Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dominiczek97464

WYNAJEM mieszkania - PORADY szukam

Polecane posty

Gość dominiczek97464

wynajmuje od 2 lat mieszkanie 2 pokoje , ale od 2 miesiecy nie place czynszu bo chorowalem i nie pracowalem, czy ktos sie zna - jesli wynajmuje mieszkanie -- i nie zaplace 1 lub 2 razy czynszu - czy wlasciciel moze odrazu na snieg na dwor mnie wywalic > czy jest jakis okres ochronny - np. musi dac mi wypowiedzenie na pismie i - miesiac mam czasu na wyprowadzke ? jak to jest - prawnie ? jakie mam prawa z tytulu wynajmu ?

Jakby to było moje mieszkanie, to już byś nie miał gdzie mieszkać. Ale wszystko to kwestia umowy.

Gość aslalai32
a co? właściciel ma umierać z głodu bo jakiś darmozjad nie chce płacic? no sorry... ja bym uprzykrzyła skutecznie i zgodnie z prawem życie takiemu lokatorowi na gapę :O

Gość tylko ze
jak dostaniesz wypowiedzenie miesieczne to i tak musisz zaplacic bo inaczej sad i komornik ( jak masz umowe) u nas byl przypadek ze rodzinka myslala ze jak nie placa w zimie to ich nie wywala bo sezon ochronny jakie bylo ich zdziwienie kiedy wrocili z pracy a ich caly dobytek stal pod blokiem i wlasciciel mieszkania ktory im powiedzial do widzenia

Gość jutrokto
Warunki są zawarte w umowie. Ale zawsze można się dogadać, jeżeli zwłoka nie jest duża, a do tej pory byłeś nieuciążliwym i sumiennym najemcą

Gość krakersy serowe
u mnie od razu out... niestety, nie powiesz w gazowni, że chorowałeś , co to kogo obchodzi? Właściciel nie może mieć długów, przecież to nie dobra ciocia, tylko biznes. Jeżeli mądrze skonstruował umowę może Cię wystawić w każdej chwili. Może lepiej porozmawiaj z nim poważnie, poproś o jakiś termin na spłatę, nawet z odsetkami... niepoważnie się zachowałeś, powinieneś uprzedzić właściciela, zapytać, może pozwoliłby Ci w ratach płacić...

Gość dominiczek97464
ale jak prawnie jest - czy wlasciciel musi dac najpierw wypowiedzenie na pismie ? a jakis czas mam na wyprowadzke miesiac chyba/

Gość dominiczek97464
DO WSZYSTKICH - dzieki za porady -- umowy nie ma .....wlasciciel wynajmuje mi to mieszkanie po cichu nie zglasza tego nigdzie -- to plus dlamnie czy minus ? w takiej sytuacji co robic?

Gość misdhfjghfmggds
a jak to jest w mieszkaniu komunalnym? mam do tylu 2 miesiace za czynsz. wyrzuca mnie?

Gość aslalai32
idz do przytułku albo do rodziny do przyjaciół

Gość dominiczek97464
LEPIEJ ZE NIEMA UMOWY -- zawsze moge zastraszyc wlasciciela ze podam do skarbowki ze nie placi podatku od wynajmu mam swiadkow itp -- mozna w razie co tak zagrac? -- ze ma mi dac 2-3 miesiace na zaplate bo jak zechce wywalic mnie na snieg to ide do skarbowki i zglaszam ze nielegalnie bez podatku mi wynajmowal mieszkanko

Gość qeqweqwewq
a co ma umowa do niepłacenia podatku, imbecylu? Nie dosc że debil z ciebie, to jescze oszust obyś wyleciał na zbity ryj

Gość Dooommenntiii
Dominiczek nie wywali - trzymam za Ciebie kciuki.Porozmawiaj i po prostu poproś właściciela o przedłużenie zapłaty.

Gość ----anulka---
no nie wszawa menda z tego dominiczka? nie swołocz? 😠 ...ty cwany bucu zamiast kombinować jaki szantaż użyć to rusz dupą i głową i pomyśl jak spłacić dług, bo właściciel też ma możliwość dojść swego a z komornikiem na karku będzie ci trudniej pospłacać długi. Znam takiego, co szantażował i wyśmiewał właściciela. Oprócz długu zapłaci niedługo koszty procesowe, odsetki i kwotę na cele społeczne.

No to właściciel zapłaci podatek, a Tobie już nikt w mieście bez nie wynajmie, taką Ci reklamę zafunduje.

Gość Madalenia Story
Co to za cholerna nagonka na tego biednego chłopaka, który oficjalnie przyznał że pochorował się, no i chyba nie było to przyjemne. Bo czy choroba to przyjemność ? no nie kurva !!! co wy tacy nieludzcy jesteście. Albo to jakieś Prowo właścicieli co im nie płacą ??? skurczybyki wyjadacze !!! psia krew.

