Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość September7

Czy należy mi się jakaś pomoc od Państwa?

Polecane posty

Gość September7

Witajcie. Czy wiecie może, czy należy mi się jakaś pomoc od Państwa i gdzie ew. się zgłosić? Od początku stycznia jestem bezrobotna. Ok. 2 tyg. temu rozstałam się z facetem, od niedawna wiem, że jestem w ciąży. Nie wiem jeszcze, co z nią będzie, bo w ogóle to cud, że zaszłam. Mam niedobory luteiny i jakieś cuda na kiju. Mam też pytanie o prawo pracy. Wiem, że pracodawca ma obawy przed zatrudnianiem na umowę o pracę kobiety w ciąży. A jak wygląda to w przypadku umowy zlecenia albo o dzieło? Chyba nie ma się czego obawiać, prawda?

Gość September7
Podbijam

Gość Masz prawo do pomocy
ze strony państwa. Masz prawo do oddawania całych dochodów państwu, masz prawo do dziurawych dróg, słuchania darmowej propagandy w telewizji i ewentualnie darmowej celi jak za bardzo się będziesz rzucać. Do takiej pomocy ze strony państwa polskiego masz prawo :classic_cool:

Gość September7
Pytam serio. Skąd można w tym wypadku uzyskać pomoc, jeśli można?

Gość wredniucha10
niestety, ale nic ci się nie należy - możesz jednak pomęczyć o kasę przyszłego tatusia!

Gość September7
Dziękuję. A wiesz może, czy w takiej sytuacji Pracodawcy boją się dawać umowę zlecenie?

Gość r -r33
Mozesz złozyc wniosek o zasiłek (celowy lub okresowy) do MOPS- mozesz go otrzymac ze względu na bezrobocie (aktualnei nie posiadasz zadnego dochdu), zaznacz ze jestes w zagrożonej ciązy, bz aktualnie mozliwości zatrudnienia.Powinnas cos dostac.Alimenty po urodzeniu dziecka.

Gość September7
Dziękuję serdecznie.

Gość r -r33
Mozesz tez postrac sie o jakies prace interwencyjne, staż (nie wiem, czy ci przsługuje?), prace spólecznie uzyteczne (7,70 za h pracy, max 10 godzin w tyg.).Teraz jest poczatek roku wiec jest na to kasa w UP/Postraj sie gdzies zatrudnic, aby otrzymac zasiłęk macierzynsk po urodzeniu dziecka (ale to CHYBA przy normalnej umowie o prace, min 6 miesięcy zateudnienai przed urdzeniem dziecka)

Gość wrednakadrówka
kobiety w ciąży mogą nie zechcieć zatrudnić na zlecenie nawet, bo po 90dniach zlecenia możesz iść na zwolnienie płatne 100%. Poza tym w ciąży nie wolno pracować przy komputerze dłużej niż 4godz dziennie i nie można mieć nadgodzin i pracować w nocy.

Gość wrednakadrówka
w każdym razie pracę trudno dostać i bez ciąży, bo tam gdzie są pieniądze nie zatrudnia się osób z zewnątrz, aby swoim mieli nadgodziny nawet ci ciężarni i potem wysokie zasiłki liczone od tych nadgodzin. W jakim mieście szukasz?

Gość wrednakadrówka
z tym, że zasiłek choroby przysługuje ci dopiero jak będziesz płacić od zlecenia i chorobowe (to musisz ty poprosić i podpisać się, że chcesz, żeby c naliczali i składkę chorobową)

Gość September7
Chyba jestem za stara na wszelkie możliwe staże. Szukam w Poznaniu, niby jest tu najmniejsze bezrobocie w kraju, ale to lipa. Chodzę i chodzę na rozmowy, a pracodawcy oferują żenująco niskie pensje i wybrzydzają, bo widocznie mogą. A umowa o dzieło? Pewnie będę musiała pracować przy komputerze, bo nie przeżyję.

Musisz się zgłosić do opieki społecznej znajdującej się najbliżej twojego miejsca zamieszkania

Gość September7
O.K. czyli trzeba kombinować z umową o dzieło i U.P. Mam nadzieję, że przeżyjemy z dzieciną.