Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pati3148

ile dać na komunię

Polecane posty

syn mojego partnera w tym roku ma komunie. zastanawiam się ile w kopercie powinien dać partner jako ojciec. dokładamy matce dziecka na przyjęcie komunijne 1500 zł a też nam się nie przelewa. chcieliśmy dać 500 zł ale czytając na innych forach tyle to teraz ciotki i wujkowie dają.

Gość hngjhgmmvncgm,hjmcgn
Fakt, teraz takie te prezenty wygórowane, że szok! ja od rodziców nie dostałam nic na Komunię, bo mi ją organizowali, samo to było prezentem, ale to było lata temu, teraz nie słyszałam, żeby rodzice dawali dziecku pieniądze na Komunię, ale mogę nie znać faktów :)

Gość tożżżżżżżtozzzzz
ja nic od rodziców nie dostałam, a jeszcze to co dostałam to zabrali na pokrycie kosztów imprezy...

Gość adelajda..ada
moim zdaniem jak najbardziej starczy 500zł skoro Twój partner sie dokłada do komunii:)ale może prezent jakis byłby lepszy a tak w ogole to mam pytanie: ile to przyjęcie będzie kosztować,ze az tyle sie doklada? tak pytam bo mnie trochę dziwi

Gość a prawda jest taka ze
bez 1000 nawet nie idźcie:D to oczywiście żart, niech da ile uważa, to w końcu jego dziecko:)

Gość poczwarrra
Uwazam,ze 500 jak.najbardziej wystarczy. albo.prezent,jesli wiecie,o czym marzy

Gość Też myślę, że
500 to tak akurat.Chociaż uważam,że w komuni nie o to chodzi...

Gość oficjalnie to pracuję
500 jest w sam raz

Gość Goldi 2011
A ja kupiłabym prezent. W koncu ojciec - wie, jakie jego dziecko ma marzenia.

Witam. Jestem zdania że jeżeli syn odkłada pieniądze na jakiś większy cel to jak najbardziej można podarować mu na komunie nawet te 500 zł choć moim skromnym zdaniem wystarczy 300 zł. Jeśli nie odkłada na nic to prawdopodobnie pieniążki te rozejdą się na głupoty, o ile oczywiście mama chłopca ich nie weźmie ( o nic nie posądzam ale przecież tak może być i nawet nie będziecie o tym wiedzieć). Ja z tego miejsca proponuję kupić prezent. Polecam zastanowić się (najlepiej razem z jego mamą) czego synowi brakuje, o czym marzy lub jakie ma pasje taki młody chłopak. Może bardzo lubi robić zdjęcia i chciałby mieć swój aparat fotograficzny (bardzo fajny można kupić już za 250 - 300 zł), może chce telefon komórkowy (również za ok 300 zł można kupić świetny model),może nie ma w domu dostępu do komputera ( laptop z dobrymi parametrami bez problemu można kupić za 1200 zł lub netbooka od 700zł, komputer stacjonarny dużo droższy bo ok. 2500 - ale już na długie długie lata). Pewnie zaraz ktoś napisze że wymyslam i przesadzam ale nie chodzi mi o to aby dziecko miało w domu 3 najnowsze modele telefonów, 2 komputery, Xboxa, Play Station 3 i tableta ale nie oszukujmy się...dla naszych dzieci telefony komórkowe i komputery to najnormalniejsze rzeczy...wręcz podstawy. To że za naszych czasów tego nie było (a nie jestem stara) i my tego nie potrzebowałyśmy nie znaczy że nasze dzieci powinniśmy ograniczać. Świat idzie do przodu i nasze dzieci również powinny iść równo z nim. Dodam, że również mam komunię córki w tym roku i cała komunia ( przyjęcie, sukienka,dodatki, tort, ciasta, składki itp. ) wynoszą mnie ok. 3 tys. plus prezent dla córki - a będzie to telefon komórkowy (ok 400 zł) bo wiem że o tym marzy i od dłuższego czasu o niczym innym nie mówi! Pozdrawiam!

tez jestem za prezentem, chyba,że jak ktoś powyżej napisał dziecko na coś zbiera to wtedy pieniążki:) ale 500 jak najbardziej wystarczy

Gość a ja tam ja lubię
panna zalozyła temat zeby znow sprowokowac głupie gadki:Do pieniądzach:D

Nie wiem co mam już sama myśleć.Mój chrześniak ma w tym roku komunię.Piszecie że 500 zł to dobra sumka.Parę lat temu wychodziłam za mąż(konkretnie 5 lat) i goście dawali nam w prezencie po 200-300 zł.A rodzice mojego chrześniaka dali 50 zł i kupon toto-lotka.Tak się zastanawiam jak się ma komunia do ślubu.Jak dla mnie komunia to tylko komunia.Ja dostawałam tylko np taki zestaw zegarek,kalkulator,długopis,do tego biblia i ited,teraz trzeba dać laptop,PlayStation.

