Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martynka333

WYNAJEM MIESZKANIA I KOŃCOWE ROZLICZENIE

Polecane posty

Gość martynka333

Witam,sprawa wygląda tak ,rok temu wynajelismy mieszkanie wlasnościowe w bloku.Czynsz wynosił 350 zlotych + 200 zlotych miesiecznie zaliczka na poczet zużyc eksploatacyjnych(prąd,woda).Na końcu umowy był dopisek ze przy rozliczeniu końcowym,czyli w naszym przypadku dziś(wypowiedzielismy umowe), rozliczenie na podstawie rachunkow.PRAD ZA CAŁY ROK WYNIÓSŁ 550ZL,WODA 480ZŁ wg liczników.DZIS PRZY ROZLICZENIU PANI OBLICZYLA NAM ZE MAMY DOPŁATE ZA PRAD 260 ZL....????CO BARDZO MNIE ZDZIWIŁO .DOPIERO W DOMU DOSZŁAM DLACZEGO DOPŁATA SKORO PRAD WYNIÓSŁ NAS PRZEZ CAŁY ROK 550 ZŁ ,PANI WYNAJMUJAC NAM MIESZKANIE NIE POWIEDZIAŁA NAM ŻE OPŁATY RYCZAŁTOWE ZA PRAD I WODE SA OPŁACANE NA 1 OSOBĘ.(nas jest 3-ja ,mąż,córeczka)WIĘC ONA ZA PRĄD PŁACIŁA 54ZL CO 2 MIESIACE,A WODA ZA CAŁY ROK(NA 1 OSOBE) WYNIOSŁA 480(Z CZEGO JESZCZE DOSTALISMY ZWROT 30 ZŁOTYCH.Czyli tak oszczedzalismy ze nie przekroczylismy nawet tej wody na 1 osobe.chodzi teraz o to czy mogła tak zrobic..wynając mieszcznie 3 osoba a oplaty robic na 1?przecierz wiadomo ze przekroczylismy limity i mamy nie dopłaty skoro tak płaciła.Czy moge podac ja do sądu o oszustwo i rzadac zwrotu nadpłaty ?wynajmujac mieszkanie nie wiedziałam ze ona wrozliczeniach podaje tylko 1 osobe. Na chłopski rozum moje opłaty wyniosły łacznie przez rok 1030zl a wpłaciliśmy jej na ten poczet 2400zl,wiec jaka dopłata?prosze o pomoc .wiem ze to nie forum prawne,ale moze ktos troche orientuje sie w teg typu sprawach.

Gość werwerwrw
hahaha nie mozesz. ona ma racje. ona dostawała takie rachunki, prognozy były na 1 osobe bo wczensiej było zurzycie na 1 osoboe i normalne jest ze rachunki teraz przychodziły na jedną osobę i tak były plkacone i po to jest wyrówanie na koniec roku żeby to wyrównać. musisz zapłącić co więcej ona ma reacje i to ona może się z Tobą sadzic jak nie zaplącisz.

Gość martynka333
a mi sie wydaje ze mogę,to ona wprowadzila nas w bład-my podpisujac umowe nie wiedzielismy ze opłaty robi na 1 osobe,przeciez to jest oszustwo.po za tym biorac od nas 200zl miesiecznie 3razy spłaciliśmy te zoobowiazania.po za tym nie chce sie wypowiadac bo nie jestem pewna...za godzine mam spotkanie z radca prawnym wiec sie dowiemy czy mogla nas tak oszukac;()jeżeli nie to ide z tym do sądu;),pozdrawiam

Gość no nieeeeeee
ej, z tym prądem coś pokręciłaś. Przy normalnym korzystaniu m/czne rachunki za energię nie będą niższe niż 100 zł, to nierealne po prostu. To samo z wodą. Skąd ty wzięłaś takie cyfry ???

Gość po prostu weźcie metraż
troche chaotycznie napisane czy dobrze rozumiem czynsz 350 zł media ryczałt 200 zł czyli za media za rok zapłaciliście 2400 zl za wode za rok zapłaciła 480 zł a prąd prognozowany był 550 zł a z dopłata wyszło 810 zł czyli wyglada ze zapłaciliscie jej o 1.290,00 zł za duzo za media tak??

Gość martynka333
Po za tym to ze wczesniej robiła takie opłaty to juz mnie nie interesuje...mnie obchodzi czas kiedy to ja wynajmowałam mieszkanie-a jej obowiązkiem jes zgłośic do ZGiM prawidłowa liczbe osób.tosamo z pradem...jak mozna płacic kwote 54 zl co 2 miesiace skoro w mieszkaniu są 3 osoby...przeciez logiczne żeprzekroczymy ta kwote...ale jak juz pisalam wczesniej.

