Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ródawa

Kto : JA czy MAMA ??

Polecane posty

sama juz nie wiem....mam 27lat, mieszkam z mamą i babcią. Studiuję za0cznie. Nie pracuje, 0piekuję się mamą ch0rą na SM. Nie mam chl0paka, nik0g0, mama uważa że sk0r0 0na jest ch0ra p0winnam zając się nią , nie myśleć 0 s0bie. 0na ma być pri0rytetem. Wszsc maja juz r0dzinki, pracują a ja ciągle z nią. teraz chciałabm r0zkręcić malą firmę ale 0na nie chce się zg0dzić, żebyym zaczęła sama na siebie zarabiać.Nie wiem c0 r0bić, wzbudza we 33mni3e p0czucie winy , że nie jest dla mnie najważniejsza, a ja tylk0 chiałabym jak0s zacząc sama życ

Gość siostra daleko
Mój brat ma podobną sytuację i jest starszy od Ciebie. Ja mieszkam bardzo daleko... Ciężko, bardzo ciężko, nawet nie wiem, co innego napisać :-O

Gość Reat
Twoja Mama nie ma poczucia bezpieczeństwa i własnego zycia, bo jest chora. Z tego powodu chce zyć Twoim zyciem i uzyje wszelkich środków , aby mieć nad Toba kontrolę, typu szantaż, bo ona cię wychowała, dbała o ciebie, jezeli czegos tam nie zrobisz albo zrobisz, to ona umrze i będzie to przez Ciebie, będzie cały czas wzbudzać u ciebie poczucie winy. DZIEWCZYNO, TJ. ZŁE. Każdy człowiek ma tylko jedno zycie i nikt nie ma prawa zawłaszczać tego zycia całkowicie dla siebie. Oczywiście , masz obowiązek zając się matką, dbać o to, aby miała co jeść, była czysta, zadbana, ale zaspokoić jej potrzeb psychicznych nie zdołasz, ona chce byc młoda, ładna, zdrowa, chce mieć to wszystko, co ty masz w tej chwili, a co choroba jej zabrała. Musisz walczyc O SIebie, KIEDYS I TAK BĘDZIESZ MUSIAŁA POWIEDZIEĆ NIE, ALBO JA ZNIENAWIDZISZ. Lata lecą, masz teraz szanse kogos poznać, załozyc rodzinę, no i uniezależnić sie materialnie, Twoja Mama kiedys odejdzie, jesteś dorosła, z czego wtedy będziesz żyła?. Okazuj mamie duzo troski i uczucia, ale nie oddaj jej wszystkiego, to nie jest dobre ani dla niej ani dla Ciebie. Zajmij się swoim życiem osobistym , poznaj kogoś, nie będzie to łatwe, ale na pewno mozliwe i nie zwierzaj się z tego mamie, NA PEWNO NIE ZNAJDZIESZ W NIEJ WSPARCIA, nie okłamuj jej też, gdy zapyta dlaczego wracasz później, dlaczego masz dla niej mniej czasu - Broń Boże sie nie tłumacz, po prostu powiedz, że masz własne życie bez zbędnej dyskusji, nie pozwól się sprowokować. Jezeli będziesz miała własne pieniądze stać cię będzie na opiekunkę dla mamy, na więcej rzeczy będziesz mogła sobie pozwolić. Mówię Ci, jęzeli Ci sie uda Mama będzie z Ciebie kiedyś dumna, ale na dzień dzisiejszy wsparcia W NIEJ NIE ZNAJDZIESZ, a wręcz przeciwnie. Dziewczyno, musisz byc silna, walcz o siebie, nie robisz nikomu krzywdy, mamie tez nie, niewolnictwo na linii matka - córka NIE JEST DOBRE. Pomysl czy to logicznie, czy to normalne, aby starsza schorowana osoba żądziła Tobą, do czego to w przyszłości doprowadzi, ona moze byc bardziej chora, moga byc potrzebne większe pieniądze na jej leczenie, skąd jej weźmiesz , skoro teraz mama zabrania ci pracować zawodowo? Walcz o siebie, jeżeli będziesz miała coś własnego, odskocznie od mamy, to wtedy chętniej jej coś dasz, na dzień dzisiejszy, jesteś kłębkiem nerw, którym szargają wyrzuty sumienia, w rękach swojej Mamy.Walcz o siebie, życie masz tylko jedno i nie jest ono mniej warte niż życie twojej mamy. Wiem, że będzie ci trudno, ale sobie poradzisz. Życzę Ci powodzenia.