Gość julka19x
Takiego oszusta wywalilabym po tygodniu opóźnienia z czynszem.co to ja caritas? Jak nie ma kasy bo chory to niech w providencie pożyczy

Gość była_fryzjerka_89
nie da nic podanie do US, właściciel może zapłacić wtedy czynny żal i po sprawie. moja była właścicielka tak zrobiła bo nas ktoś nachodził i się bała że to skarbówka :]

Gość krakersy serowe
Prawnie nic nie jest, skoro umowy nie masz. Właściciel Ci zaufał, a Ty go oszukałeś i jeszcze szukasz straszaka ;-( niepojęte... Moim zdaniem powinieneś natychmiast z nim porozmawiać, przeprosić i spłacić dług. Jeżeli będzie miał jeszcze ochotę z Tobą gadać to podziękuj i mieszkaj dalej i płać terminowo, a jeżeli nie to główkę spuść, przeproś i wyjdź z mieszkania a nie szukasz jak mu zaszkodzić ;-( Oczywiście, że każdy ma prawo zachorować, ale skoro ktoś dał kredyt zaufania to trzeba zachować się jak dorosły - przynajmniej porozmawiać, poprosić o możliwość np. rat... zajdź do gazowni czy elektrociepłowni i powiedz, że nie zapłacisz, bo jesteś chory - zobaczysz co Ci powiedzą... To zwyczajne oszustwo siedzieć w cudzym mieszkaniu i nie regulować opłat... ja wyrzuciłabym od razu i dochodziła swojej kasy w sądzie. Zapłaciłabym podatek, a nieuczciwego najemcę pociągnęłoby po portfelu ostro... Nie szanuję ludzi nieuczciwych i kombinatorów. Co innego, gdyby za wczasu porozmawiał...

Gość Czynny żal obowiązuje tylko
zanim US dowie sie o popełnieniu przestepstwa. A Ty po prostu pogadaj z włascicielem, zamiast kombinować w jaki sposób go udupić. Wydaje się w porządku skoro nie zrobił afery pomimo zalegania z 2 czynszami, więc y tez spróbuj byc w porządku w stosunku do niego

Gość dominiczek97464
ALE prawnie musi byc chyba karencja - miesiac tak ? okres wypowiedzenia musi dac mi i mam miesiac na wyprowadzke?

Gość krakersy serowe
jaka karencja? mi się zdarzyło wypowiedzieć umowę w trybie natychmiastowym... wiele zależy, jak skonstruowana jest umowa, ale w Twoim przypadku jak nie ma umowy to o żadnych prawach też nie może być mowy.

Gość ojvodfdjopdjfpojdf
Jaka karencje i jaki okres wypowiedzenia chcesz miec, skoro nie masz zadnej umowy. Nie placisz - to do widzenia. Takie jest niestety zycie. Zobacz to z drugiej strony - wlasciciel zapewne wynajmuje mieszkanie i liczy, planuje swoje finanse z tym miesiecznym wplywem z czynszu - moze splaca tym czesc dlugu wzietego na zakup mieszkania. Nalezaloby potraktowac wlasciciela nie jako wyzyskiwacza, ale jak partnera w pewnym "interesie", ktorego zasad ty nie przestrzegasz.

My mamy tak spisane umowy wynajmu że po jednorazowym niezapłaceniu dostajesz ostrzeżenie, a za drugim razem wylatujesz bez żadnych tłumaczeń...ALE oczywiście jesteśmy też ludźmi i w takiej sytuacji proponowalibyśmy spisanie dodatkowej umowy i rozłożenie zaległości na raty...wiadomo że nikt normalny chorego człowieka nie wyrzuci na ulicę. Za to gdybyśmy tylko wyczuli że coś ściemniasz siedziałbyś na śniegu nawet w samych gatkach

Gość krakersy serowe
dokładnie Kinga.... uważam tak samo.

Gość lkmlkm
Kinga a tyy sie z urzedem rozliczasz???

Gość studentsocjologii323
to - jak powiem ze zaplace w maju to 2 miesiace moze czekac wlasciciel ? on tez ma dobrze zemna bo dbam o to mieszkanie a wiadomo - jakby jakis brudasow studentow wzial i by halasowaly imprezowali znoszczyli mieszkanie a zemna ma jak w raju dbam czysto jestem spokojny i zawsze od 2 lat regularnie placilem co miesiac mial kase na koncie to chyba dobrze omnie swiadczy ze swieca szukac takiego najemcy

Rozliczam sie, ale wynajmujemy kilka mieszkań, nie jest to główny dochód i dlatego byłoby nas stać na okazanie dobrego serca uczciwej osobie, która chwilowo jest w trudnej sytuacji.