Skoro jest ojcem dziecka i bierze udział w jego wychowaniu to jakiś drobny prezent wystarczy.moj chrzesniak miał komunie w 2011,dałam 1000zl ale u nas tak sie daje niestety :(

Wierzbiccy2 wcale nie trzeba, każdy daje tyle na ile go stać:)jak kogoś stać by kupić lapotop i dziecko chciałoby taki prezent to czemu mu nie kupić? to indywidualna sprawa, jeden kupi jak piszesz xboxa(koszt ok.1000zł) inny da 300

Gość mala_szklaneczka
ojciec 500 zl ??? a nie powinni jakos sie dogadac ??

matka dziecka stwierdziła że na przyjęcie,strój i itp. wyda ok 3 tysięcy więc składka jest po połowie. no a niestety ten mały jest tak rozpieszczony że prezent nie wchodzi w grę, bo on wszystko ma :( także zostają tylko pieniądze i sam sobie kupi co będzie chciał :)

Gość adelajda..ada
3000zł ona chyba zartuje?

Gość 1000zł jest ok
albo 1500 zł. Inaczej siara jak dasz mniej

Oczywiście że komunia wychodzi ok 3 tys i to bez problemu...bardzo chętnie przedstawię moją kalkulację: 1) przyjęcie w lokalu - 100 zł od osoby (gości będzie 20) - czyli 2 tys. sam lokal 2) tort, placki i ciasteczka - 120 zł + ok.250 zł ( na placki składamy się razem dwoma mamami które mają komunię w tym samym lokalu) - więc ok 400 zł same placki 3) sukienka, bolerko, buty, wianek, bluzeczka pod sukienkę, rajstopki, rękawiczki, torebka - ok. 150 zł + 45 zł +45 zł + 40 zł + 20 zł + 12 zł + 30 zł + 20 zł - czyli ok 360 zł samo ubranie córki 4) książeczka modlitewna, świeca + przystrojenie, różaniec, medalik - 30 zł + 30 zł + 18 zł + 20 zł - czyli ok 100 zł 5) dar ołtarza , przystrojenie kościoła, fotograf, album na zdjęcia, prezent dla księdza - 50 zł + 30 zł + 100 zł + 25 zł + 25 zł - czyli ok. 230 zł 2 tys + 400 + 360 + 100 + 230 = 3090 zł Dochodzi do tego prezent od nas który wyniesie nas ok 400 zł (telefon komórkowy) i jeszcze oczywiście my musimy się ubrać. Dodam że niektóre kwoty są podane orientacyjnie - nie wiem ile dokładnie wyniesie mnie sukienka ( z krawcową umówiona jestem na pon) czy świeca (jeszcze nie kupowałam), nie wiem jeszcze czy będę kupować te rękawiczki , nie mam pojęcia ile fotograf policzy sobie za zdjęcia, nie znam także cen butów komunijnych oraz nie wiem jak dogadamy się ostatecznie odnośnie daru ołtarza, prezentu dla księdza i przystrojenia kościoła (nie było jeszcze spotkania w szkole rodziców wszystkich klas komunijnych) także wszystkie dokładne kwoty będę mogła podać dopiero PO komunii ale naprawdę nietrudno wydać na nią 3 tys! Pozdrawiam

Gość ja dalam 150 zl
ja dalam 150 zl od siebie

amazonka, tez sie zgadzam ze 3tys, może wynieść ja za lokal zapłaciłam prawie 2tys buty, gajer, koszula i krawat - ponad 500 zrzuta na dekorację kościoła- 100 płytka+zdjecia - nie pamiętam dokladnie cos kolo 200

Gość my name is Nadia
i po co po raz n-ty temat ile dać na komunię, a jak Ci napiszą,ze 2000 to dasz tyle? dasz na ile Was stać

Gość pati.3148
up