Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość warszawianka10

in vitro

Polecane posty

Gość warszawianka10

Sięganie po in vitro to droga egoizmu i przedmiotowego traktowania dziecka. Człowiek nie chce dać życia dla niego, ale posiąść je dla siebie. Do góry nogami!

Gość już? ulżyło ci
????

Gość mmm-ka
zabłysnęłaś

Gość malwina1717
Łatwo jest się wypowiadać i krytykować gdy nie ma się problemów z zajściem w upragnioną ciążę...

Gość warszawianka10
Problem z poczęciem można przeżyć inaczej. Z zachowniem godności własnej i potencjalnego dziecka. Z miłością. Z zaufaniem wobec Boga, Który Jest Dawcą życia.

Gość warszawianka10
Jeśli chcesz in vitro, to, po? Żeby dać coś z siebie-życie? Czy, żeby zdobyć to, na co masz ochotę? In vitro jest niegodną metodą. Jest próbą wciśnięcia się na Miejsce Boga i przedmiotowym traktowaniem człowieka.

Gość herrr
A w którym miejscu w Biblii jest napisane, że in vitro jest złe?

Gość warszawianka10
W Księdze Rodzaju jest napisane, żeby człowiek nie zrywał owocu z drzewa życia.

Gość autorkooo
A co cie to obchodzi?? Ty dajesz tym parom na ivf piniadze ? Bo nie rozumiem

Gość herrr
i interpretujesz to jako in vitro? Gratuluję wyobraźni

w takim razie po co ratować chorych itp.przecież to ingerencja w "kompetencje" Boga.

Gość warszawianka10
To nie moja interpretacja. Ja nie jestem biblistką.

Gość herrr
więc "łykasz" to, co podają Ci księża? Interpretacje wygodne dla nich?

Gość warszawianka10
Jeśli się czeka Boży Cud, to warto Temu Bogu zaufać a nie kombinować swoimi własnymi bezsensownymi sposobami. Dziecko ma prawo do tego, by być owocem miłości i bliskości swoich rodziców a nie produktem.

Gość warszawianka10
Przyjmuję to, co podaje Kościół. On nie interpretuje Biblii po swojemu-wyłącznie po ludzku, tylko w konsultacji z Duchem Świętym. Poza tym Kościół nie ma prawa zmieniać i nie zmienia Słowa Bożego. Interpretuje Je, ale Go nie zmienia.

Gość herrr
a nie sądzisz, że takie dziecko jest bardziej wyczekiwane i także jest owocem miłości? Przecież tacy rodzice są bardziej świadomi swojego rodzicielstwa, bo czekają na to dziecko zwykle kilka lat

Gość herrr
wiele razy spotkałam się z tym, że księża różnie interpretowali Pismo Św. - jak komu było potrzeba w danym momencie

Gość warszawianka10
I zwykle czekają na nie ze względu na siebie. Bo to ja tak bardzo chcę posiąść dziecko, że stanę na rzęsach, by to osiągnąć, choćby Stworzyciel wymyślił to o wiele doskonalej...

Nie bede z toba na ten temat moherze dyskutowac bo to nie ty bedziesz mi mowic co powinnam robic a co nie :D na szczescie

Gość warszawianka10
Ksiądz też człowiek-różne rzeczy robi, co nie zmienia faktu, że dobro jest dobre a zło jest złe. Ja wierzę w Obecność i Działanie Ducha Świętego w Kościele. Skoro Bóg najlepiej stworzył Ciebie i mnie, to dlaczego Mu nie zaufać, że w kwestii Twojego czy mojego potomstwa, nie dokona tego, co najlepsze????

a jeśli ktos jest ateistą? :-) nie wypowiadaj się jesli temat cie nie dotyczy.

Gość herrr
Haha kiepski tekst. Przecież wiesz doskonale, że zwykle tacy ludzie nie mają najmniejszej szansy na posiadanie potomstwa, bo mają np. zdiagnozowaną bezpłodność i żadna modlitwa nie pomoże

Gość katherina27
"Ksiądz też człowiek-różne rzeczy robi" masz rację. Myślisz, że jeśli ksiądz zrobi dziewczynie dziecko, to to dziecko ma szansę urodzić się święte?

Gość warszawianka10
Przypominam, że MATKA św. Jana Chrzciciela uchodziła za niepłodną. To raz. A dwa-jeśli ostatecznie Bóg nie powoła w danym związku życia, to będzie wiedział, co robi. Może np. wezwie do miłości wobec jakiegoś niekochanego dziecka... To tylko przykład. Na pewno jednak Bóg wie, co robi i ZAWSZE robi to, co najlepsze, choć czasami trudno to zrozumieć-mnie również, choć jestem katoliczką. Ateistów też powinny obowiązwywać zasady moralne. Człowiek nie ma prawa próbować stawiać siebie na miejscu Boga!

Jak zawsze temat bedzie wzbudzal pozytywne jak i negatywne odczucia, wielu bedzie za i wielu przeciw. Ale zastanowcie sie, sztuczne zaplodnienie wynaleziono by pomagac tym , ktorzy nie moga miec naturalnie. Kazda rodzina zasluguje na szanse posiadania potomstwa, nawet ta ktora w naturalny sposob nie moze tego osiagnac. Po to tez jest in vitro by dac szanse tym ktorzy jej nie maja.

Gość warszawianka10
Dziecko rodzi się z grzechem pierworodnym. Święci są w Niebie.

Gość warszawianka10
do heisses herz: Zastanów się-piszesz o posiadaniu potomstwa. Dziecko nie jest przedmiotem, żeby je posiąść. Nie ma czegoś takiego, jak jakieś odgórne prawo do posiadania potomstwa. Dziecko jest człowiekiem. Czy masz prawo posiąść na własńość człowieka, który właśnie idzie ulicą na przeciwko Ciebie? Nie! Dziecko to człowiek!

Gość katherina27
Czyli ksiądz ma prawo bzykać? Bo jest tylko człowiekiem?

Gość herrr
"MATKA św. Jana Chrzciciela uchodziła za niepłodną" - uchodziła. A jakie masz na to dowody oprócz jednego zdania w Piśmie Św?