Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość warszawianka10

in vitro

Polecane posty

Gość warszawianka10
Nie, bo ślubował czystość.

Gość katherina27
Czyli taki ksiądz powinien zostać wydalony z Kościoła?

Gość warszawianka10
Ja wierzę Pismu Świętemu. Bóg nie okłamuje cżłowieka.

Gość warszawianka10
Jakby każdy grzesznik miał być wydalany z Kościoła, to nie zostałaby w Nim ani jedna osoba.

Gość katherina27
ale jak taki ksiądz, który ma kochankę może służyć Bogu i spowiadać mnie?

warszawianka10 mylisz pojecia lub zle precyzujesz przyklady. Nie jest tu mowa o posiadaniu kogos obcego z ulicy. In vitro jest najczesciej robione z komorki jajowej dawcy czyli matki i plemnikow dawcy czyli ojca, ktorzy droga naturalna z jakis wzgledow nie moga poczac dzieckka wtedy wyjsciem jest sztuczne zaplodnienie. Czyli wszystko pochodzi od nich samych. A nawet jesli sa to dawcy to co, dziecko to szczescie, podobno jak tak o Bogu wspominasz, bog podobno kocha wszystkie dzieci jkieby nie byly i niezaleznie jaka droga zostaly poczete. W tym przypadku powolywanie sie na boga jest nie na miejscu. Czyli nie powinnismy ratowac ludzkiego zycia , bo co bog tak chce .

Gość herrr
gdyby Bóg nie chciał, żeby powstało in vitro, to nie pozwoliłby na jego wymyślenie

Autorko nie jestes wyrocznia i nie bedziesz komus dyktowac co ma robic czy robi zle czy dobrze to jest kazdego prywatna sprawa i nic tobie do tego

Gość katherina27
i jeszcze jedno pytanie: dlaczego Bóg popiera kazirodztwo? to takie dobre?

Gość warszawianka10
do katherina: Bóg nie popiera kazirodztwa. Zapewniam Cię, że, gdyby spowiadał Cię Anioł, to by Cię nie zrozumiał. Tylko grzesznik tak bardzo rozumie rzeczywistość grzechu.

Gość katherina27
Czyli księża mogą mieć kochanki a mnie np. nie dać rozgrzeszenia, bo mieszkam z chłopakiem? To jest w porządku wg Ciebie? Przecież to najczystsza postać hipokryzji. Skoro twierdzisz że Bóg nie popiera kazirodztwa, to dlaczego daje na to przyzwolenie w Biblii?

Gość warszawianka10
do heisses herz: Żaden człowiek nie powinien być czyjąś własnością-ani obcej osoby ani swoich rodziców. Bóg kocha każdego człowieka! A, gdzie jest miłość kobiety i mężczyzny, którzy chcą mieć dziecko nie dla pięknego życia tego dziecka, tylko dla zaspokojenia swojego pragnienia posiadania go? Jeśli ktoś nie może począć dziecka, to Bóg jest w tym doświadczeniu Obecny i może oraz chce nadać mu sens. Pozwólmy mu na to i uwierzmy, że, skoro zabronił człowiekowi zrywania owocu z drzewa życia, to znaczy, że jest to dla człowieka DOBRE. Każdy nakaz i zakaz od Boga jest dla człowieka DOBRY i dany mu po to, by jego życie było LEPSZE. Bóg nie krzywdzi człowieka. Pewnie, że trzeba się troszczyć o życie. Ale to jest co innego niż takie próby rozdysponowywania życia jak in vitro.

Gość warszawianka10
Decydująca powinna być Decyzja Boga.

Gość warszawianka10
do herrr: Co Ty mówisz? Bóg nie odbierze człowiekowi wolnej woli.

Gość warszawianka10
do paula82: Ktoś musi stawać w obronie istot ludzkich, z których ich własni rodzice chcieliby uczynić przedmioty własności...

Gość herrr
Bóg zdecydował, że pozwolił ludziom na wymyślenie in vitro. Dlaczego teraz mamy mu to za złe?

Gość herrr
a co ma wolna wola do wymyślenia in vitro?

warszawianka10 Pozwole sobie powiedziec, twoje myslenie jest strasznie chore i niedojzale, chec posiadania dziecka to danie mu zycia i wspanialego dziecinstwa, potrafisz cos zrozumiec. Wez przyklad Katarzyny wasniewskiej ona poczela dziecko naturalnie i je zabila i taka wedlug boga ma szanse na dziecko. a taka kobieta ktora jest wspaniala matka ktora zadba i o warunki i o potrzeby dziecka juz nie. Wiesz jestem ateistka dlatego iz bog wlasnie jest niesprawiedliwy. nie musisz mnie przekonywac czy nawracac bo nie da sie

Gość weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
spoko spoko, teraz kościół jest przeciw in vitro, tak jak kiedyś był przeciwko przeszczepom, sekcjom zwłok, szczepionkom i innym takim. Dajcie mu tak ze 100 lat to in vitro będzie w porządku, a jakaś inna metoda leczenia będzie beee. W końcu genetyka się rozwija więc pewnie czegoś się doczekamy.

