Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polosvena

zrzec sie polskiego obywatelstwa.....

Polecane posty

Gość polosvena

Witam Od kilku lat mieszkam ucze sie,pracuje w Szwecji.Tu poznalam mojego meza,tu sie pobralismy i tu urodzily sie nasze dzieci.Z Polski wyjechalam od razu po maturze pelna nadzieji i szalonych pomyslow....zawsze wuazalam ze jestem POLKA i POLKA zawsze bede hmmmmm Od pewnego czeu chcemy z mezem starac sie o obywatelstwo SZWEDZKIE z roznych powodow ktorych teraz nie mam czasu opisywac.Z roznych tez powodow zastanawiam sie nad tym aby jednak tylko przyjac obywatelstwo szwedzkie a polskiego nie zachowywac...... Mam mieszane uczucia,boje sie ze inni rodacy mnie nie zrozumieja ze w polsce bede wytykana...czy to cos zlego?Czy jakis papierek moze odebrac mi tozsamosc?

Gość najbrzydsze sa golfy
a czemu miałabyś się go zrzekać? parzy cie w ręce? nikt cie na ulicy wytykać nie będzie, chyba że będziesz chodzic z transparentem "zrzekłam się polskiego obywatelstwa":D

Gość nic tobie ani dziecku nie bedz
polska to chory kraj,maz po przyjeciu niemieckiego obywatelstwa musial sie zrzec polskiego.oczywiscie tego nie zrobil.nie poinformowal tylko polskich wladz o tym fakcie i na tym koniec.maz i dzieci maja podwjne obywatelstwo.mieszkamy w de tu jest to normalne.w pl niestety juz nie.chory kraj.

Przecież mozesz miec podwójne obywatelstwo... Wstydzisz sie tego polskiego?

Gość ja sie zrzeklam
polskiego i nikomu nic do tego,patrz na siebie nie na innych,a do pl to tylko w odwiedziny..

Gość juz nie mozna miec podwojnego
obywatelstwa wiec trzeba zrzec sie polskiego na rzecz drugiego

Gość nic tobie ani dziecku nie bedz
no wlasnie polska to chory kraj i nie mozna miec juz podwojnego obywatelstwa.chcialam zeby dzieci mialy podwojne ale w polsce tak sie nie da.to chore.

Gość TRJTYUTYUTYU
mozesz niec dwa obywatelstwa nie prawdaz?? i nikt cie nie bedzie wytykal palcami-poza tym nie chwal sie na prawo i lewo to nie beda nawet wiedziec BO I SKAD !!

Gość TRJTYUTYUTYU
MOZNAMIEC NAWET TRZY OBYWATELSTWA!!!!!!! :P nie wiedz wprowadza innych w blad !

Gość juz nie mozna miec podwojnego
nie mozna miec podwojnego obywatelstwa juz od jakiegos czasu:O To ty nie wprowadzaj ludzi w blad. Mam meza obcokrajowca i moge sie juz starac o obywatelstwo kraju w ktorym mieszkam. Myslalam, ze moge miec podwojne, ale niestety bedac w Polsce wyprowadzono mnie z tego bledu.

Gość polosvena
nie wiem czy to prawda z tym ze juz nie mozna miec podwujnego obywatelstwa,ciekawe.Zadzwonie do ambasady i sie dowiem:) polski paszport mnie nie parzy ale swiadomosc ze juz zawsze ja i moja rodzina bedzie musiala miec dwa tak.

Gość najbrzydsze sa golfy
można mieć podwójne z tym że w Pl nie jest ono uznawane.Np jak jestem w Uk to muszę sie posługiwać ich paszportem a jak jestem w Pl to polskim.Moge tez podróżować na brytyjskim. Ale jurysdykcja kraju którego masz drugie obywatelstwo nie działa w Pl.

Gość polosvena
hmmm wtakim razie moj problem chyba rozwiazal sie sam heh skoro ppodwujnego nie moge miec. Drazni mnie tylko podejscie wiekszosci.....co ze mnie za polka co to wielka szwdeke chce z siebie robic.......bo najlepiej jest mieszkac za granica czysto zarobkowo,najlepiej pracowac na czarno i kase wywozic do kraju...a jak ktos chce sobie zycie tak po ludzku ulozyc to od razu szykana brrrrr

Gość a jak wyglada sprawa z usa?
mozna miec pdowojne?