Gość co tam ciekawego wczoraj było?
przecież to nie ma sensu co piszesz - przecież i tak płacisz za zuzycie a nie za osoby. za osoby płaci się tylko zaliczki a rozliczenie jest i tak do fafktycznych stanów. Nie stać Cię dopłaciić 260zł za rok za zuzycie pradu a stać cię na radce prawnego?

Gość martynka333
PO PROSTU WEZ....tak dokładnie ja tez to tak rozumuje,ale pani upiera sie ze na umowie widnieje sformułowanie ze przy rozliczeniu koncowym rozliczamy sie wg rachunkow,a ona przedstawila mi rachunki (ryczałtowe )opłacane na 1 osobe. Czyli-prad opłacała 54zł co 2 miesiace,a wode raz na rok.dlatego dopłata

Gość tak bardzo boli
boli że trzeba zaplacic za zużyta prze siebie energie? prognoza to tylko prognoza a licznik to realna miara, nie szukaj sponsora

oczywiscie ze powinna Ci zwrócić kase zapłaciła dużo mniej za rachunki niż jej daliście, skoro macie zapis że końcowe rozliczenie jest na podstawie rachunków to tym bardziej gdyby rachunki wyszły ponad 2400 to wtedy oczywiscie musialabys doplacić

Gość martynka333
Po pierwsze radca prawny przyjmuje u nas 2 razy w tygodniu bez opłat;)dlatego za porade nie bede płacic,a po drugie nie lubie cwaniactwa i oszustów a pani która nam wynajeła mieszkanie na taką wygląda.my jak już pisałam nie wiedzielismy że ona ma jakies tam ryczałty,opłaty robilismy uczciwie co miesiac po 200 zl na media ,wiec jaka nie dopłata????a to ze ktos oszukuje i robi opłaty na 1 osobe to już chyba nie nasza wina.

czyli wychodzi na to, że kobieta siię pomyliła wpisując w umowie, że rozliczenie wg. faktur a Wy teraz orientując się, ze popełniła błąd chcecie od niej zwrotu tej nadpłaty, pomimo, że macie świadomość, że zuzycie było większe? Że gdyby wpisała w umie prawidłowo zamiast "wg faktu" to "wg. zużycie" to musielibyście dopłacić?

Gość martynka333
Tak bardzo boli....nie czytasz ze zrozumieniem.......JA JEJ NA POCZET PRADU I WODY WPŁACIŁAM 2400 PRZEZ CAŁY ROK A ZUZYCIE BYLO NA 1100 WIEC CZEGO JA TU JEJ NIE ZAPŁACIŁAM?????????RACZEJ NADPŁACIŁAM I TO DUŻO.CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM;)

ale czy ty myślisz, że można zgłosić, że mieszka jedna osoba, mieszkać w piątkę, zużywać media i płacić 54zł raz na 2 miesiące? Przecież logiczne, ze jesli ona Wam zwróci te pieniądze zgodnie z błędnie zapisaną umową to ONA bedzie musiała zapłacić za WASZE użycie wody i pradu! KTO TU JEST CWANIAKIEM??

Gość ty chcesz ja
ją oszukać! kto placu takie grosze za prąd???

Gość mikorasoo
Autorko dopłaciłaś za faktyczne zużycie prądu.

Gość martynka333
CO TAM CIEKAWEGO WCZORAJ....porazkolejny powtarzam...wiadomo ze zuzycie bylo wieksze skoro nas oszukała nie muwiac nam ze opłatyrobi na 1 osobe.....to jest logiczne.Aleczy to nie oszustwo?To tak jakbym wynajeła mieszkanie 3 osoba ,brała odnich po 200 zl miesiecznie a na opłaty wpłacała raptem 100,i jeszcze chciała zwrot....śmieszne....

ludzie czy wy umiecie czytać???????????????? kobieta zapłaciła 2400 za rok za media włascicielka zapłaciła 54 zł x 6 mcy = 324 zł + dopłata 260 zł =584 zł za wode 480 zł za wode czyli w sumie 1064 zł a autorka zapłaciła za media w sumie 2400 CZEGO tu nie rozumiecie???

autorka zapłaciła dwa razy tyle za media ile faktycznie zużyła a do tego włascicielka chce jeszcze doplaty 260 zł poważnie nie rozumiecie?

