Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lamerka

jak wyglada badanie glukozy?

Polecane posty

Gość lamerka

Mial ktos robione?

Gość amerykaniepiszglupot
idziesz do laboratorium z kupioną glukozą (parę groszy w aptece) 50 lub 75g, w zależności od zaleceń lekarza. pobierają krew na czczo. Wypijasz glukozę rozrobioną z wodą (słodkie jak cholera) i czekasz godzinę. Znów pobierają krew. Jeśli masz 75g to czekasz kolejną godzinę i znów masz pobranie - u mnie to tak wyglądało.

Gość lamerka
Dziekuje:-) a jezeli nie mam napisane na skierowaniu czy glukoza 50 czy 75 to ktora mam kupic?

W LuxMedzie nie musisz kupować glukozy. Mają ją na miejscu. Badanie trwa 1 h - 50g albo 2h-75 g. Jeżeli nie masz na skierowaniu jaka to ma być krzywa wykonuje się zawsze krzywą 75 g - 3 punktową. Czyli ukłucie na czczo, po 1 h i po 2h.

Oczywiście wyjaśniam takie badanie jak krzywa cukrowa. Badanie samej glukozy we krwi polega na pojedynczym pobraniu krwi.

idziesz do labolatorium , sami ci podaja dawke . nie dziwo ,że będziesz rzygała . zdarza sie . za słodkie . może nawet po pół godziny . jesli tak musisz podac . i masz powtórke . innego dnia . nie cierpiałam .

Gość amerykaniepiszglupot
no właśnie, zależy co chcesz badać - sam poziom we krwi czy krzywą?? jak nie masz napisane to kup 75, dla pewności ;)