleżanka mieszkała razem z jej ciotą (siostra jej matki).Ciotka nie miała ani męża, ani dzieci. Koleżanka jej jedyna rodzina. Ale ponieważ nie miała koleżanka statusu opiekunki prawnej nie dostała NIC z ZUS-u ani ostatnie jej emerytury umarła 17-go a emerytura przyszła 20. bo niby nie należny się jej. Bo niby nie rodzina. Ale wyobraźcie sobie do pochówku pierdolony Zus - uznał, ze tak , ze to kolezanka ma pochować, bo rodzina.... pierdolony zus.

Byłem tak nieludzko zmęczony wiec na dodatek prokurator wszął postepowanie przeciwko mnie że nie zapewniam nocnej opieki.Prewencja wpadała miedzy 02.00 a 04.00 i budziiła mnie soprawdzajac czy śpie!! A do kurvy nędzy miałem nie spać!!!Sąd grodzki umorzył postepowanie przeciwko mnie jak udowdniłem,ze państwo ma to w dupie.Koszty pokrywał niewinna gmina .A jakże przeciez prokurator mógł sie pomylić!!!

*duch*cafe - oczywiście, ze ciężko mi jest bo Mama do niedawna jeszcze była sprawniejsza ruchowo, ale teraz chyba depresja przez siostrę jej dokucza, i załamuje się.

Chciałabym, aby odciążyła mnie troszkę, ale siostrze najwidoczniej bardzo ta sytuacja przypada do gustu, bo ani nie musi odpowiadać gdzie są pieniądze z konta ojca, ani nie musi mieć czasu dla własnej matki, normalnie ma na wszystko wytegowane.

Gość chwila, moment
niestety ale do opieki to nikt jej nie zmusi, co najwyżej można wyegzekwować od siostry alimenty ale skoro już pisałaś że to nie wchodzi w grę... No chyba że postraszycie siostrę, że jeśli nie będzie odwiedzać matki to ją wydziedziczy czyli nic nie dostanie w spadku po niej. Podstawa do wydziedziczenia akurat w tym przypadku jest, brak kontaktu i opieki nad matką...

Gość lalale
może szntasz emocjonalny? zadzwon powiedz że mama umiera może przyjedzie i wtedy choć mama się z nią zobaczy a wy porozmawiacie!?

Oponnnkaaa Vipp--oczywiście że Ci wierzę.ten co nie przeszedł tego nie uwierzy Ci.Tylko te kobiety co jadą do Niemiec do opieki starszych te doskonale sytuację rozumiały i bardzo wspólczuły.Tylko one zarabiają od 1200 do 1500 euro.A ja musiałem dopłacać do dwóch zarobków.!!Sąd nakazał MOPS do opieki .Te dziewczyny wutrzymywaly 3 dni i wiecej je nie widziałem.W ciagu miesiaca 10 dziewczyn u mnie w nocy przebywały.Oczywiście miały czuwać.Jak sie obudziłem to widziałem jak czuwały.Spały jak susły!!

Więc zrzekłem sie z takiej opieki wynająłem kobietę za 1500 zł miesiecznie.W ciągu roku było ich 12.Nie wytrzymywały dłuzej jak miesiac.Psychicznie były wykończone po nocnych zmianach.Były to kobiety potrzebujące kase bo nie pracowały.I to nie pomogło!!A ja musiałem wytrzymac 2 lata!!!

Faktycznie, może napiszę jej smsa, że mama jest w złym stanie ( emocjonalnie 100 procent) nie skłamię ;-) zdrowotnie stara się, bardzo stara się nie sprawiać kłopotów. Moja kochana Mam :-)

Wyobraźcie sobie, że mama jest bardziej zła na nią niż ja, bo olała mamę na wszystkich świętych i w święta , nowy rok i jaj urodziny. Teraz ma naprawdę jakiś dystans do niej i sama już nie wie o co chodzi, pyta tylko dlaczego ?... przecież wspomagała ją i jej rodzinę finansowo ( dom sprzedali i sprawiedliwie podzielili kasą na nią i na mnie) ni była pokrzywdzona a wręcz przeciwnie przez całe życie otrzymywała gratisy finansowe od rodziców a przez kilka lat też od mamy, a teraz takie podziękowanie od niej i wnuczki.

lalale--masz Ty pojęcie o czym Ty gadasz??Niech siostra zwroci sie do adwokata,ze ktoś konfabuluje śmiecia matki.Opieka zaraz zabierze ją do DPS-u i minmum będzie płacić 1500 zł +emerytura matki.Komu na złość zrobi!!

Wnuczka ciągła kasę równo, od naszych rodziców ( długa historia )a teraz jak ma już swoje dzieci to nie pamięta o swojej babci. Poszła za radą swojej mamusi.

*duch*cafe - faktycznie takie konsekwencje mogą być ? wiesz ona - siostra wydaje się bardzo nieobliczalna. Bo ja nastraszyłam ją smsem, że wystąpię do sadu o zwrot pobranej kasy z konta śp. taty.

Oponnnkaaa Vipp--nawet tego nie próbuj robić ,sprowadzisz sobie nieszczęscie na głowę.!!Dobr5ze Ci radze.W tej kwesti jestem tak obcykany przeczytałem nie setki lecz tysiace artykułow prawnych.W necie.

*duch*cafe - pozdrawiam Cię serdecznie , obecnie muszę jakiś obiadek sporządzić - do następnego razu. Ślicznie Ci dziękuje, że mogłam z kimś o tym na poziomie porozmawiać. Przyjaciółka już słuchać nie może a ja nie chcę mamie nie dokładam zmartwień, że stwierdzam,że ona chyba mamy nie kocha. Pappa miłej niedzieli ew. do wieczora... :-)