Gość martynka333
A czy to moja wina że ona zle sformułowała umowę?to nie ja ją pisałam....i nie rozumiem ze to ja ja chce oszukac...ja co miesiac wpłacałamuczciwie pieniążki...wiec?adruga sprawa zobacz jak my oszczedzaliśmynie zużyliśmy nawet wody na 1 osobę bo dostalismy zwrot 30 zlotych za ten ryczalt 1 osobowy;)wiec po co ja oszczedzałam skoro terazx mam jakas nie dopłate, Proszę o uważne czytanie tego co tu opisałam a potem sie wypowiadac..;)

Gość alu.zja
kurna!!! ile ty masz lat dziewczyno ????!!!!! Ty w ogóle myślisz??? Faktyczne zużycie przedstawiają faktury wystawione przez zakład energetyczny, gazownię, stan liczników mierzony od waszego zamieszkania do wyprowadzki ! Ona płaciła jakieś tam zaliczki, ale to były jej zaliczki, które ciebie nie powinny nawet obchodzić! Ciebie interesuje rozliczenie z faktur!!! Nie błaźnij się więc!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zapłać i podziękuj, bo i tak płaciłaś grosze!

ona was nie oszukała - Wy nie pytaliście a ona nie mówiła - gdzie tu oszustwo?? Opłaty za zuzycie mediów na 3 osoby to ok 200-300zł miesięcznie. Ona napewno ma niedopłatę, bo zużycie było większe niż prognoza. Pytanie tylko kto to zapłaci - własciecielka mieszkania czy Wy, którzy zuzyliście ten prąd? Rozumiem, ze wyczułaś łatwą kasę, którą można wyciągnąć od właścicielki i wmawiasz nas, że padłaś ofiara oszustwa. Ale oszustwa nie było. A ty jesteś CWANIARĄ, która chce zarobić 1000zł na czyjejś niewiedzy.

Gość martynka333
POPROSTU WEŻ METRAZ .....dzieki,w końcu ktoś to zrozumiał;)widze ze masz to samo zdanie co ja....po prostu cwaniacko sformułowana umowa prawda>?pytanie tylko czy moge jeszcze wywalczyc nadpłate ,jest szansa?

Gość martynka333
OK NIE BĘDE SIE TU KŁÓCIC ....ZOBACZYMY KTO MA RACJE;)IDE NA SPOTKANIE Z RADCA;)OPISZĘ CO I JAK PO POPWROCIE;)POZDRAWIAM,ALAT MAM 33,I NIE BŁAZNIE SIE TYLKO WALCZE O SWOJE....A PO ZA TYMJAK NIE POWINY MNIE OBCHODZIC RACHUNKI????PRZECIEZ TO WG NICH SIE ROZLICZAMY....ZASTANÓW SIE ZANIM COS NAPISZESZ;)

Oczywiście, że TY masz rację, bo właścieielka uzyła złego zformułowania w umowie. I wcale nie podpisała umowy cwaniackiej, bo zapisała "wg. faktur" a faktury miała na osobę.... :( No cóż popełniła bład a cwaniara taka jak autorka tylko czeka żeby to wykorzystać. Uczciewie byłoby rozliczyć się z realnego zuzycia a nie z tego co zapisane w umowie, ale przecież uczciwość jak widać jest tańsza dla autorki niż 1000zł. Zgodnie z umową masz prawo, ale zgodnie z sumieniem - nie masz racji.

Gość o 250 zł będzie sie szarpała
SZOK,SZOK--ludzie sa tak parszywi,że o kazdy grosz będą się wykłócać... ja walczę z hujozą po sądach od 10 lat o kwotę 300 zł,którą chce mi odebrać.

co tam ciekawego... włascicielka ma niedopłate????????? Zgarneła 2400 zł na rachunki, które wyszły ją ok 800 zł i jeszcze chce do tych 2400zł 260 dodatkowo za prąd? nie widzisz absurdu??

martynka333 w skrocie - byla umowa spisana ile masz placic wiec to jest dokument nadrzedny i reszta cie nie powinna interesowac. swoja droga nie chcialbym miec takiej lokatorki

Gość alu.zja
oj, głupiaś ty kobieto!!! Zobacz ty najpierw na oczy f-ry z KONCOWYM rozliczeniem, na których będzie FAKTYCZNY STAN LICZNIKÓW NA DZIEŃ BIEŻĄCY!!!! bo to na czym się opierasz tak usilnie to nic innego jak podsumowanie zaliczek płaconych przez właścicielkę. Czy jest możliwa taka tępota w dzisiejszych czasach ??????