Gość polosvena
jak sie ma/mialo podwujne obywatelstwo to tzeba sie poslugiwac w polsce polskim paszportem i traktowana jestes jak polak,w szwecji czy uk poslugujesz sie szwedzkiemnp i traktowana jestes jak szwed......nie mozna np w polsce poslugiwac sie szwedzkim paszportem majac tez polski...tak bylo kiedys jak jeszcze jako panna zastanawialam sie nad szwedzkim obywatelstwem

Gość ,m ,;m
pff w ogole sie tym nie przejmuj. powiem ci tak: madry czlowiek zrozumie inei bedzie komentowal, glupi wiadomo.... kto nie ma odpowiedniej wiedzy na ten temat widzi te sytuacje jednokierunkowo i powierzchownie. nie przejmuj sie takimi!! ja mam identyczna sytuacje tyle z ejstem w holandii. I mam zamiar zrzec sie obyw polskiego by przyjac holenderskie. powod- z obywatelsktewm holenderskim jestem tu na zupelnie innych, korzystniejszych warunkach, mam dzieci wiec chocby ze wzgledu na ich wygode podejmuje taka a nie inna decyzje. I w ogole nie interesuje mnie to czy ktos bedzie mysla o mniezleczy nie. W OGOLE!!!

Gość TRJTYUTYUTYU
MOZNA!!!!!!!!!!!!! ale w polsce nie mozesz sie poslugiwac innym!!!!!!!!!!!!!!

Gość TRJTYUTYUTYU
ja mam dwa od zeszlego roku,mieszkam w UK w stanach tez mozesz miec!! powiedz w jakim kraju mieszkasz ze niemozesz miec podwujnego obywatelstwa?

Gość pan pankracy
Wydaje mi sie, ze zawsze warto miec podwojne obywatelstwo i nie warto zrzekac sie polskiego. jeszcze nie wiadomo jakie czasy nadejda.

Gość TRJTYUTYUTYU
oczywiscie. tak samo jak moja tesciowa lecac do pewnych krajow z ameryki nie leci na amerykanskim paszporcie, ze wzgledow bezpieczenstwa..zawsze lepiec miec otwarte drzwi na przyszlosc,bo nikt nie wie co nas czeka.;) autorka powinna to przemyslec i to dobrze.

Gość tak czytam i mysleee
sama zastanawiałam sie ostatnio nad obywatelstwem brytyjskim, czytałam trochę na ten temat i martwi mnie jedynie prawo spadkowe w takiej sytuacji. czy jak odziedziczę coś w Pl to będę musiała płacić podatek w UK mając obywatelstwo brytyjskie?

Gość polosvena
tak czytam i mysle tak bedziesz placila podatek w UK i PL :( Tez mnie to dreczy bo zarowno ja jak i maz jestesmy glownymi i jedynymispatkobiercami i nie na reke nam zmiana obywatelstwa pod tym wzgledem.Ale gleboko wierze ze zarowno moj dziadek jak i mama meza pozyja jeszcze dluuuugo,wiec staram sie teraz tym nie przejmowac

Gość TRJTYUTYUTYU
Ja tam sie spadkami nie przejmuje w tej chwikli..a nawet nie chce myslec ;)

no ja tez na śmierć rodziców nie czekam:o ale chciałabym kiedyś płacić Królowej lwiej części mojego rodzinnego domu. ale czy obywatelstwo coś zmieni pod tym względem jeśli mieszkam w Uk 8l i jestem stałym rezydentem? przecież prawo podatkowe i tak mnie obowiązuje.czy jakbym tego obywatelstwa nie miała to nie musiałabym płacić tu podatku od odziedziczonej nieruchomości w Polsce?

*nie chciałabym

Gość polosvena
TRJTYUTYUTYU dokladnie:) ale wiesz zawsze czlowieka wkurzac bedzie ze trzeba oddac wiecej niz to warte...

Gość polosvena
bedac POLKA w UK zaplacisz podatek tylko w PL ale posiadajac podwujne obywatelstwo lub tylko brytyjskie to zaplacisz podatek zarowno w PL jak i w UK

Gość TRJTYUTYUTYU
Ja juz nie mam rod\iny w Polsce,nie mam tez jak narazie zamiaru wracac tam, bo nie ma do czego. Moje zycie jest tutaj,tak samo moja rodzina mieszka i zyje tutaj..wiec raczej tym sie kierowalam.I szczeze mowiac nie mam pojecia jak by bylo z podatkiem w Twojej sytuacji.

Gość TRJTYUTYUTYU
polosvena-- a jesli dostane spadek po kims ze Stanow?