Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krakuska Stąd..

Czy to jest sprawiedliwe? Przedszkole - rekrutacja-opinie

Polecane posty

Gość Krakuska Stąd..

tak pytam bo owszem, samotne matki mają cieżko, podg górkę. Ale te NIBY samotne...mój mąż pracuje po 10 godzin dziennie, nie ma szans zawozic i odbierac dziecka, tylko to na mojej glowie pozostaje. nie narzekam, ale nasze dziecie to panstwowego nie dostanie sie bo oczywiscie zbyt malo punktow. No bo jest mąż, jest zona..a co z tymi samotnymi matkami, ktorych faceci odbieraja dzieci z przedskolak? mozna tak, hm? wiem ze to ciezko sprawdzic..ale mnie krew zalewa..

Nie, nie jest to sprawiedliwe. To jest wspieranie kombinatorstwa i tyle jak dla mnie.

Gość Przyszła Mama Przedszkolaka
Rozumiem, u nas sytuacja wygląda podobnie. Martwię się, czy nasza córeczka dostanie się do przedszkola w Lublinie, bo w listopadzie skończy 3 latka a nie jestem samotną matką, a rozwodu nie planuję. :( U nas rekrutacja rusza w połowie marca i stąd jeszcze moja prośba, kochani rodzice pomóżcie wybrać dobre prywatne przedszkole w Lublinie oceniając to, do którego chodzi/chodziło Wasze dziecko. Jest taka strona http://przedszkola.kilkulatki.pl gdzie można napisać opinię o każdym przedszkolu - prywatnym i państwowym... ale u nas pewnie też się skończy na prywatnym.

Gość d edbefrufvru
no wlasnie te NIBY samotne... tez mnie wkurwia wspieranie kombinatorstwa

Gość u nas to samo
niestety nie jest to sprawiedliwe. "samotna" matka żyje z konkubentem ( moja szwagierka) i mają ok 6 tys dochodu ale nieważne to ona ma wyższy zwrot z podatku i jej dziecko ma pierwszeństwo do przedszkola

Gość mama.przedszkolaczka
u nas nie ma czegos takiego ze samotna matka ma pierwszenstwo mieszkam w malym miescie, sa 2 punkty przedszkolne i pare klubikow mam 2 bliskie kolezanki ktore autentycznie wychowuja samotnie dziecko i nie dostaly sie do przedszkola ani jednego ani drugiego, jedna zrobila awanture u burmistrza i miejsce dostala, drugiej dziecko dostalo sie jak odeszlo pare innych dzieci w srodku roku za to np ja zyje z mezem i nasze dziecko sie dostalo, nie wiem od czego to zalezy...

Gość gieniaaaaaa
najbardziej mnie wkurza to że oni nawet nie starają się weryfikować tych "samotnych" matek. Wystarczy nie mieć ślubu i wg państwa, przedszkola jest już samotna. jakby chcieli np papier o alimentach to by się już połowa wykruszyła.

Gość mnkjfdddddddddddddd
a co w systuacji jak ja jestem. Do 3 roku zycia wyhowywalam corkke sama. A od roku jestem w konkubinacie. Czy w swieltle prawa dalej jestem samotrna matka mimo ze moj nowy partner nie ma zadnych praw do corki.

Gość ghghghghghghgh
jesteś sama, wlasnie w tym sęk. Dostaniecie sie do przedszkola a moje dziecko juz nie - mimo, ze twoje będzie mógł odbierać twój chlop a mojego i tak tylko ja bym odiverala bo mąż ciągle w robocie taki lajf!!

Gość Izka..... .
to ja ci powiem tak. Jestem w związku partnerskim, slub będzie w rpzyszłym roku. Ale moje dziecko i tak sie pewnie do rpzedszkola nie dostanie bo nie wiem jakie warunki trzeba spełniac. Syn sasiadki sie dostał, sa małżeństwem, mieszkaja z mama sąsiadki, oboje pracuja i dziekco się dostało. Jestem za tym, żeby wszyscy mieli równe szanse. Co z tego, że mąż zarabia skoro może zarabiac mało, a jak zona ma znależć prace skoro nie ma kto sie zając dzieckiem? Często u tej samotnej matki i nie tylko ma sie kto zając dzieckiem a dziecko dostaje sie do przedszkola. Reszcie albo pozostaje prywatne rpzedszkole, niania albo odłożenie kariery zawodowej.

Gość mnkjfdddddddddddddd
jak moja corka sie nie dostanie.Niewiem co zrobie. Oprocz przedskzola nie mam nikogo do pomocy. Partner nie da rady ani zaprowadzic ani odebrac. Niewiem za co bedziemy zyc.

Gość dla mnie .............
samotna matka to wdowa .

Gość marezna ww.warszwaaa
Nie mam z moim partnerem ślubu ale żyjemy jak malzenstwo od kilku lat, mamy synka I córeczke. Wedle prawa jestem samotna matka I dzieki temu moj synek chodził do panstwowego rzedszkola I coreczka teraz tez sie dostanie. I za pare groszy bedzie w pańswowoym przedszkolu a ja bede miala czas dla siebie, na synka jak ze szkoly wróci. to ogromna luka w prawie, przepisach I skoro jest to ja wykorzystujemy I dymamy panwto na tym bo czmeu nie. Moj partner I ojciec dzieci jest u nas normalnie zamelodowany, zadnych almentów mi nie placi itd, zarabia bardzo dobrze, ja nie musze pracowac a pmimo to syn przechodzil caly zlobek I potem 2 lata w przedszkolu za niecale 300zł misiecznie z wyzywieniem itd, teraz coreczka tak pokorzysta 3 latka nastepne. no trudno, najlepiej chyba sluubu nie brac:) pozniej w szkole tez napewno jakies przywileje niby bede maila moze niby darmowe obiady czy zwolneinie z oplat komitetu rodzicielskiego?

Gość do marezna
bravo,ja lubie takie mamy jak ty,z glowa na karku. na prawde lepiej nie brac slubu. nie lubie tych uzalajacych sie,jak im to zle,ze inni maja one nie... Kombinowac trzeba,drogie damy.

Gość marezna ww.warszwaaa
no korzystamy skoro sie legalnie da. wedle prawa jestesmy CZYSCI :)