Gość warszawianka10
do katherina: Nie rozumiesz... To nie jest hipokryzja. Żaden grzech nie zostaje odpuszczony, gdy człowiek go nie żałuje. Natomiast rodzaj grzechów popełnianych przez księdza nie ma tu znaczenia. Każdy jakieś grzechy popełnia. Rozgrzeszenie jest udzielane Łaską Boga. Ksiądz nie może Ci go udzielić, jeśli nie żałujesz swoich grzechów. Natomiast działa w konfesjonale na mocy Łaski stanu. Bóg Jest tak Dobry, że posługuje się słabym człowiekiem i to On Sam przez ręce tego słabego człowieka działa. Gdzie widzisz pozwolenie na kazirodztwo?

Gość katherina27
propo kazirodztwa to radzę poczytać wnikliwiej Pismo Św., bo widzę, że znasz tylko fragmenty wygodne dla siebie. Myślałam np. o córkach Lota

Gość gertrudamala
Dzięki, uspokoiłaś mnie, miałam jakieś wyrzuty sumienia, że spotykam się z księdzem. Teraz wiem, że to nic takiego, a ludzie którzy piętnują mój związek to tak samo jak ja zwykli grzesznicy.

Gość warszawianka10
do herrr: To nie Bóg kazał stworzyć in vitro. Dopuścił to, bo dał człowiekowi wolną wolę i dlatego, gdy człowiek postanowił stworzyć in vitro, nie zasłał na niego gromów. Podobnie jak nie zesłał ich na tych, którzy postanowili tworzyć obozy zagłady. Bo prostu nie odbierze człowiekowi danej mu wolnej woli. Co nie znaczy, że chce zła, że chce, by ludzie cierpieli. Bóg nie chciał holocaustu, bo nie chciał ludzkiej krzywdy, ale nie pozbawił rąk morderców, bo mieli oni wolną wolę. Bo oni też byli przez Boga kochani. Bo Bóg nie kocha co drugiej osoby, ale kocha każdego! Holocaust był dopustem Bożym a nie Wolą Bożą. Bóg nie chce też uprzedmiotawiania dzieci i "produkowania" życia, ale takie rzeczy istnieją, bo ludzie mają wolną wolę... Niestety istnieją. Na szczęście mamy wolną wolę.

Gość warszawianka10
do heisses herz: Bóg Jest Dobry i wie, co robi. On wie najlepiej, co jest dobre dla człowieka.

Gość herrr
skoro Bóg mnie i tak kocha, niezależnie od tego co zrobię, to po co ta dyskusja? BÓG MNIE KOCHA MIMO, ŻE MOJE DZIECKO BĘDZIE Z IN VITRO! Przecież to piękne

Gość herrr
ale rozumiem, że jeśli moje dziecko przyjdzie na świat dzięki metodzie in vitro, to ksiądz nie zechce go ochrzcić, tak?

warszawianka10 skoro bog jest dobry i wie co robi to dal przyzwolenie na wynalezienie in vitro i na jego skutki, po twoich slowach dyskusje uwazam za zamknieta samo przez sie na to wychodzi

Gość warszawianka10
do gertrudamala: Już napisałam, że to, iż ksiądz coś robi, nie zmienia faktu, że dobro jest dobre a zło jest złe.

Gość gertrudamala
to co robimy jest oczywiście dobre, bo to czysta miłość. On ma tylko taki kiepski zawód - ksiądz...

Gość warszawianka10
Bóg nas kocha niezależnie od tego, co czynimy, bo Jest naszym Tatą i Jest Dobry! Ale to nie zwalnia nas z miłości! herrr, uważasz, że nie potrzeba, byś kochała swoje dziecko, bo Bóg i tak Cię kocha? Miłość Boża nie zwalnia nas z miłości! To, że człowiek coś wymyślił-np. obóz koncentracyjny albo in vitro, nie znaczy, że Bóg tego chce. Bóg nie chce zła, bo Jest Miłością, Jest Dobry, ale nie związuje rąk ludziom, którzy to zło czynią, bo dał im wolną wolę. Zresztą-z Miłości. Czy naprawdę nikt tutaj nie wierzy w Dobrego Boga? W Miłość? To przykre. On nas tak bardzo kocha, że to aż niewyobrażalne!